Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!
Forrás: ==
Forrás: ==

Jó kezekben van az Állatkert, hiszen Ön közel negyven éve itt dolgozik.
1964-ben kerültem ide. 2000 szeptemberében aztán nyugdíjba mentem, így három évet kihagytam. Nem volt könnyű. Onnan hívtak vissza nemrégiben. Az Akváriumnál kezdtem, de diákként a madaraknál ügyködtem. Végigjártam az összes lépcsőt, kipróbáltam a hierarchia minden fokát.

Ön volt Emlősosztály Vezető és Gyűjteményi Igazgató is. Utóbbi mit takar?
Minden állat és növény alánk tartozott. Olyan szinten kellett dönteni, hogy melyik állatot hová helyezzük, milyen fajokat mutassunk be vagy éppen melyik faj, alfaj szaporodjon. Amúgy aki "állatkertezik" annak olyan ez, mint egy kórság, egy gyógyíthatatlan betegség. Annyira meg lehet szeretni, hogy alig lehet abbahagyni, váltani.

Forrás: --

Fotógaléria: klikk a képre!

Több ezer állat található a Kertben. Önnek otthon van háziállata?
Mivel reggel héttől este hétig bent vagyok, otthon nem tartok saját kisállatot. Ellenben mostanság a nagylányom tengerimalacára vigyázok odahaza. Hét éves már, ami szép kor az esetükben.

Banális kérdés, de érdekli az olvasókat: van kedvenc állata a Kertben?
Ez olyan, mint amikor egy háromgyermekes anyától megkérdik, hogy melyik lurkót szereti legjobban. Nincs kedvenc. Ahol gond van, ott jobban odafigyelek. Talán egy kicsit igazságtalan, de a majmokat egy picit jobban kedvelem a többinél. Persze jelenlegi pozíciómban nem tudok több figyelmet fordítani rájuk.

Izgalmas, legendás szökésekről tudna mesélni?
Az az állatkert, amely azt mondja, hogy náluk nem történt szökés, az füllent. Persze nálunk is előfordul nagy ritkán, hogy meglép valamelyik állat. Nemrég például a fehér bóbitás kakadu szökött meg, aki egy durva, barátságtalan állat. Rádióban is közzétettünk egy hirdetést, sokan keresték, de közben mindvégig itt volt bent a Kertben, egy fa tetején gubbasztott, nem ment messzire. Végül három nap után elcsíptük a szökevényt. De volt másik eset is, ekkor egy méternyi nagyságú, sárgás-barnás sarkantyús teknős tűnt el teljesen a dús aljnövényzetben. Őt az elefánt-árokban találtuk meg végül, ott legelészett békésen.

Kokó, a kakaduhttp://nyar.origo.hu/nyar/20030725koko.html

Milyen a kapcsolat a többi állatkerttel? Van rivalizálás a régióban?
A legtöbb európai országon belül az állatkertek szövetséget képeznek. Itthon a MÁSZ, a Magyar Állatkertek Szövetsége fogja össze azokat a parkokat, amelyek elértek egy bizonyos nívót. Ennél nagyobb szervezet az Európai Akváriumok és Állatkertek Szövetsége, az EAZA. Rendkívül szoros együttműködés van az európai állatkertek között, melyeknek persze természetvédelmi feladatuk is van. Például nem utazhatunk el Afrikába, hogy hozzunk egy orrszarvút: az utánpótlást már fogságban élő állatokkal kell megoldani, azokat kell tenyészteni. Az EAZA korlátoz és előír sok dolgot, de így is akadnak néha problémák, mivel a kisállatok gyorsan növekednek és így elhelyezési gondjaink adódnak. Vannak persze cserék, tenyészállat-kihelyezések. Réti sast például kölcsönbe kaptunk, hogy szaporodhassanak. Az utódok eszmei értéke is magas, a kicsinyek pedig bizonyos kor után elválasztódnak anyjuktól: a csapat fele a nemzőállatot adó állatkertnek megy.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről