A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Schmitt lakótelepi kampánykörútra indult

Vágólapra másolva!
Schmitt Pál, a parlamenti ellenzék által támogatott független főpolgármester-jelölt 15 állomásos road-showt tart budapesti lakótelepeken, ahol a választók hagyományosan a baloldalra szavaznak. Péntek este a csepeli lakótelepen azt ígérte, ő teljesen független főpolgármester lesz, és akár az ördöggel is cimborál, hogy felújítsanak tetőtől-talpig több tízezer panellakást.
Vágólapra másolva!

"Ha a hegy nem megy Mohamedhez, a Mohamed megy a hegyhez" - mondta az [origo]-nak Schmitt, amikor arról kérdeztük, hogy a lakótelepi korteshadjárat összefügg-e azzal, hogy e városrészekben hagyományosan a baloldal az erősebb. Csepelen is szocialista többségű önkormányzat van, és az elmúlt választásokon is rendre a baloldal jelöltje volt a befutó. Szombaton a hasonló beállítottságú Kőbányán folytatódik a road-show. Ennek megfelelően Schmitt kampánybeszédében nem politizált: hétköznapi, kifejezetten lakótelepi problémákra ígért határozott megoldásokat. Arra helyezte még a hangsúlyt, hogy elég független ahhoz, hogy minden politikai erővel együtt tudjon működni, és ne kelljen soha pártutasítást végrehajtania. A rendezvényen teljesen hiányzott az őt támogató Fidesz és MDF megjelenítése, említése. Függetlenségét bizonyítandó elmondta, hogy igazán jó dolga volt MOB elnökként, magas rangú NOB vezetőként és nagykövetként, és ezekről a tisztségekről önként mondott le, mert élete legnagyobb kihívása, hogy a budapestieknek segíthessen.

Forrás: ORIGODélután ötkor még csak körülbelül 150 ember várakozott a lakótelepi játszótér mellett felállított teherautó-platóra épített színpad előtt, Shcmitt háromnegyed hét körül kezdődött beszédét már 3-400-an hallgatták. A program Schmitt Pál feleségének, a szintén olimpikon Makrai Katalinnak a tornaórájával kezdődött, amit a színpadra felhívott gyerekeknek tartott. Vele volt Schmitték egyik unokája is. A gyerekek tornázása alatt Schmitt Pál pulóverben sétálgatott az emberek között. A tornázás után kvízjáték kezdődött, ahol a kérdések Schmitt Pálról, feleségéről, családjáról és az olimpiáról (Schmitt kétszer nyert olimpiai aranyat) voltak kapcsolatosak. Aki az érdeklődők közül jó választ kiabált, Schmittes golyóstollat kapott. Sok gyerek kiabált tollakra várva légből kapott válaszokat, de a végén általában felnőttek kapták a jutalmat.

Schmitt beszéde előtt szórakoztató műsorszámok követték egymást. Zoltán Erika három táncossal, és Roby D. két rapbetétjével tarkított műsora következett, volt csepeli olimpiai bajnok öttusázó vendég Németh Ferenc személyében, utána pedig Varga Miklós énekelt el három számot. Varga kezdett először politikával foglalkozni, Hajrá Magyarország! köszönt.

Forrás: ORIGOA Medgyessy Péternek beszóló Varga Miklós énekes után Schmitt tartózkodott bármilyen aktuálpolitikai megjegyzéstől, beszédét arra hegyezte ki, hogy őt kifejezetten a budapestiek gondjai érdeklik "akár milyen színű, politikai hitvallású" is valaki. "12 évig laktam lakótelepen, tudom milyen, amikor az asszony a hatodikról leküldi az embert dinnyéért, vagy hogy sétáljon a gyerekekkel, és mire visszaér, rossz a lift." - mondta beszéde első felében. Azt ígérte, megválasztása után azonnal hozzákezd az összes 30 évesnél idősebb panelház teljes rekonstrukciójához. Ez körülbelül negyvenezer házat érint, és több tízmilliárd forintba kerül. "Ha az ördöggel kell hozzá cimborálnom, akkor is megszerzem rá a pénzt" - ígérte. Taps fogadta, amikor felháborodottan említette, mennyire méltatlan, hogy csak átszállásokkal, egy órás kényelmetlen utazással lehet Csepelről a belvárosba jutni: új hidat, utat és 5-ös Metrót ígért a csepelieknek e gondok orvoslására. Szintén nagy tetszést aratott, amikor Budapest kipucolását helyezte kilátásba: évi két nagytakarítás alkalmával megszervezné az összes kosz, kutyapiszok és falfirka eltávolítását a városból. Új uszodát is ígért, és felvázolta a Budapest-kártyáról szóló korábban már ismertetett tervét. Megígérte, évente egyszer lakótelepi fesztivállal örvendezteti meg a paneltömbökben élőket.

Schmitt beszéde után tovább folytatódtak a szórakoztató programok. A "Schmitt és most" jelszóval dekorált teherautó még több mint tíz lakótelepre látogat a következő napokban.

Magyari Péter

Fotó: Barakonyi Szabolcs

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!