A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Az MSZP az utolsó pillanatig tartja Gy. Némethet

Vágólapra másolva!
Lendvai Ildikó szocialista frakcióvezető szerint a legújabb közvélemény-kutatási eredmények sem tükröznek olyan helyzetet, ami miatt vissza kellene léptetniük Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-jelöltet. "Erre a jövőben akkor kerülhet sor, ha a jobboldali főpolgármester-jelölt váratlan erősödést mutatna, ezt azonban semmi nem valószínűsíti" - állítja Lendvai. Ugyanakkor több szocialista politikus is azt mondta az [origo]-nak, hogy a párt vezetői szerint Gy. Németh Erzsébetnek vissza kellene lépnie. Medgyessy Péter azt közölte, hogy nem kíván beleszólni az ügybe.
Vágólapra másolva!

A biztos pártválasztók körében Demszky Gábor a szavazatok 51 százalékára számíthat a Medián felmérése szerint. Schmitt Pál 38 százalékon áll, ami 4 százalékos emelkedést jelent, Gy. Németh Erzsébetnek 9 százalékos a támogatottsága. Korábban Lendvai úgy nyilatkozott, hogy az újabb közvélemény-kutatási eredmények fényében kell dönteni, mit tegyen az MSZP. Az újabb eredmény tehát azt mutatja, hogy folyamatosan csökken a különbség Demszky és Schmitt között. A frakcióvezető szerint azonban továbbra sincs okuk az aggodalomra.

"Nincs olyan helyzet, ami hirtelen összefogásra kényszerítene minket az SZDSZ-szel" - mondta Lendvai az [origo]-nak. Hozzátette azonban, hogy a párt vezetése a további felmérések ismeretében jövő hét elején még nyilvánvalóan megtárgyalja ezt a kérdést. "Jelöltünket az utolsó pillanatban is visszaléptethetjük, de egyelőre erre nincs szükség. Erre a jövőben csak akkor kerülhet sor, ha a jobboldali főpolgármester-jelölt váratlan erősödést mutatna, ezt azonban semmi nem valószínűsíti." - mondja Lendvai.

Medgyessy Péter miniszterelnök Gy. Németh Erzsébet esetleges visszaléptetésével kapcsolatban azt mondta, hogy erről a pártnak kell döntenie, ő pedig köztudottan nem az MSZP tagja, így nem is szól bele az ügybe.

Az RTL Klub ugyanakkor úgy tudja, hogy egy még nem publikált közvélemény-kutatási eredmény szerint Demszky és Gy. Németh rivalizálása miatt nőtt az SZDSZ támogatottsága az MSZP rovására. A jövő hét elejére pedig újabb felmérés készül, és ha az is a szocialista szavazótábor csökkenését mutatja, akkor többen elkerülhetetlennek tartják Gy. Németh Erzsébet visszaléptetését.

Az SZDSZ szerint az MSZP vezetése már a nyáron elfogadta Gy. Németh visszalépését, csak a budapesti MSZP szervezet ellenállt az országos vezetés akaratának. Az MSZP szabályai szerint a jelöltek sorsa a helyi szervezet akaratától függ, és elsősorban a budapesti szocialisták nagyon határozottan kiálltak Gy. Németh indítása mellett. Van, aki szerint presztízsharc is folyik a budapesti és az országos vezetés között.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!