Papp Zoltán

Vágólapra másolva!
Vágólapra másolva!

I. A születés ünnep és veszélyhelyzet


1. ábra



Egy új élet világra jövetele a legtöbb történelmi korszakban és társadalomban ünnep volt és ma is ünnep. Ám a születés, illetve a szülés nem mindig ad okot az ünneplésre, mivel mind az anya, mind a magzat számára komoly próbatételt jelent. Szerencsés esetben mindketten egészségesen "élik túl" ezt a biológiai kihívást, sokszor azonban - elsősorban a fejlődő országokban - egyikük vagy akár mindketten károsodnak, esetleg meghalnak.

Közép-Afrikában napjainkban is évente közel félmillió nő hal meg terhessége vagy a szülés folyamán. A halálokok között az elvérzés, a fertőzés, a mérgezési állapot, a szülés elakadása szerepel. Az orvosi ellátás, a vérátömlesztés, az altatás, a mentőszolgálat hiányában egyes fejlődő országokban az anyákénál gyakran jobbak az újszülöttek életkilátásai, mivel az ő ellátásukhoz relatíve ritkábban szükséges az orvosi segítség.

Kínában napjainkban is megtűrt az a gyakorlat, hogy a leánymagzatot viselő terhességeket megszakítják, sőt a születésük után a leány újszülötteket elpusztítják.
Az egyik Magyarországgal szomszédos országban két évtizeddel ezelőtt a szülészek olyan utasítást kaptak, hogy magzati javallat alapján ne végezzenek császármetszést, hanem hagyják meghalni a méhen belül a magzatot, mivel az egészségügyi ellátás akkori színvonalán a császármetszés szövődményei miatt műtétes szülés után a nők nem vállalhattak újabb terhességet, és ez veszélyeztette volna a hatalom népességgyarapodást szorgalmazó nagyravágyó intézkedéseinek eredményességét.

Forrás: ORIGO
2. ábra



A magzat jogképességét is védi a törvény. A jogképesség, tehát hogy valaki jogokat szerezhet és kötelezettségeket vállalhat, fogamzásának időpontjától kezdve illeti meg a magzatot, feltéve ha élve születik. Ha a fogamzás időpontját nem lehet bizonyítani, akkor a fogamzás időpontjának a születéstől visszafelé számított háromszázadik napot kell tekinteni. Az élveszületett ember jogképessége általános, egyenlő és feltétlen; jogai a születése napjának 0 órájától illetik meg, tehát mindegy, hogy melyik órában született. Az élveszületéshez kötött jogképességnek nem feltétele az életképesség és az sem, hogy az újszülött meddig él. A méhmagzat jogképessége tehát általános és egyenlő, de élveszületésétől függően feltételes.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről