Mégis maradhat a kötelező OSZK-vizsga

Vágólapra másolva!
Hiába örültünk nemrég, hogy megszűnt a engedélyhez kötött népszórakoztatás - és csupán egy elporosodott jogszabály okozta a galibát -, az evidensnek látszó intézkedés elakadt. Kóka János gazdasági miniszter törvénymódosító javaslata ugyanis nem emelkedett jogerőre, és kérdés, hogy az új kormány gazdasági minisztere elavultnak, avagy időszerűnek látja majd, hogy dj-k és a más "népszórakoztatók" csakis OSZK-vizsgával léphetnek föl.
Vágólapra másolva!

"A rendelet Európában egyedülálló módon az Országos Szórakoztatózenei Központ (OSZK) kötelező szakvizsgájához köti a vendéglátóhelyeken játszó zenészek fellépését" - áll a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium módosító javaslatának indoklásában, amely emellett elmondja, hogy a rendelet eltörlése "a vendégek számára is lehetőséget teremt arra, hogy a számtalan zenei irányzat közül megtalálják a nekik tetsző szórakozási lehetőséget".

A magyar cigányzenészek, illetve cigányszármazású tánc- és szalonzenészek petíciójukban Kóka Jánoshoz fordultak, hogy az OSZK-vizsgák ellen indított támadást a "Miniszter Úr visszautasítani szíveskedjen". A köztiszteletben álló zenészek bizonyítékként egy 1930-as működési engedélyt is mellékeltek a petícióhoz, annak alátámasztására, hogy a "politikai síkra terelt" ügy korántsem függ össze a diktatúrát idéző szabályozással, azaz Magyarországon már ősidők óta magától értetődő a zenészszakma írásbeli legitimálása.

Véleményük szerint "ez a rendelet az egyetlen védelmük, hogy a még maradék vendéglátó üzletekben, mint vizsgázott művészek dolgozhassanak, és ne a közismert feketemunkát végzőket, és a féláron alkalmazott amatőröket, vagy a flopikkal zenét szolgáltatókat foglalkoztassák helyettük". A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma és a Turisztikai Hivatal kételyei miatt Kóka János visszavonulót fújt, és mégsem törölte a rendelkezést.

Alia Antara

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!