A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
2
Ezüstérem
2
Bronzérem
2
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott 9-8-ra kikapott Ausztrália ellen a párizsi olimpián, a csoportkör negyedik fordulójában.

A magyar csapat az első fordulóban a házigazda franciákat verte meg egy góllal, majd háromgólos vereséget szenvedett az Európa-bajnok spanyolok elleni csoportrangadón, legutóbb pedig magabiztosan győzte le Japán csapatát. A magyar csapathoz hasonlóan az ausztrálok is csak a spanyoloktól kaptak ki eddig, a torna bombameglepetését okozva ráadásul legyőzték a kétszeres címvédő Szerbiát, míg a franciákat ugyancsak egy góllal verték.

Óriásit küzdött Ausztrália ellen a magyar férfi pólóválogatott
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Az ausztrál csapat vezethette az első támadást, de egy kontra után Varga Dénes szerezhetett volna gólt, ám az emelése a keresztlécen landolt. Mindkét oldalon nagyon stabil volt a védekezés, bár az ausztráloktól erre is lehetett számítani, hiszen az első három fordulóban ők kapták a legkevesebb gólt (mindössze húszat) a tornán. A magyar csapat aztán öt és fél perc után gólra váltotta az első emberelőnyét Manhercz Krisztián révén, majd a túloldalon Blake Edwards talált be Vogel kapujába. Egy ausztrál kapufát követően Fekete Gergő vette vissza a vezetést jobb felsőbe tartó hatalmas góllal, amire Luke Pavillard büntetőből válaszolt. Míg hátul rendkívül fegyelmezetten játszott Varga Zsolt csapata, addig elől ki-ki maradtak a helyzetek, így 2-2-es döntetlennel zárult a negyed. 

Nagy Ádám, magyar férfi vízilabda-válogatott
Nagyon fontos meccset nyertek az ausztrálok a magyar vízilabda-válogatott ellen
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A második ráúszásnál is az ausztrálok hozták el a labdát, majd egy blokk alatti lövéssel előnybe is kerültek. Egy szépen kijátszott támadás végén Zalánki Gergő találta el emberelőnyből a kapufát, ami után Milos Maksimovic pattintott lövésével már két góllal húzott el Ausztrália. Varga Zsolt időt is kért, ami érezhetően jót tett, ugyanis előbb Varga Dénes röplabdás mozdulattal ütötte be a labdát az ellenfél kapujába, majd Manercz második találatával egyenlített. Sőt, a második játékrész végére a vezetést is sikerült visszavenni, miután Zalánki erős lövését Porter kapus a keresztlécre tolta, a labda pedig onnan a gólvonal mögé pattant (5-4).

Zalánki Gergő, magyar férfi vízilabda-válogatott
Zalánki Gergő küzd ausztrál Nathan Powerrel
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A harmadik negyed gyors ausztrál góllal indult fórból, amire Manhercz válaszolt. Aztán Nagy Ádám használta ki, hogy rendezetlen védelem ellen támadhatott a magyar csapat, amely így a meccs során először vezetett két góllal. Bár emberelőnyben a háromgólos előnyért támadhatunk, egy eladott labda után ismét visszajöttek a meccsebe az ausztrálok. Nyolc másodperccel a negyed vége előtt Fekete ziccerét védte Porter, így egygólos magyar előnnyel kezdődhetett az utolsó játékrész.

A negyedik negyedben is az ausztrálok kezdhették a támadást, majd egy kapufa után a magyar csapat talált be Manhercz büntetőjéből. A Fradi olimpiai bronzérmes, világ- és Európa-bajnok játékosa aztán kettős fórból a blokkba lőtt, ami után visszakapaszkodtak az ausztrálok és zsinórban három gólt szerezve, mindössze 46 másodperccel a vége előtt visszavették a vezetést. Az utolsó másodpercekben emberelőnyben támadhatott a magyar válogatott a döntetlenért, de Vígvári Vince blokkolt lövése a kapufán csattant, ezzel Ausztrália 9-8-ra legyőzte Magyarországot. Varga Zsolt együttese leginkább a gyenge emberelőnyös játéka miatt bukta el a mérkőzést, 11 fórból csak egyet értékesített. 

Varga Zsot szövetségi kapitány a mérkőzés után úgy fogalmazott, hogy a kihagyott emberelőnyökön ment el a meccs.

Az emberelőnyökkel volt a legfőbb problémánk. Megdolgoztunk értük, meg is kaptuk őket, de rosszul használtuk ki. Elég egyszerű a történet, azokból kellett volna legalább még kettőt belőni és akkor nyerünk.

Mindig van egy „ha”, ettől függetlenül meg kellett volna tudnunk vernünk őket ma. Fel is készültünk alaposan a játékukból, de a végére valahogy eltűnt az az átütőerő, ami ehhez kellett volna. Vissza kell még nézni a mérkőzést, akkor fogom én is látni reálisan, hogy hol voltak a hibák. Abszolút azt érezem a végén, ha lövünk még egy gólt, akkor megnyugszunk és megvan a meccs, de nyitott maradt a végére" - mondta a szövetségi kapitány, aki szerint többször "beragadt" a labda a fór járatása közben, mindenki egyedül akarta inkább megoldani a nehezebb helyzeteket. Hozzátette, egy-egy világklasszis játékosnál ilyen szituációkban apróságokon múlik csak a döntés a passz és a lövés között. 

A magyarok hétfőn a szerbekkel találkoznak a csoportkör zárófordulójában.

Eredmény, férfi vízilabda, B csoport, 4. forduló:
Ausztrália-Magyarország 9-8 (2-2, 2-3, 2-2, 3-1)
gólszerzők: Edwards, Maksimovic, Power 2-2, Pavillard, Poot, Berehulak 1-1, illetve Manhercz 4, Fekete, Varga Dé., Zalánki, Nagy Á. 1-1

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!