Vágólapra másolva!
Férficselgáncs-válogatottunk szövetségi kapitánya, Nagy Ernő a szombati magyar-török összecsapás előtt Dobó Istvánnal példálózott, de az erőviszonyok ismeretében bizony inkább arra volt esély, hogy utólag a mohácsi csatával kell történelmi párhuzamot vonnunk. Ám ahogy anno Egerben, most a Nemzeti Sportcsarnokban is csoda történt, a magyar csapat legyőzte a törököket, s bejutott az Eb négyes döntőjébe.

A feleket remek hangulat, majdnem telt ház, közel ezer néző fogadta, köztük a birkózósport két idei Európa-bajnoka, Deák Bárdos Mihály és Bánkuti Zsolt; s mivel a csapat Eb-n 100 kg-ban nincsenek mérkőzések, a cselgáncs eleddig egyetlen magyar olimpiai és világbajnoka, Kovács Antal is csak szurkolhatott. A törökök ugyanakkor felvonultatták a sydneyi olimpián 66 kg-ban aranyérmes Ozkant, nehézsúlyban a kétszeres vb-2., háromszoros Európa-bajnok Tataroglut, 73 kg-ban pedig a vb-3. Demirelt.

A 66 kg-ban Ungvári Miklós kikapott Ozkantól, de nem adta olcsón a bőrét, majd a 73-ban Bere Tamás legyőzte Demirelt, a 81 kg-ban Gera Csaba pedig Sillit. A 90 kg-ban Hajtós Bertalan sajnos nem bírt Yilmazzal, de a +90-ben is borult a papírforma, mert Csizmadia Zoltán leszorította Tataroglut, s ez az ippongyőzelem azt jelentette, hogy a magyar csapat 3-2-re megnyerte az első találkozót. A segédpontokat tekintve 27-17 volt a javunkra.

A visszavágón Ozkan csak a legkisebb különbséggel verte Neu Gábort, Demirel viszont a legnagyobbal Braun Ákost, ám ezután Kanczler István is ipponnal győzött, zseniális mozdulattal fektette a hátára a Budapestről ezután roppant kellemetlen emlékeket őrző Sillit. Ám ez a győzelem nem ért volna semmit sem, ha Hanzel Henrik kikap Yilmaztól, s a török egyik akciója után a mérkőzésvezető jelezte is, hogy ippon esete forog fenn. Yilmaz ezt látva kényelmesen elheveredett a tatamin, ám közben az oldalbírók megvétózták az ítéletet, s az akció továbbmehetett. Hanzel vércseként csapott le ellenfele kezére, s ez a karfeszítés már megfellebbezhetetlen ippont jelentett! S egyúttal azt eredményezte, hogy a magyar csapat 5-4-re elhúzott, s mivel a segédpontokat tekintve 47-30-ra vezetett, az utolsó pártól függetlenül már megnyerte a csapatmérkőzést.

A törökök nem titkolták, hogy legszívesebben ízekre szednék a bírókat, de a sportág hagyományaihoz illő fegyelem miatt - no meg azért, mert mondjuk nem Isztambulban voltunk - indulataik kimerültek dühös ökölrázásban. Az, hogy az utolsó párban Tataroglu legyőzte Szilágyi Lászlót, már csak a jegyzőkönyvvezetőt érdekelte igazán, aki a következőt rögzíthette: Magyarország-Törökország 5-5, a segédpontokat tekintve 47-37-tel a magyar csapat jutott az Eb négyes döntőjébe. (A finálét december 8-án rendezik, de a helyszín és a további három csapat kiléte még nem dőlt el.)

"Már az is hatalmas fegyvertény volt, hogy a románok legyőzésével bejutottunk a legjobb nyolc közé; az pedig, hogy ott vagyunk a négyes döntőben, szenzációs siker" - fogalmazott Nagy Ernő. "Mindezt komoly szakmai összefogás eredményezte, ezúton is köszönöm a BHSE, a KSI és az Atomerőmű SE edzőinek segítségét. Fiatal csapatunk van, de ezek a fiatalok bebizonyították, hogy ha egy világversenyen sorozatban öt-hat mérkőzésen még nem is tudnak mindannyian nagyot alakítani, egy-egy meccsen a világ legjobbjainak is egyenrangú ellenfelei. Ez a siker igazi csapatmunka, mert ugyan akadtak botlásaink, mindig volt, aki javítson a társa helyett. A fiúknak nagyon a helyén volt az eszük és a szívük is."

Fábik Tibor

Korábban:

Cselgáncsozóink törökverésre készülnek

Mindent egy helyen az Eb-ről