A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
Vágólapra másolva!
A párizsi olimpia hivatalos megnyitóját is magában foglaló első napjára sztrájkot hirdetett a Párizs repülőtereit üzemeltető ADP egyik kisebb szakszervezete, ezzel felrúgva az éppen a napokban aláírt megállapodást.

A Force Ouvriere (FO) nevű szakszervezet, amely az ADP alkalmazottainak csaknem 12 százalékát képviseli, azt követően ígért sztrájkot július 26-ára, azaz a párizsi olimpia első napjára, hogy a nagyobb szakszervezetek megegyeztek a repülőtér vezetőségével. Az FO szerint ez azonban csak "részleges és szerény eredményeket hozott", miközben sikerült kiharcolni, hogy a dolgozók bónuszát 300-ról 1000 euróra emeljék.

Már az olimpia első napján áldatlan állapotok uralkodhatnak a párizsi reptereken
Fotó: AFP

Az FO dolgozói így pénteken reggel 5 órától szombat reggel 7 óráig sztrájkolni fognak, azaz nem veszik fel a munkát, írja a Világgazdaság.

Azonban a Világgazdaság a France 24 portálra hivatkozva kiemeli, hogy a pénteki nyitóünnepséggel idején a polgári repülőgépek nem szállhatnak fel és nem landolhatnak Párizs 90 mérföldes körzetében este 6 óra 30 perc és éjfél között, ami korlátozza a sztrájk lehetséges hatását. Az ADP egyelőre nem tudta kommentálni a FO sztrájkjának hatását.

A Force Ouvriere sztrájkfigyelmeztetése miatt leáll a munka kisebb szakszervezetek részéről is, amelyek az Air France pilótáit és légiutas-kísérőit képviselik, tiltakozva az Orly repülőtérről való távozási tervek ellen, amely a főváros három repülőterének egyike. A vállalat szóvivője az AFP-nek elmondta, hogy a sztrájk ellenére is teljes repülési menetrenddel működnek.

Július elején, bő egy héttel az olimpia a párizsi repterek dolgozói munkabeszüntetést hirdettek. A szakszervezetek magasabb bónuszokat és legalább ezer új dolgozót akarnak. Hangsúlyozták, hogy ha nem teljesülnek a követeléseik, akkor a sztrájkot meghosszabbítják.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!