A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
Vágólapra másolva!
Németh Nándor a negyedik helyen végzett a férfi 100 méter gyors döntőjében a párizsi olimpia medencés úszóversenyein.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a XXXIII. Nyári Olimpiai Játékokról, Párizsból.
A 100 m gyorson idén világbajnoki bronzérmes és Európa-bajnoki ezüstérmes magyar úszó, Németh Nándor a fő számában nagyszerűen teljesített kedden. A BVSC 24 éves sportolója az előfutamból 47,93 másodperces idővel negyedikként, a középdöntőből pedig 47,61-gyel harmadikként jutott be a másnapi fináléba. Németh Nándor elsősorban az idején szeretett volna tovább javítani (az egyéni csúcsa 47,49, Milák Kristóf országos rekordja 47,47 volt a futam előtt), de egyben egy esetleges olimpiai éremért is vízbe ugrott szerdán este.

Németh Nándor, olimpia, 100 m gyors, Párizs, úszás
Németh Nándor és a 100 méteres gyorsúszás olimpiai döntője zárta a napi programot Párizsban
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Paris La Défense Arena majdnem telt házas közönsége szinte teljes egészében Maxime Grousset-ért szorított, de a világcsúcstartó Pan Csan-le (kínai), a budapesti világbajnok David Popovici (román) és az tokiói ezüstérmes Kyle Chalmers (ausztrál) is óriási ellenfélnek számított – Németh a hármas pályán úszva próbált meg csodát tenni az este utolsó döntőjében, az úszás királyszámában. Csodát, ugyanis ebben a versenyszámban utoljára 1948-ban, Kádas Géza szerzett olimpiai érmet Magyarországnak.

Németh Nándor
Németh Nándor egy századdal maradt el az egyéni csúcsától és az olimpiai bronzéremtől
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Németh Nándor a hármas pályán úszott a férfi 100 m gyors olimpiai döntőjében

Németh Nándor az első 50 métert 22,90 másodperc alatt teljesítette, és ezzel ötödikként fordult, de teljesen együtt volt a mezőny. Végül Pan a saját világrekordját 4(!) tizeddel megjavítva, 46,40-es idővel győzött, mögötte Chalmers 47,48-cal ezüst-, Popovici 47,49-cel bronzérmes lett. Németh Nándor 47,50-nel negyedikként zárt, azaz a magyar úszó egyetlen századdal maradt le az olimpiai dobogótól.

Németh Nándor
Németh Nándor olimpiai negyedik helyezett
Fotó: Csudai Sándor - Origo

A futamát követő nyilatkozata ITT olvasható el.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!