A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
5
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Az olimpia zárónapján egy magyar birkózó a bronzéremért küzdhet a francia fővárosban, és ennek apropóján a Sportgarden szokásos podcast sorozatának legújabb vendége a világbajnok birkózó Kiss Tamás volt, aki a Kozma István Magyar Birkózó Akadémián (KIMBA) a fiatal tehetségek útját egyengeti.

A többszörös Eb-bronzérmes sportoló azt is elárulta, hogy mi alapján válhat valakiből eredményes birkózó, és miért tűnhet mások számára olykor félelmetesnek a „karfiolfül”.

A Sportgarden interaktív kiállítás, amely a magyar sporttörténet legkiemelkedőbb pillanataiba enged bepillantást a látogatóknak a Margitszigeten, és a helyszínen több olimpiai bajnokkal és sportszakemberrel is találkozhatnak a vendégek. Legutóbb a Magyar Kajak-Kenu Szövetség sportegészségügyi vezetője, az olimpiai ezüstérmes Baumann Dániel volt a Sportgardenben felvett Origo Sport podcastjának vendége, akivel a sportág vonzerejéről és az olimpiai versenyekről beszélgettünk. Korábban pedig az egykori kiváló gátfutó Baji Balázs osztott meg gondolatokat az atlétikával és az utánpótlás-neveléssel kapcsolatban. Most a birkózás volt a soron.

A hozzáállás a legfontosabb

A 2009-es világbajnokságon aranyérmet szerző birkózó Kiss Tamás szerint az olimpiát a legkisebbek is figyelemmel követik, főleg, ha magyar versenyzőknek kell szurkolni

Nekem az 1992-es barcelonai olimpia volt a meghatározó élményem. Abban az évben kezdtem el a birkózást, de előtte úszással kezdtem. Ezt preferálom a gyerekeknél is, hogy úszással, tornával, vagy atlétikával kezdjenek el sportolni. A birkózás is elképesztően jó mozgáskultúrát ad a gyerekeknek

 – árulta el Kiss Tamás, aki az atlétikával kapcsolatban kiemelte, hogy az adja meg a futás alapjait. Az egykori birkózó rengeteg sportot is űzött, hogy ezzel is színesítse a technikai repertoárját. 

"A nyári versenyek végén biztattak arra a szüleim, hogy mást is próbáljak ki. Így jutottam el a dzsúdósokhoz, tornászokhoz, bokszolókhoz, kempósokhoz. Nyitottnak kell lenni az újdonságokra, a birkózáshoz sok minden kell: nyers erő, állóképesség, flexibilitás, technikai felkészültség, stb – mondta el a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia edzője.

Muszukajev Iszmail, birkózás, olimpia
Muszukajev Iszmail (pirosban) és az azeri Haji Aliyev a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának negyeddöntőjében a 2024-es párizsi nyári olimpián a párizsi Mars-mező Arénában 2024. augusztus 10-én.  Fotó: MTI/Illyés Tibor

"Soha nem azt nézzük első körben, hogy milyen adottságokkal rendelkezik egy gyerek, hanem mindig a hozzáállás a legfontosabb. Mennyire elhivatott, és mennyire szereti a sportágat. Gyerekkorban a mozgás szeretete a lényeg

 – nyilatkozta Kiss Tamás, aki szerint a birkózás nagyon sok magabiztosságot ad az embernek. Magyarországon bárhol szeretne birkózni valaki, szinte minden helyen van klub, ahol kipróbálhatja a sportágat. Persze van egy komoly felvételi, ami után tud csak csatlakozni. Nagyon jó a rendszer, és vannak sikerek is: az U23-as alatti kategóriában már volt érmes versenyzőnk világversenyen – fejtette ki Kiss Tamás, aki a birkózók jellegzetes ismertetőjegyéről, a karfiolfülről is ejtett pár szót.

Először tizenkét éves koromban törtem el a fülemet, kicsit büszke is voltam rá. Ez nem automatikusan törik el mindenkinek, de persze gyakori. A karfiolfül gyakorlatilag egy nemzetközi útlevél, hiszen, ha látják, hogy valakinek karfiolfüle van, azzal nem érdemes ujjat húzni. Semmilyen negatív hozadéka nincs, ez a birkózással jár – mondta el a hat világversenyen szereplő egykori sportoló, aki szerencsésnek érzi magát, hogy huszonkilenc évig űzhette a sportágat. A teljes beszélgetést ide kattintva tekinthetik meg.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!