A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Katar belefullad a pénzébe, de szánalmasan gyenge a focicsapata

fbl Horizontal
Qatar's midfielder #06 Hatim Abdelaziz (L) and Qatar's midfielder #12 Karim Boudiaf (R) gesture after losing the Qatar 2022 World Cup Group A football match between Qatar and Ecuador at the Al-Bayt Stadium in Al Khor, north of Doha on November 20, 2022. (Photo by Odd ANDERSEN / AFP)
Vágólapra másolva!
A szánalmasan gyenge katari labdarúgó-válogatott már az első percekben pánikba esett a labdarúgó-világbajnokság nyitómeccsén. A mérkőzést Ecuador minden nehézség nélkül nyerte meg 2-0-ra, s a katari csapatot látva az is csoda lenne, ha ez az együttes gólt rúgna a vb-n. A mérkőzés után történteket pedig öt földrész ezer újságírója emlegeti meg, amíg él. Helyszíni riport Al Khorból, a 2022-es labdarúgó-világbajnokság nyitómeccséről.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

A Katar-Ecuador nyitómeccset látva nem kell különösebb jóstehetség ahhoz, hogy kimondjuk:

a házigazdáknak olyan gyenge csapatuk van, hogy nyom nélkül fognak eltűnni a vb csoportmeccsei után.

Pedig az első meccs 3. percében mindenki azt hitte, hogy egy újabb Dél-Korea-szintű csalássorozat veszi kezdetét, de aztán gyorsan kiderült, hogy ez a katari csapat olyan szánalmas, hogy azon senki sem tud segíteni.

Még csak a 3. percben járt a Katar-Ecuador világbajnoki nyitómérkőzés, amikor egy borzalmas katari kapushiba után Enner Valencia megszerezte a vezetést a dél-amerikai csapatnak. Majd hosszas videózás után az olasz bíró les miatt elvette az ecuadori csapat gólját.

A sárga mezes ecuadori csapat elképesztő fölényben játszott Forrás: AFP/Odd Andersen

Na ne - nézett egymásra sok ember a sajtóhelyen a sivatag közepére felhúzott stadionban. Nehogy már megismétlődjön 2002, amikor a dél-koreai csapatot tolták mocskos módon előre a náluk rendezett világbajnokságon.

Szerencsére gyorsan kiderült, hogy ezt itt most hiába tennék.

Bár még csak egyetlen meccs ment le a 22. világbajnokságon, meg lennék lepve, ha a katarinál találnánk a mezőnyben gyengébb csapatot. Ami azért is fura, mert ez a katari együttes Ázsia Kupát nyert és a Golden Cup sorozaton a legjobb négy közé jutott. Lehet, hogy mégsem ennyire gyengék, csak agyonnyomta őket a hazai pálya és a rendezés terhe? Hogy bármerre is pillantottak a csodastadionban, mindenütt egy olyan embert láttak, vagy véltek felfdezni, akinek köze volt ahhoz, hogy ez a kis ország

220 milliárd (!) dolláros összköltségvetésű vb-t rendezzen?

Azért az ember megnyugodva vehette tudomásul, hogy sok mindent meg lehet venni pénzért, de van, amit (egyelőre) nem. Egy futballcsapatot semmiképpen sem. Ha a FIFA nem lenne ennyire kemény (mások szerint konzervatív) a honosítás kérdésében, ne legyen kétségünk felőle, hogy Katar képes lenne összevásárolni egy olyan válogatottat, amely akár a legjobb négy között is játszhatna a vb-n.

Isteni szerencse, hogy a FIFA ragaszkodik egy olyan kőbe vésett szabályrendszerhez,

amelyet sok más sportág már régen elengedett - tessék csak arra gondolni, hogy az olimpiai bajnok Liu-testvérek pár hét alatt lesznek magyarokból más ország sportolói. Vagy gondoljunk arra, ami 2015-ben Katarban történt, amikor ez az ország rendezhette meg a férfi kézilabda-világbajnokságot. Addig vásároltak, addig honosítottak, amíg csapatuk a vb második helyén végzett. Az akkori vb álomcsapatában két "katari" is helyet kapott:

Zarko Markovics és Rafael Capote.

Egyikük sem katari születésű, kaptak egy vagon pénzt, meg állampolgárságot és vb-döntőbe vitték a katari férfi kézilabda-válogatottat. Azóta hol van ez az ország ebben a sportágban? Sehol.

Ők sem így képzelték a vb nyitómeccsét Forrás: AFP/Manan Vatsyayana

Amikor vasárnap kora délután Al-Khorba tartottam, meg voltam győződve arról, hogy a nyitómeccset a katariak nyerik. A hangulat már órákkal a kezdés előtt egészen különleges és döbbenetes volt a stadion környékén. Egyfelöl maga az, hogy a sivatag közepére felrántsanak egy ekkora monstrumot, tényleg elképesztő - s ezt akkor is állítom, ha tudjuk, hogy a világbajnokság után lebontják ezt a stadiont. De ha így lesz, mi volt az értelme a felépítésének? A pálya környéke szót sem érdemel, homok az egész, néhány csenevész fával, a kerítésen belüli világ azonban teljesen más. A katariak mindent letérköveztek, van, ahová füvet ültettek, azt locsolják éjjel-nappal, mert különben kiszáradna.

A pálmafák alatt tevés és lovasrendőrök sorakoztak, de egy idő után akkora volt a káosz, hogy feladtak minden fegyelmezési próbálkozást.

Így aztán boldog-boldogtalan videózta a riadtan a fogukat csattogtató tevéket, a lovakat, a porban táncoló embereket. A tánccsoport női tagjai tűsarkúban mozogva nyelték a port, a helyi férfiak legnagyobb örömére.

A megnyitó ünnepség legnagyobb meglepetése az volt, hogy a műsort az amerikai színészóriás, Morgan Freeman ékesítette. Hogy ő mit kap majd ezért felvilágosult amerikai társaitól, meg a Nyugat-Európában a nap 24 órájában Katart ostorozó véleményvezérektől, az legyen az ő baja, de aligha foglalkozik ezzel.

Morgan Freeman a katari vb nyitóünnepségén Forrás: Anadolu Agency via AFP/2022 Anadolu Agency/Evrim Aydin

Az ő megjelenése mindenesetre megcáfolta azt a vélekedést, hogy ennek a vb-nek a nyitóünnepségére nem jön el egyetlen világsztár sem. A vb-t hivatalosan megnyitó Gianni Infantino lelkesedése így sem tűnt őszintének, meg a mosolya sem, mindenesetre teljesítette a feladatát, s kezdődhetett a 22. labdarúgó-világbajnokság.

Percekig csodáltam a katari "B-közép" szurkolóit, akik kezdetben elképesztő mű-lelkesedéssel űzték a kedvenceket, később persze csökkent a hangerő. A mű-lelkesedés magyarázata egyszerű:

emberek úgy nem szurkolnak, ahogy ez a pár ezer férfi tette.

Mintha minden egyes mozdulatuk előre meg lett volna tervezve. Igazi érzelemnek nyomát nem lehetett felfedezni rajtuk. Minden olyan mesterkélt, minden olyan mű volt - akárcsak az egész országuk.

Katar mesterséges szurkolótábora Forrás: AFP/Raul Arboleda

Mókásnak és mulatságosnak hatott, hogy a katariak már akkor őrjöngeni kezdtek, ha csapatuk jól végzett el egy bedobást vagy egy kirúgást.

Mondjuk, elnézve szánalmasan gyenge csapatukat, nem csodálkoztunk, hogy kicsivel is beéérték.

A szünetben már jó néhányan sejtették, hogy mi lesz ennek a vége, s különösen a VIP-páholyok környékén volt nagy a mozgás - kifelé. Aztán a második félidőben már egyre többen hagyták ott az egészet, mintha csak sejtették volna, hogy a lefújás után olyan közlekedési és szervezési káosz veszi kezdetét, amely párját ritkítja egy ilyen sporteseményen. Amúgy a meccs második félideje rettenetesen gyenge volt. Az ecuadori csapat rápihent a következő mérkőzésére, Katar meg szenvedett a pályán. Ekkor jutott eszembe, hogy négy év múlva már 48 csapatos lesz a focivébé és még több ilyen nézhetetlen produkciót láthatunk majd. Mert ami Katarban a második félidőben történt, azt a legnagyobb jóindulattal sem lehet futballnak, pláne nem világbajnoki futballnak nevezni.

Nem sikerült Katarnak a vb nyitómeccse Forrás: NurPhoto via AFP/Foto Olimpik/NurPhoto/Foto Olimpik

A stadion melletti parkolóban állították fel azokat a buszmegállókat, ahonnan az újságírók és a fontos emberek is visszaindulhattak Dohába. A lefújás után percek alatt hatalmasra duzzadt a tömeg, de egyetlen sárga médiabusz sem érkezett.

A parkolóban ugyan álltak buszok, de azokat a szponzoroknak és a fontos embereknek tartották fent.

A mellettem álló AIPS (Nemzetközi Sportújságíró Szövetség) elnöke, az olasz Gianni Merlo sem hitte el, hogy mindez megtörténhet. Merlo megpróbálta felvenni a kapcsolatot a FIFA illetékeseivel, de azok nem sok válaszra méltatták. A sor hosszasan kanyargott, s az újságírók egyre idegesebbek lettek.

Közel 40 perc várakozás után tűntek fel az első sárga buszok, majd hirtelen, a semmiből előkerülve jött egyre több és több jármű.

Ahogy ezek a parkolóba érkeztek, az addig fegyelmezett sor felbomlott és mindenki rohanni kezdett a buszokhoz.

A sofőrök a középső ajtókat nem nyitották ki, így az első ajtóknál préselődött össze a tömeg, s pillanatok alatt nagyon veszélyes helyzet alakult ki.

Akik az ajtók közelében voltak, egymást nyomták befelé a szűk feljárón, de a busz oldalánál egyre növekvő tömeg egymást nyomta az ajtók felé. Nagyon kevésen múlt, hogy nem történt nagyobb baj, de jellemző volt a helyzetre, hogy a helyi szervezők közül senki sem jött oda hozzánk segíteni.

A visszafelé úton a buszban nagy egyetértés alakult ki abban, hogy a katari szervezők a világbajnokság egyes helyein túlbiztosítják magukat, máshol viszont teljesen alkamatlanok a feladataik megoldására. És ez még csak az első nap volt, egyetlen meccsel. A folytatás ennél már sűrűbb programot ígér, hétfőn - többek között - a holland és az angol válogatott is pályára lép Katarban.

Al-Hor, 2022. november 20.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!