A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Óriási blama: Japán legyőzte a szivárványt a cipőjükre rejtő németeket

2022-es labdarúgó-világbajnokság, 2022-es katari FIFA-világbajnokság, Katar, labdarúgás, futball, foci-vb, focivb2022, csoportkör, E csoport, Németország-Japán, Németország, Japán, 2022.11.23.
Japan's midfielder #08 Ritsu Doan celebrates scoring his team's first goal during the Qatar 2022 World Cup Group E football match between Germany and Japan at the Khalifa International Stadium in Doha on November 23, 2022. (Photo by Jewel SAMAD / AFP)
Vágólapra másolva!
A német labdarúgó-válogatott ott folytatta, ahol a 2018-as világbajnokságon abbahagyta: vereséggel. Japán lelkes és sokat futó csapata 2-1-re nyert a meccs előtt a szokásos bohóckodást bemutató és az szivárványt a cipőjükre tevő német csapat ellen. Mivel ebben a csoportban szerepelnek a spanyolok is, ez a vereség könnyen végzetes lehet Németország számára.
Vágólapra másolva!

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 22. labdarúgó-világbajnokságról, Katarból.

A katari focivébé negyedik napjának első győzelmét akkor könyvelhettem el, amikor várólistáról mégis bejutottam a Khalifa stadionban megrendezett Németország-Japán meccsre. Ehhez viszonylag korán, 7 órakor kellett elindulni a sajtóközpontba, majd ott egy órát ácsorogni, hogy mire reggel 9 lesz, első legyek a sorban.

Két szemfüles japán így is megelőzött,

de a FIFA 9.40-kor értesített, hogy mehetek a meccsre, s még asztalom is lesz a stadionban. 1-0 ide.

A japán drukkerek így reagáltak arra, hogy a németek tizenegyest lőhettek Forrás: AFP/Richard A. Brooks

A németek a 2018-as vb-t elég dicstelenül fejezték be, amikor a csoportban Dél-Koreáltól is kikaptak, így akkori címvédéőként a csoportból sem jutottak tovább. Katarban az első ellenfelük szintén ázsiai csapat volt, a japán válogatott, amelynek játékosai elképesztő indulósebességgel rendelkeztek. Ha csak ezen múlt volna a meccs kimenetele, a németek aligha rúgnak labdába, de a 2014-es világbajnok szerencséje az volt, hogy Japán nem tudott focizni - legalábbis az első félidő alapján ezt gondolhattuk. Csak futni tudott, de azt irgalmatlanul.

A hangulat nagyon visszafogott volt a hatalmas stadionban. Német szurkoló alig jött el Katarba, a japánok sokan voltak, de iszonyatos idegesítő módon szurkoltak.

Volt egy mondókájuk, amiből egy szót sem értettem, ellenben olyan monoton nyomták a sódert, hogy az ember jajongani kezdett.

Később rágyújottak egy nótára, azt is üvöltötték teli torokból, a refrént 23-szor megismételve. Nem irigyeltem azokat, akik közelről hallgatták ezt, de odafent, a negyedik emelet magasságában is roppant idegesítő volt ez. Egyébiránt volt olyan pillanat, vagy sok másodperc, amikor néma csend borult a stadionra.

Persze még a kezdés előtt akadtak érdekes dolgok. A németek nem merték megreszkírozni az LMBTQ-közösség mellett kiálló szivárványos karszalag felvételét, ezért a kezdés előtti csapatkép készítésénél befogott szájjal bohóckodtak egy sort. Erről természetesen a meccs alatt elkezdtek születni a mémek, egyet mi is tudunk mutatni.

A kezdőrúgás előtt az egyik partjelző még hosszasan beszélgetett a német csapat kapusával, Manuel Neuerrel, aki végül - természetesen - nem vette fel a szivárványos karszalagot, hiszen tudta, hogy a FIFA azonnal sárga lappal büntetné őt.

Ugyanakkor, ha megnézzük a csapatképet, látjuk, hogy egyes játékosok cipőjén ott volt a szivárványos jelecske.

Hogy ennek lesz-e valamilyen következménye, az majd kiderül a későbbiekben.

Ami a mérkőzés és a foci érdemi részét iileti, az első gólt a japán válogatott érte el, de ezt nyilvánvaló leshelyzet előzte meg.

Az enyhe fölényben játszó német csapat az első félidő 33. percében kapott egy tizenegyest, csakhogy mindenki tudja, merre hány méter.

Jó, Gonda elhúzta Raum lábát, a bíró kicsit hezitált, aztán megadta, Gündogan meg belőtte. Ezzel lett 1-0, s több szabályos gól már nem is esett ebben a félidőben. Egy szabálytalan igen, a 45+5. percben, de azt lesről lőtték a németek.

A németek szövetségi kapitánya, Hansi Flick és csapata óriásimpofont kapott Forrás: Getty Images/Alexander HassensteinGetty Images

Nekem tetszett Japán játéka, csak az volt velük a baj, hogy a taktikai fegyelem hiányzott a produkcióból. Azt a sebességet, amivel olykor lefutották a német csapatot, elképesztő volt nézni. Ahogy teltek a második félidő percei, a német csapat játékosai fáradt őszi legyek benyomását keltették.

Márpedig igyekezniük kellett volna, mert ebben a csoportban ott vannak a spanyolok is, szóval, ez az 1-0 nem volt életbiztosítás.

Az ázsiai együttes viszont egyre jobban játszott. A 75. percben meg is született az egyenlítés, Doan lőtt nagy gólt, ezzel pedig alaposan orrba verték az addigra már teljesen elkényelmesedő német csapatot.

Takuma Aszano a japánok második gólját lövi a németeknek Forrás: Getty Images/Robert Cianflone

A mellettem ülő japán riporternő spéttel és halkan örült, nem úgy a sokezres japán közönség, amely csaknem megvadult örömében. Pedig a java ekkor még hátra volt. A 82. percben Aszano futott el jobb oldalon, senki sem vette őt komolyan,

a japán srác felnézett és irgalmatlanul bevágta a német kapus, Neuer szeme közé. Puff. 1-2. Vezetett Japán.

A kérdés innentől kezdve az volt, hogy kihúzza-e ezzel a 2-1-el a derék és szimpatikus ázsiai csapat. Ha nehezen is, de kihúzta. Közben a mellettem ülő japán kollégákat figyeltem. Komolyan mondom, ezek annyira fegyelmezettek, hogy egy ilyen óriási diadalnak sem tudtak örvendezni. Ha ezt a meccset a magyarok nyerik itt, már darabokban heverne a sajtóterasz. Ők meg? Biztos magukban örvendeztek. Meg a szurkolók is. Na, jó, itt volt egy kis zászlólengetés.

Németország tehát ott folytatta, ahol 2018-ban Oroszországban abbahagyta.

Mivel a csoportban a következő meccset a spanyolok ellen vívják, aligha érezhetik magukat biztonságban. Bár korábban annyit szónokoltak arról, hogy mennyire nem szívesen jönnek Katarba, hogy lehet, tényleg gyorsan haza akarnak menni.

A látottak alapján sokaknak nem fognak hiányozni.

Doha, 2022. november 23., szerda.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!