A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Akár magyar aranyeső is lehet a tokiói kajak-kenu pályán

Kozák Danuta; Csipes Tamara; Fazekas-Zur Krisztina; Szabó Gabriella, kajak-kenu, olimpia, rio 2016
A riói aranyérmes kajaknégyes: Szabó Gabriella, Kozák Danuta, Csipes Tamara és Fazekas-Zur Krisztina
Vágólapra másolva!
A kajak-kenuval úgy van a magyar sportrajongó, hogy ebben a sportágban egészen biztosan lesz aranyérme a mieinknek az olimpiákon. Az 1980-as moszkvai olimpia óta ugyanis minden ötkarikás játékokon sikerült nyernie valakinek, vagy valakiknek a kajak-kenu pályákon.
Vágólapra másolva!

Amikor az Öreg ott állt a dobogó tetején és megszólalt a magyar himnusz, kicsordultak a könnyei. Öcsi törölte le azt. Érdekes duó volt az övék. Az Öreg volt mindig a feszültebb, az idegesebb, és Öcsi nyugtatgatta őt.

Az Öreg és Öcsi. Urányi János és Fábián László. Ők nyerték a magyar kajak-kenu sport első olimpiai bajnoki címét. Urányi akkor már 32 éves volt, Fábián 20. A még Uhrikként anyakönyvezett Urányinak ez volt a harmadik olimpiája, de korábban nagyon távol volt a dobogótól. 1948-ban Andrási Gyulával párosban ötödik lett, 1952-ben egyesben már az előfutamban kiesett. A helsinki kudarca idején kezdett komolyabban kajakozni a tinédzser Fábián, akit óriási tehetségnek tartottak. A 19 éves Öcsivel sokan szerettek volna együtt lapátolni, ő végül a sokak által már kiégettnek tartott Öreggel ült egy hajóba. Edzőjük, Gelle Sándor azt mondta, hogy az ész és az erő egyesült ebben a kettősben.

Urányi János és Fábián László az 1956-os melbourne-i olimpián Forrás: Kajakkenusport.hu

10 ezer méteren az olimpia előtt rendre 100-150 méterrel verték a mezőnyt a hazai és a nemzetközi versenyeken is. Az 1956-os olimpiára aranyesélyesként érkeztek, és győztek is. A versenyt a Melbourne-től 160 km-re fekvő Wendouree-tavon rendezték, és a MOB centenáriuma alkalmából 1995-ben kiadott Bajnokokról bajnokok című könyvecskében Fábián László így emlékezett a történelmi aranyérem megszületésére: „Mi az olimpia falutól messze, az evezős- és kajakversenyek helyszínén készültünk napi két edzéssel, három héten keresztül. A verseny rendben zajlott, bár egy kicsit keményebb volt, mint amire számítottunk.

Fábián szerint az 1000 méteres távon is olimpiai bajnokok lehettek volna, de a szakvezetés nem akarta, hogy két számban induljanak. Viszont Urányi kora miatt több olimpián ez a páros már nem vehetett részt. 1958-ban még együtt lettek világbajnokok 10 ezer méteren, de nem sokkal ezt követően Urányi visszavonult. Fábián a közös olimpia sikerük után még 10 évvel is világbajnok lett kajak kettesben, de egykori társa erről már nem tudott. Urányi János, 1964-ben, mindössze 39 évesen, betegség következtében elhunyt. Fábián László visszavonulása után edző lett, ebben a minőségében is óriási sikereket ért el. Itt is talált magának egy nagyszerű társat, akivel a magánéletét is megosztotta.

Fábiánné Rozsnyói Katalint minden magyar sportrajongó ismeri, a világ egyik legsikeresebb edzője.

Az 1956-os olimpián a kilenc számból hétben dobogós helyezést ért el magyar hajó. Egy sikeres sportág nagy menetelése kezdődött el Ausztráliában. Az olimpiákon 1936-ban bemutatkozó sportágban 80 év alatt 80 magyar érem született. 25 arany, 29 ezüst, 26 bronz.

1960-ban Parti János szerezte a második aranyat, majd 1968-ban kajakban és kenuban is magyar úriembert ünnepelhetett a világ, Tatai Tibor és Hesz Mihály személyében. 1980 óta nem telt el olimpia (természetesen a '84-est nem számítva, ahol nem vettünk részt) magyar kajak-kenu arany nélkül. Moszkvában Foltán László, Vaskúti István kenupárosát nem lehetett megállítani, Szöulból Gyulay Zsolt jött haza egyéni, és K4-es arannyal. Barcelonában a Kőbán Rita fémjelezte négyes szerezte a női szakág első olimpiai bajnoki címét, majd az első magyar kajak-királynő, Atlantából is a legfényesebb éremmel érkezett meg. Ilyet hozott a kenus Horváth Csaba- Kolonics György páros is.

A tragikusan fiatalon távozó Kolonics György Forrás: MTI/Kovács Tamás

A XXI. század pedig még látványosabb diadalmenet kajak-kenusainknak. Sydney-ben négy, Athénban három első helyet produkált ez a sport, és még a rosszul sikerült pekingi olimpián is aranyérmes lett a kenus Vajda Attila és a Kovács-Janics kajak páros. Londonban úgy nyert a női négyes, hogy még ott volt Kovács Katalin és már ott volt Kozák Danuta. Utóbbi londoni két, riói három első helyével már öt olimpiai bajnoki cím tulajdonosa. És indul Tokióban is.

Ezzel el is érkeztünk a jelenbe.

Idén az öt évvel ezelőttihez képest megváltozott a sportág műsora. Ugyanis megjelenik a női kenu, és a nemek egyenlősége jegyében igazságosan osztják el a számokat a hölgyek és az urak között. Hat-hat szám lesz, és ami nekünk nagyon jó hír, hogy lesznek olyanok, ahol egy országból két hajó is rajthoz állhat. Megduplázódik az esély a magyar aranyra.

Ez leginkább két női kajak számra vonatkozik. Az 500 méteres egyénire és párosra. Nagyon optimistán mi, szurkolók el tudjuk képzelni mindkettőben, hogy az első két helyre magyar egység száguldjon be. Rió háromszoros bajnoka, Kozák Danuta ismét indul mindhárom számában.

Kozák Danuta mindhárom számban esélyesként állhat rajthoz Tokióban Forrás: Getty Images/2016 Getty Images/Phil Walter

Felépült 2020 elején szerzett súlyos sérüléséből, ő azon kevesek közé tartozik, akinek jól jött az olimpia halasztása. Megszállottan edzve nyerte vissza formáját, és magabiztosan nyerte egyesben a válogatót. Ám a néhány héttel ezelőtti poznani Eb-n csak második lett a dán Emma Jörgensen mögött. Rajta kívül nagy vetélytársa lehet még az új-zélandi Lisa Carrington, akit a rövidebb szám specialistájaként ismertünk korábban, de mostanában egyre jobb 500-on is.

Párosban Szabó Gabriella visszavonulása miatt új társsal, Bodonyi Dórával indul. Annak ellenére, hogy a Csipes Tamara-Medveczky Erika duó lényegesen régebben dolgozik együtt, Kozákék nyerték a válogatót, és az Eb-t is.

Csipesék most az olimpián vághatnak vissza, itt reménykedhetünk kettős magyar sikerben.

Ezt leginkább egy új-zélandi, egy belorusz és egy német egység gátolhatja meg. Reméljük nem fogja! Csipes Tamara egyébként nem csak párosban, hanem egyéniben is vetélytársa lesz Kozák Danutának, de szép lenne, ha mindkét számban kettejük között dőlne el az aranyérem! Aztán egy hajóban evezve megvédenék öt éve szerzett olimpiai bajnoki címüket négyesben. Ebben a három számban ugyanúgy születhet három arany, mint Rióban. A negyedik női kajak versenyben, 200 méteren Lucz Dóra és Kárász Anna indulhat. Az olimpián most bemutatkozó női kenu egyéni számában két magyar térdel majd a rajtnál, míg a Balla Virág-Takács Kincső páros az 500 méteres viadalon indulhat.

Rióban a nyolc férfi szám egyikében sem állhatott magyar a dobogón. Ezek közül kenu 1-esben és kajak 2-esben idén nem rendeznek versenyt 200 méteren, csak 1000-en. Kajak egyesben 200-on és 1000-en is hirdetnek győztest (mindkét számban 2-2 magyar induló lesz), a párosok 1 km-en, míg a négyesek fél km-en küzdenek egymással. Biztos van logika ebben a döntésben. A férfiak közül éremszerzésre a legnagyobb esélye az idei Eb-n az 500 és az 1000 méteren is győztes Kopasz Bálintnak van, aki utóbbi távon világbajnokságot is nyert 2019-ben.

Kopasz Bálint, Fernando Pimenta és Varga Ádám (balról jobbra): könnyen lehet, hogy Tokióban is ők hárman állnak majd a dobogón Fotó: Csudai Sándor - Origo

Legnagyobb kihívója könnyen lehet, hogy neki is a magyar csapatból kerül ki, mégpedig annak a Varga Ádámnak a személyében, aki tavasszal-nyár elején kétszer is legyőzte a válogatón. Ugyancsak jó esélyei vannak az éremszerzésre Tótka Sándornak, aki 200-on Európa-bajnok lett Poznanban. A lengyel városban a verhetetlennek hitt brit Liam Heath-et is maga mögé utasította. Hátha sikerül majd ez neki az olimpián is.

A hölgyekhez hasonlóan az uraknál is két kenu szám lesz, 1000 méteres távon, Adolf Balázs és Fejes Dániel indul mindkettőben. Egyesben egymás ellenfeleként, párosban egymás mögött térdelve.

Mások mellett ők azok, akikért az olimpia második hetében szurkolhatunk. Remélhetően nem megmenteni kell majd a kajak-kenu képviselőinek az egész magyar küldöttség szereplését, hanem feltenni a koronát arra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!