Újoncok a focivébé előtt

Vágólapra másolva!
Az ember azt gondolná, hogy alig négy hónappal a nyári világbajnokság előtt a legtöbb szövetségi kapitány számára fejben már majdnem teljes azon futballisták névsora, akiket magával akar vinni a viadalra. Ehhez képest a mostani előkészületi mérkőzéseken összesen 19 olyan labdarúgó lépett pályára, akik most mutatkoztak be hazájuk válogatottjában, és abban bíznak, hogy ott lesznek Németországban is.
Vágólapra másolva!

A nyári világbajnokság résztvevői közül a hollandok, a trinidadiak és a svájciak vitték a prímet a múlt héten, ami az újoncokat illeti: mind a három válogatottban három futballista ünnepelhette debütálását a nemzeti tizenegyben.

Ez a karibi gárda esetében számít a legkisebb meglepetésnek, hiszen a csapat mestere, Leo Beenhakker továbbra is keresi a trinidadi felmenőkkel rendelkező, Európában profiskodó focistákat, és két ilyen labdarúgónak is bizalmat szavazott az Izland elleni találkozón. A kapus Tony Warner a Fulham FC kapusa, korábban pedig megfordult a Liverpool FC-ben is, de ő maximum abban bízhat, hogy Shaka Hislop első számú tartalékja lesz a vébén.

A fiatal Ricky Shakesnek jobbak az esélyei, a a 21 esztendős középpályás jelenleg a Swindon Townban futballozik, és az izlandiak ellen biztatóan teljesített. A harmadik trindadi újonc, Anthony Noreiga kilóg a sorból abból a szempontból, hogy ő nem Európában játszik, hanem az Egyesült Államokban: korábban a George Mason Egyetemen tanult, jelenleg pedig a Kansas City Wizards futballistája.

A helvéteknél Köbi Kuhn fél szemmel már a 2008-as, saját rendezésű Európa-bajnokságra is figyelve vetette be a skótok ellen a fiatal Blerim Dzemailit és Johann Djorout - mindkét játékos tagja volt tavaly az U20-as világbajnokságon szerepelt gárdának, vagyis nagyon fiatalok, és elsősorban a kontinensviadalra érhetnek be, de persze már a vébén is ott lehetnek.

A harmadik svájci újonc a kapus Fabio Coltorti volt, aki valószínűleg csak azért kapott lehetőséget, hogy ne teljesen zöldfülüként utazzon majhd a vébére, ahol minden bizonnyal harmadik számú hálóőr lesz. A legérdekesebb a hollandok helyzete: a németalföldi mester, Marco van Basten számára rengeteg kiváló futballista áll rendelkezésre, ő mégis három újoncot vetett be az ecuadoriak ellen.

A védelem jobb oldalán például az AZ Alkmaar focistáját, a 28 esztendős Kew Jalienst küldte pályára, és ő végig is játszotta a találkozót - nem véletlen, hogy Van Basten éppen a napokban kritizálta eddigi első számú jobbhátvédjét, Jan Kromkampot, hogy rossz döntést hozott, amikor a Liverpoolba szerződött, mert az angoloknál kevés játéklehetőséget kap.

A csatársor jobb oldalán is egy újonc szerepelt Martijn Meerdink személyében - az eddigi első számú jobbszélső, Dirk Kuyt ezúttal középcsatár volt Roy Makaay és Ruud van Nistelrooy hiányában. Meerdink egyébként 30 esztendősen mutatkozhatott be a válogatottban, míg a középpályás Nicky Hofs 23 évesen tehette meg ugyanezt.

A spanyoloknak elsősorban a középpályásaik (Xavi, Baraja) sérülése jelent gondot, nem csoda, hogy Luis Aragonés mester ezen a poszton avatott két újoncot. A brazil Marcos Senna honosítása mindenképpen meglepetésnek számított, és ő várhatóan csak kiegészítő ember lehet a hispánoknál, a még mindig csak 19 éves Francesc Fabregas debütálása viszont bizakodással töltheti el a spanyol szurkolókat.

A hazájában csak Cesc-ként ismert játékos remekül játszott Elefántcsontpart ellen, és ő a vébén is kulcsembere lehet a gárdának. Ugyanez nem mondható el az angol Darren Bentről, akit Sven-Göran Eriksson azért tesztelt, mert a csatársorban bizony kevés az alternatívája - de Bentnek nem sikerült őt meggyőznie arról, hogy a jövőben is lehet rá számítani. Az ukránok kényszerűségből vetették be a fiatal kapust, Bohdan Susztot, mivel két másik portásuk is sérült, míg az olasz Manuel Pasqual bevetése inkább a firenzei közönségnek, mint a világbajnokságnak szólt - a taljánok Firenzében játszottak a németekkel, a balhátvéd pedig a Fiorentina futballistája.

Tunézia egy rutinos jobbhátvédet honosított a Girondins Bordeaux védője, David Dzsemmali személyében, aki már Franciaországban született, és világéletében ott játszott, és az angolaiak is hasonlóan jártak el Ruí Márquessel, aki karrerje nagy részét Portugáliában töltötte, bár légióskodott Németországban és Angliában is.

Mind a ketten hasznos tagjai lehetnek újdonsült hazájuk keretének, és jelentős tapasztalattal rendelkeznek Európában, ami e két gárda nem mindegyik tagjáról mondható el. Horvátország Marijan Buljat és Luka Modric bevetésével próbálkozott, kettejük közül inkább a fiatalabb, de tehetségesebb Modric verekedheti be magát a vébéig tartósan a válogatottba, a mexikóiaknál pedig a 21 esztendős csatár, Luis Angel Landín reménykedhet.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!