A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
09:00KézilabdaBrazília-Magyarország
HUNPongrácz Bence
10:30CselgáncsIsmael Alhassane-Bence Pongracz
HUNPásztor Flóra
10:55VívásFlora Pasztor-Jacqueline Dubrovich
HUNAndrásfi Tibor
12:50VívásRuben Limardo-Tibor Andrasfi
HUNFucsovics Márton
13:30TeniszMarton Fucsovics-Rafael Nadal
HUNMarozsán Fábián
15:00TeniszFabian Marozsan-Ugo Humbert
HUNHámori Luca
17:22ÖkölvívásGrainne Walsh-Ana Hamori
HUNMagyarország
19:30VízilabdaFranciaország-Magyarország
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A gazdasági válság hatása a nemzetközi labdarúgásban is érezhető: a klubok már januárban is a szokottnál kevesebbet költöttek új futballistákra, és a legtöbb szakértő megegyezik abban, hogy ez a tendencia nyáron is folytatódik. A játékosok többségének szerződését azonban korábban kötötték, aminek köszönhetően a legnagyobb sztárok fizetése bizony csillagászati összegű, amint az összeállításunkból is kiderül.

A labdarúgók keresetéről a France Football minden tavasszal részletes összeállítást közöl, azonban a francia szaklap nem csupán a fizetéseket, hanem a különbözi szponzori szerződésekből származó bevételeket is figyelembe veszi - nem csoda, hogy ezt a listát rendszerint David Beckham vezeti.

A France Football idei rangsora még nem ismert, azonban egy, a futball üzleti aspektusával foglalkozó portugál honlap, a Futebol Finance nemrégiben közzétette a maga listáját, amelyen a futballistákat csakis az egyesülettel kötött kontraktusban szereplő bérezés alapján rangsorolták.

Talán meglepő, de ezek alapján nem valamelyik angol klubban szereplő játékos áll az élen, hanem két, Olaszországban szereplő focista. Az oldal információi szerint az AC Milan brazil klasszisa, Kaká, illetve az Internazionale svéd támadója, Zlatan Ibrahimovic egyaránt havi 750 ezer eurót tehet zsebre.

Ibrahimovic az előző idényben még valamivel kevesebbet keresett, azonban tavaly nyáron meghosszabbította szerződését, és az új kondíciók a világ legjobban fizetett labdarúgójává emelték - Kakával holtversenyben. A brazilnak télen lett volna esélye arra, hogy "visszavegye" a vezetést (ő egyébként 2007 novemberében írta alá azt a kontraktust, amely szerint havi 750 ezer euró a fizetése), azonban hosszas vacillálás után nemet mondott a Manchester City ajánlatára, ami a pletykák szerint elérte volna a havi egymilliót is...

A két milánói labdarúgó mögött a dobogó harmadik fokán még mindig nem egy Premier League-ben szereplő játékos áll, hanem az FC Barcelona szupersztárja, Lionel Messi. Az argentin is a lehető legjobbkor, tavaly nyáron írt alá új kontraktust, és így kis híján megtriplázta fizetését - amely egy évvel korábban még "csak" havi 275 ezer euró volt...

Az angol bajnokság legjobban fizetett sztárjai csak ezután következnek, és nem meglepő, hogy a Chelsea két labdarúgójáról van szó: John Terry és Frank Lampard egyaránt 632 ezer eurót vihet haza havonta. A következő, Angliában játszó sztárt azonban még két barcelonai is megelőzi: Thierry Henry, illetve Samuel Eto'o - a manchesteri Cristiano Ronaldo csak ezután következik.

A legjobb 20 között egyébként mindössze három olyan focista akad, aki nem az Internazionale, AC Milan, Barcelona, Real Madrid, Chelsea, Manchester United hatosban szerepel. A liverpooli Steven Gerrard előkelő helyezése, illetve magas fizetése nem meglepetés, annál inkább az, hogy a Sevilla mali támadója, Frédéric Kanouté ilyen jól keres - ugyanannyi pénzt kap havonta, mint mondjuk Wayne Rooney, és többet, mint az első 20-ból kiszorult Robinho, Adriano, Xavi vagy Alessandro del Piero.

Aligha túlzás kijelenteni, hogy a sevillai gárda erőn felül teljesít, amikor ennyit fizet Kanouténak, és ugyanez elmondható a Newcastle Unitedről is Michael Owen esetében. Utóbbinak a nyáron lejár a kontraktusa, és kicsi a valószínűsége, hogy a Szarkák hasonló kondíciókat ajánlanának a folytatásra - ami viszont alighanem azt jelenti, hogy az Aranylabdás csatár a nyáron klubot válthat, mégpedig ingyen.

De minden bizonnyal fizetéscsökkentésre számíthat Michael Ballack, Andrij Sevcsenko vagy éppen Fabio Cannavaro is, akiknek ugyancsak a nyáron jár le a kontraktusuk, és bárhol is folytatják, hasonló javadalmazásról csak álmodhatnak. Az Arsenal viszont nem fukarkodott, hiszen a januárban leigazolt Andrej Arsavinnak havi 405 ezer eurót biztosít - amivel ő az Ágyúsok legjobban fizetett játékosa.

Az első 20 között csak három bajnokságból (Serie A, Primera División, Premier League) találhatunk focistákat, de a legjobb 50 közé is csak két másik pontvadászat tudott befurakodni. A legjobban kereső játékos, aki nem a fenti három bajnokságban kergeti a labdát, nem más, mint a Bayern München olasz ásza, Luca Toni, aki havi 458 ezer eurót vihet haza.

A Bundesligából a Bayernen kívül más egyesület nem is képviselteti magát az első 50-ben (a bajoroktól még Lúcio, Franck Ribéry és Willy Sagnol szerepel a listán, más kérdés, hogy utóbbi a nyáron visszavonult, és felbontotta szerződését), a francia élvonalat pedig csupán az Olympique Lyon képviseli. Az OL-ből "természetesen" Karim Benzema kapja a legmagasabb fizetést, ő havi 400 ezret keres (ugyanannyit, mint Del Piero), és az 50. helyre még Juninho Pernambucano, illetve Sidney Govou is becsúszott.

A 20 legnagyobb fizetéssel rendelkező futballista:

1.Zlatan Ibrahimovic (Inter)

750

2013

Kaká (AC Milan)

750

2014

3.Lionel Messi (FC Barcelona)

632

2012

4.John Terry (Chelsea)

632

2012

Frank Lampard (Chelsea)

632

2013

6.Thierry Henry (FC Barcelona)

625

2011

Samuel Eto'o (FC Barcelona)

625

2011

8.Cristiano Ronaldo (Manchester United)

564

2012

9.Ronaldinho (AC Milan)

542

2011

Andrij Sevcsenko (AC Milan)

542

2009

Michael Ballack (Chelsea)

542

2009

Steven Gerrard (Liverpool)

542

2011

Rio Ferdinand (Manchester United)

542

2013

14.Raúl (Real Madrid)

533

2011

Ruud van Nistelrooy (Real Madrid)

533

2010

16.Iker Casillas (Real Madrid)

500

2017

Frédéric Kanouté (Sevilla)

500

2010

Wayne Rooney (Manchester United)

500

2012

Michael Owen (Newcastle United)

500

2009

20.Fabio Cannavaro (Real Madrid)

483

2009


A játékos neve és klubja után a havi fizetése ezer euróban, majd a szerződésének lejárta olvasható.

www.global-soccer.eu

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!