Vágólapra másolva!
Bejelentette az FC Barcelonától távozott hatszoros aranylabdás Lionel Messi szerződtetését a Paris Saint-Germain labdarúgóklub kedden este.

A PSG honlapja szerint a 34 éves csatár szerződése két idényre szól, és további egy évvel meghosszabbítható.

Messi végleg a párizsiaké Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

Az FC Barcelona múlt csütörtökön jelentette be, hogy a klubnak és Messinek is egyértelmű szándéka volt a közös folytatás, meg is egyeztek, de a szerződés aláírása "pénzügyi és strukturális akadályok", vagyis a spanyol labdarúgóliga szabályzata miatt végül nem történhetett meg. Az új megállapodást öt szezonra tervezték, és eddigi fizetésének csupán a felét kapta volna, a La Liga pénzügyi szabályai azonban ennek ellenére ellehetetlenítették a hosszabbítást, mert nem felelt volna meg a fizetési maximumokra vonatkozó rendelkezéseknek. Ugyanakkor a

PSG-vel kötött megállapodás gyorsasága miatt feltételezhető, hogy az egész csak színjáték volt, ennyi idő alatt ilyen súlyú szerződést nem lehet letárgyalni,

figyelembe véve a specialitásokat is (például Messi szponzora az Adidas, a PSG-é a Nike, Messi eddig birtokolta saját képi jogait is).

A támadó 2000 óta szerepelt barcelonai színekben, de június végén lejárt a szerződése, tehát ingyen igazolhatóvá vált.

A felnőtt csapatban 2004 óta 778 mérkőzésen 672 gólt szerzett, mindkettő klubrekord.

A Bajnokok Ligáját négyszer, a klubvilágbajnokságot és az európai Szuperkupát három-három alkalommal, a bajnokságot tízszer, a Király Kupát és a spanyol Szuperkupát egyaránt hétszer nyerte meg. Számtalan egyéni díja közül - a hat Aranylabdán kívül - kiemelkedik a hat európai Aranycipő és a nyolc spanyol gólkirályi cím.

Helyi médiaértesülések szerint Messi nem fogadta el a felajánlást, hogy átvegye Neymar 10-es mezszámát, ehelyett 30-asban fog játszani, miután ez volt az első mezszáma a Barcelonában.

A 30-as mez Franciaországban a kapusoknak van fenntartva, ám a PSG kérvényére a francia liga külön engedélyezte Messinek a viselését.

A Paris Saint-Germain idén nyáron már négy kiváló játékost - a közelmúltban az olasz Gianluigi Donnarummát, a spanyol Sergio Ramost és a holland Georginio Wijnaldumot - szerződtetett ingyen, hiszen mindannyiuknak lejárt a megállapodásuk előző csapatuknál.