Vágólapra másolva!
Folyamatosan feljebb és feljebb kerül a férfi golfozók világranglistáján, már 452-ik tehetséges fiatal sportolónk, aki idén elérte, hogy jövőre minden profi versenyen elüthet, ha akar. Ilyet 21 éves korában még egy amatőr golfozó sem tudott elérni Magyarországon. 2024-ben Ifj. Sárközi Richárd sorra nyerte a versenyeket itthon és külföldön egyaránt. Azt mondja, jövőre még megtartaná az amatőr státuszt, de a Los Angeles-i olimpia évében már valószínűleg lesz egy új, profi, magyar golfozója a világnak.

Ifj. Sárközi Richárd édesapja, a golfedző Sárközi Richárd folyamatos szakmai felügyelete, és óvó tekintete mellett október elején vett részt a Pro Golf Tour kvalifikációját biztosító versenyen Németországban. A kétnapos megmérettetésen a huszonkettedik helyen zárt 71-71-es eredménnyel,

amivel kvalifikálta magát a 2025-ös Pro Golf Tourra. 

Ez egy profi versenysorozat, ami a Challenge Tour előszobája és a DP World Tour alatt van egy szinttel. A DP-n játszanak a legjobb európai golfozók. Mondhatjuk, hogy a Pro Golf Tour jelenti a golfban a harmadosztályt, a Challenge Tour a másodikat, az elsőt pedig a DP World Tour” 

– magyarázza a fiatal golfozó, aki reméli, hogy a következő éve is hasonlóan eredményes lesz, mint az idei.

„A következő időszakban nyújtott teljesítményemtől függően lehet, hogy a következő szezonban már kapok white cardokat a Challenge Tourra. Mindenesetre jövőre is folytatom, amit elkezdtem, vagyis amatőrként játszom majd a profik között. 

Ebben a státuszban nem sok golfozó van ezen a szinten, hiszen a játékosok 90%-a profi kategóriában golfozik.

Most egy olyan kártyát szereztem amatőrként, amivel az összes profi versenyen részt vehetek kivétel nélkül” - teszi hozzá Ifj. Sárközi Richárd. 

golf, Ifj. Sárközi Richárd, Sedin
Ifj. Sárközi Richárd egy riválissal
Fotó: Fotó: Id. Sárközi Richárd

Azt még nem tudja, pontosan mely profi versenyeken szeretne részt venni jövőre, hiszen a teljes versenynaptár még nem publikus, ha minden igaz decemberben teszik majd közzé. Ugyanakkor nem hagyja el hazánkat sem, ahol idén is több amatőr versenyen megmutatta, mit tud, de a legnagyobb európai amatőr kupákért is harcba szállna 2025-ben. Idén golfozott az Európa-bajnokságon és a Spanyol Openen, jövőre szívesen játszana újra ezeken a versenyeken, de tervezi, hogy elindul a brit amatőr golfversenyen és a golf őshazájának tartott skót St. Andrews-ban megrendezett St. Andrews Trophyn is.

Az, hogy jövőre már rendszeresen profik között fogok versenyezni, hatalmas rutint ad majd” 

– teszi hozzá, majd arról beszél, hogy látszólag nagyon hasonlít az idei szezonhoz a következő, mégsem lesz ugyanolyan, hiszen a légkör, amelyet a Pro Golf Touron lehet tapasztalni, egyedi.

Bár az amatőr golf élvonala is nagyon komoly színvonalat képvisel, de azért ez már más lesz” 

- teszi hozzá bajnokunk, aki azt is elárulta, a célja az, hogy 2026-ban már profiként vegyen részt a golfversenyeken. Ugyanakkor korábban is elérheti azt a szintet, ahol már érdemes kiváltani a profi kártyát. Úgy látja, ha a következő év első felében már egy-két versenyt meg tud nyerni a Pro Golf Touron, 2025-ben biztosan feljut a következő szintre, a Challenge Tourra, ahol egy első helyezéssel már 50-70 ezer eurót lehet nyerni. 

Ezen a szinten már el lehet gondolkozni azon, hogy profi legyek, de a Pro Golf Tour még nem arról szól, hogy az ember ezen pénzt keres. Ez az előszobája annak a szintnek, amiből már meg lehet élni” 

– magyarázza.

golf, Ifj. Sárközi Richárd, Sedin
Bertényi Bence és Ifj. Sárközi Richárd a sedin-i versenyen 2024 májusában
Fotó: Fotó: Id. Sárközi Richárd

"Most érzem azt, hogy beérett a gyümölcs, bár tavaly is voltak jobb, mínuszos eredményeim a többnapos versenyeken, de idén már volt egy mínusz 11-em is egy háromnapos versenyen és majdnem az összes versenyen mínusszal jöttem le a pályáról, egy-két kivétellel. 

Nagy előrelépés ez a kvalifikáció. 

Ez is egy visszajelzés nekem, hogy jó úton haladok, fejlődök és el fogok tudni jutni akár a DP World Tourig is” - teszi hozzá reménykedő magabiztossággal.

Tehetséges golfozónknak határozott terve van arra, hogyan érje el a következő lépcsőfokot. Azt mondja, a mentális felkészülésén nem fog változtatni, de többet szeretne külföldön golfozni, gyakorolni. 

Adott esetben pszichológus segítsége mellett mentálisan csak úgy tud készülni egy golfozó, ha a pályán van” 

– tette hozzá. 

A kvalifikációt jelentő golfverseny után a csodálatos, máriavölgyi nagy pálya, a Pannónia Golf & Country Klub klubbajnoki címét is megszerezte, vagyis a Pannonia Masters bruttó kupáját is hazavitte. Nem is akármilyen eredménnyel! Az első napon 68-at, a másodikon 64-et játszott, vagyis -12-vel, pályacsúccsal zárta a kétnapos megmérettetést.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!