A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Teljesen új, különleges járművet terveztek a párizsi olimpia sportolóinak, így néz ki

Vágólapra másolva!
A 2024-es párizsi olimpia partnere, a Toyota biztosítja a szervezők, a résztvevők és a mobilitási gondokkal küzdő sportolók szállítását a játékokon. A japán cégóriás speciális modellekkel is készült az eseményre.
Vágólapra másolva!

A párizsi játékok szervezői azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy a korábbi olimpiákhoz képest legalább 50 százalékkal csökkenjen a játékok szervezésével és lebonyolításával kapcsolatos környezeti terhelés. Ezért az olimpiai flottába a Toyota környezetbarát modelljei kerültek be: öntöltő hibridek, plug-in hibridek és tisztán elektromos járművek szolgálnak majd az olimpián.

 

A Toyota tervezett egy teljesen új járművet is, amelyet kifejezetten a sportolók szállítására fejlesztettek ki. Az APM (Accessible People Mover) volt a Toyota olimpiai felkészülésének legjelentősebb projektje, hiszen a nulláról indulva alkották meg a praktikus villanyfurgont. A nagy tengelytáv garantálja, hogy mindenki kényelmesen elférjen a fedélzeten, illetve hogy könnyű legyen a ki- és beszállás.

 

Utóbbi különösen azért fontos, mert az APM-ből készül teherszállító kivitel is, sőt néhány példánya sürgősségi mentőjármű kivitelben készül. Az APM műszaki tervezése Belgiumban, a Toyota Motor Europe-nál zajlott, a gyártás pedig 2024 februárjában kezdődött Portugáliában.

 

A kis villany egyterű műszaki alapjait az olimpia során elvégzendő feladatokhoz igazították. Így például a hatótáv mindössze 100 km lesz, a jármű legnagyobb sebessége pedig legfeljebb 20 km/h lehet. A Toyota 250 darab APM-et bocsát a szervezők rendelkezésére.

 

A másik speciális jármű fejlesztésében a Toyota és az Ausztriában működő Klaxon nevű, mobilitási gondokkal küzdő emberek számára eszközöket gyártó cég működtek együtt. Az e-puller olyan kisméretű elektromos vontatóeszköz, amelyet kifejezetten tolószékes emberek számára fejlesztettek ki, s így a paralimpiai játékokon teljesít majd szolgálatot.

(Forrás: Smarter Media)

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!