Villanyautó lett a Kia büszkesége

Fotó: Kia / ALEX MITCHELL
Vágólapra másolva!
A Kia 80 éves születésnapjára készítették el a veteránkorú Pride miniautó villanymotoros változatát. Megtartották az 5 fokozatú, kézi kapcsolású váltót.
Vágólapra másolva!
Fotó: Kia / ALEX MITCHELL

Az 1944-ben alapított Kyungsung Precision Industry nevű vállalkozásból lett a Kia Motors, ami 1962-ben kezdett a Mazdától licencelt könnyű haszonjárműveket gyártani, személyautókat 1967-től kínált. Szóval idén 80 éves évfordulóját ünnepli a dél-koreai cég, a brit forgalmazó ebből az alkalomból rendelte meg a Pride miniautó akkumulátoros-elektromos változatát.

Fotó: Kia / ALEX MITCHELL

Az egyébként nagy értékű klasszikus autók átépítésére specializálódott Electrogenic cég végezte az átépítést, amely során az 1,3 literes benzinmotor (60 LE/118 Nm) helyére egy villanymotort (108 LE/235 Nm) szereltek, az egyszerűség kedvéért megtartották az 5 fokozatú kézi kapcsolású váltót, de természetesen megerősítették a tengelykapcsolót. Eltávolították a 37 literes benzintankot a hátsó ülés alól. Az eredetileg világoskék karosszériát fehérre fényezték át, miután végrehajtották a szükséges módosításokat – a csomagtérpadlót megemelték, mert csak az egyik 10 kWh kapacitású akkumulátor fért el a motortérben, a másikat ide építették be. A töltő-csatlakozó a benzinsapka alatt kapott helyet, a fedélzeti töltő 3,3 kW teljesítményű. Mindössze 20 kg-mal növekedett a saját tömeg (850 kg helyett 870 kg), miközben javult a tömegeloszlás a gyárihoz képest.

Fotó: Kia / ALEX MITCHELL

Eco módban az akkumulátoros-elektromos Kia Pride teljesítményét 60 LE/118 Nm-ben korlátozzák, ilyenkor 193 az elérhető hatótávolság. Auto üzemmódban (amit a kuplungpedál lenyomásával és a váltó 3. fokozatba kapcsolásával lehet aktiválni) 80 LE/176 Nm a teljesítmény. És ott van még a Sport mód, amikor a teljes teljesítményt (108 LE/235 Nm) megkapja a sofőr, ilyenkor a korabeli forró ferdehátúakkal összemérhető a dél-koreai miniautó tudása. Nem tudni, mi a Kia brit forgalmazójának a célja a PridEV autóval, de azt elárulták, hogy még az idén pontosan megmérik majd az autó menetteljesítményeit, beleértve a hatótávolság-adatokat.
 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!