Vágólapra másolva!
Sebastian Vettelt ötezer euró befizetésére kötelezték a sportfelügyelők, miután az első szabadedzés leintése után engedély nélkül hajtott vissza a bokszba az egyik pályabíró robogóján. A négyszeres világbajnok előtte igyekezett mérsékelni a károkat, miután autója meghibásodott.

A koronavírus-fertőzése után visszatérő Sebastian Vettel a többiekhez képest jóval kevesebb időt töltött a pályán az Ausztrál Nagydíj pénteki napján, sokaknál mégis elvitte a show-t. A közönség hatalmas üdvrivalgással jutalmazta, amikor a négyszeres világbajnok egy robogót vezetve hajtott vissza a bokszba, igaz, a sportfelügyelőknek már kevésbé tetszett a mutatvány.

A helyszíni nézőknek tetszett Vettel mutatványa

Az első gyakorlás vége felé a német pilóta Aston Martinja megadta magát, ő pedig annak rendje és módja szerint leparkolta azt. A 34 éves versenyző igyekezett mérsékelni a károkat, és előbb próbálta eloltani a tüzet, majd elkérte az imbuszkulcsot az egyik pályamunkástól, hogy levegye a karosszéria egy darabját, és alulról tudja hűteni az autót. Az akció sikerrel járt, és amire végzett vele, már vége volt a tréningnek, így már csak emiatt is vissza akart térni a garázsba.

– idézi az Autosport. –Az edzés addigra véget ért, és érdeklődtem, hogy jön-e [még] valaki. Azt mondták, hogy »igen, amint vége lesz«. Aztán jött egy srác egy robogóval, és kijelentette, hogy felpattanhatok mögé. Megkérdeztem, hogy vezethetem-e, mert jobban szeretek magam vezetni. Ezt követően átadta a robogót, mire mondtam, hogy »rendben«, ő közölte, hogy indulhatok, én pedig elmentem.”

Vettel a pályán keresztül hajtott be a bokszba, amit a közönség nem meglepő módon hatalmas ovációval jutalmazott. A négyszeres világbajnok a sisakját sem vette fel rendesen, így az arca is látszott. A nézőknek szinte folyamatosan integetett, egy pillanatra mindkét kezével elengedte a kormányt.

A sportfelügyelők tetszését azonban nem emiatt nem nyerte el a mutatvány, hanem azért, mert Vettel megszegte a sportszabályzat 26.7-es cikkelyét, miszerint a leintést követő 5 percben senki nem mehet ki a pályára engedély nélkül. Tekintve, hogy az 53-szoros futamgyőztes négy perccel a kockás zászló lengetését követően hajtott ki a pályára, még pont beleesett az időkeretbe, így a döntéshozók ötezer euró (közel kétmillió forint) befizetésére kötelezték.

Vettelt viszont aligha a bírság zavarja a legjobban a pénteki nap eseményei közül.

Azok után, hogy az első két hétvégét ki kellett hagynia, a meghibásodás miatt a második szabadedzésen egyáltalán nem tudott autóba ülni. A német versenyző szerint ez nem okoz neki súlyos problémát, de ettől még természetesen nem örül neki.

Vettel ismét rengeteg pályaidőt vesztett

Nyilván volt némi problémánk, [az autó] kicsit füstölt, én pedig erőt vesztettem, és le kellett állítani a kocsit a pályán – nyilatkozta a Sky Sportsnak. –Mindent megtettem, hogy mérsékeljem a károkat, és a lehető leghamarabb elhagyjam az aszfaltcsíkot. Mindez megszakította az etapunkat, ami fájdalmas volt, és sajnos délután sem tudtunk kimenni, ami nem ideális, tekintve, hogy egy ideje nem ültem az autóban, valamint a pálya is más [a korábbihoz képest]. Holnap rendben lesz, de jó lett volna több kört megtenni.”

Vettelt arról is kérdezték, hogy nem tart-e a motorcsere miatti büntetéstől, ami így akár a vártnál hamarabb is eljöhet neki, ám az Aston Martin pilótája ennek nem tulajdonított nagy jelentőséget az idény elején. Ami pedig a visszatérést illeti, szerinte könnyen visszarázódott a megszokott kerékvágásba.

Jó volt visszatérni az autóba, nagyjából ugyanolyan érzés volt [vezetni], mint amikor Bahreinben kiszálltam belőle

– fogalmazott. – Néhány alkatrész nyilván módosult, és rengeteg munka zajlott azóta. A pálya megváltozott, szóval a ritmust is újra fel kellett vennem, és hozzá kellett szoknom az új vonalvezetéshez, valamint az új aszfalthoz. Nem hiszem, hogy előbbi komoly problémát okoz, már hamar jól éreztem magam.”

Mindent egy helyen az Eb-ről