Vágólapra másolva!
George Russell hiába nyerte meg remek versenyzéssel a Forma-1-es Belga Nagydíjat, végül elvették a futamgyőzelmét, mert az autója könnyebb volt a megengedettnél. Nemrég kiderült, pontosan milyen okok vezethettek a kizárásához.

Az idei Forma-1-es idény legizgalmasabb futamát rendezték Belgiumban, ahol a Mercedes pilótája, George Russell mindössze egy kerékcserével csinálta végig a 44 körös versenyt, de így is nyerni tudott. A 26 éves brit azonban hiába szerezte meg F1-es pályafutása harmadik győzelmét, az autója nem érte el a 798 kg-ban meghatározott minimumsúlyt azt követően, hogy üzemanyagmintát vettek belőle a leintést követően. Russelltől végül elvették a futamgyőzelmet és kizárták, a siker pedig a csapattársáé, a második helyen célba érő Lewis Hamiltoné lett.

F1 Grand Prix of Belgium
George Russell végül elbukta a futamgyőzelmet és kizárták
Fotó: NurPhoto via AFP

A Mercedesnél alaposan kivizsgálták, mi vezethetett Russell kizárásához, a német istálló vezető pályamérnöke, Andrew Shovlin pedig később próbált magyarázatot adni a történtekre.

Russell abroncsai valóban könnyebbek voltak, mint Hamiltoné, de a motorsport.com szerint a hiányzó 1,5 kilogramm kulcsa a körülmények olyan kombinációjában volt, amely a Mercedest teljesen váratlanul érte. A gumikopás miatti tömegveszteségen túl a vártnál nagyobb volt a kopólemez fogyása - a pálya ikonikus szakasza, az Eau Rouge különösen megviselte a padlólemezeket, mivel az autók a meredek emelkedő alján rendkívül közel kerülnek a földhöz.

Mindemellett hozzájárult a körülményekhez Russell saját, a verseny közbeni izzadás miatti tömegvesztesége,

amelyet vélhetően az aznapi meleg időjárás váltott ki - ugyanis az autók tömegébe a versenyzők is beleszámítanak.

A Forma-1 világbajnoki sorozata ezen a hétvégén, augusztus 23-25. között a 36. Holland Nagydíjjal folytatódik.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!