Vágólapra másolva!
Egy podcast vendége volt a Force India és az Alpine korábbi csapatfőnöke, Otmar Szafnauer. A Forma-1-ből tavaly távozott szakember elsősorban az Alpine-nal kapcsolatban mondott el olyan dolgokat, amelyek teljesen más megvilágításba helyezik a csapatnál történteket.

A 60 éves román-amerikai szakember a nyolcvanas évektől kezdve a Ford, a BAR, a Honda, a Force India (később Racing Point és Aston Martin), majd az Alpine csapatainál dolgozott a Forma-1-ben, a 2023-as Belga Nagydíj után azonban távoznia kellett az enstone-iak csapatfőnöki pozíciójából. Otmar Szafnauer a High Performance podcastben részletesen beszélt az elmúlt éveiről, a Force Indiával kapcsolatban például elárulta, hogy kétszer is személyesen neki kellett több száz alkalmazottat kifizetnie – az Alpine-nal (ahol 2022 elejétől kezdve dolgozott) szemben azonban ennél is keményebb állításokat fogalmazott meg.

csapatfőnök, Forma-1, Otmar Szafnauer, Alpine,
Otmar Szafnauer botrányos másfél évet töltött a Forma-1-ben az Alpine csapatfőnökeként 
Fotó: NurPhoto via AFP / Alessio Morgese / NurPhoto

Otmar Szafnauer Oscar Piastri és az Alpine ügyéről

Az azóta a McLaren igazolt Oscar Piastrival kapcsolatban 2022 nyarán jelentette be az Alpine – Szafnauer fotójával –, hogy ülést ad az ausztrál pilótának, a versenyző azonban nem sokkal később cáfolta ezt, mert az Alpine nem járt el megfelelően a szerződéskötéskor, így végül távozott a csapattól.
„Abszolút semmi közöm nem volt ahhoz, hogy Oscar Piastrival nem a megfelelő módon kötöttek szerződést. Azt a hibát 2021 novemberében követték el, míg én 2022 márciusában kezdtem, és fogalmam sem volt róla, hogy nem megfelelő módon adták be a dokumentumokat, és soha nem írták alá vele a szerződést. Kiadtunk egy sajtóközleményt, amin az én fotóm szerepelt. De először is nekem semmi közöm nem volt ehhez, hiszen ott sem voltam, másodszor is a kommunikációs részleg, amely nem jelentett nekem, úgy gondolta, jó ötlet rám hárítani az inkompetenciáját azoknak, akik akkor az Alpine-nál voltak, azzal, hogy az én fotómat teszik a közleményre – idézte a Racingline Szafnauer szavait. – Lucy Genon, a hölgy, aki rátette a fotót, dolgozott nekem a Force Indiánál. Elmentem hozzá, hogy »Lucy, tudsz te ennél jobbat is«, mire mondta, hogy »Sajnálom, azt mondták, hogy ezt kell tennem.«. Nem esett jól, de ez az egész csak azt mutatta meg, hogy akkor voltak olyan emberek az Alpine-nál, akikben nem lehetett megbízni, és mindez azért történt, hogy ártsanak nekem. Nem velem dolgoztak.”

Szafnauer ugyanakkor Piastrival kapcsolatban elárulta, hogy noha a csapata őt, az ausztrál viszont az Alpine-t szúrta hátba
„Megtett 5000 km-t egy kétéves Forma–1-es autóban, ami rengeteg pénzbe került. Mindent teljes mértékben megtettünk, amire az a szerződés kötelezett minket, amit soha nem írtak alá. Ha elvittük volna egy angliai bíróságra, talán nyertünk volna, mert ez jogalap nélküli gazdagodás. Mert nem írta alá a szerződést, de mindent elfogadott, majd nem teljesítette a rá eső részt.”

F1 Italian Grand Prix 2024
Oscar Piastri a McLarennel már kétszeres futamgyőztes a Forma-1-ben
Fotó: NurPhoto via AFP / Jakub Porzycki / NurPhoto

Otmar Szafnauer a Forma-1-es kirúgásáról

Az Alpine 2022-ben negyedik lett a konstruktőrök között, tavaly pedig ennél is nagyobb céljai voltak, de végül hatodikként zárt. Igaz, ez még mindig jobb, mint amit idén produkál a csapat, hiszen a szezon háromnegyedénél az utolsó előtti pozícióban áll. Szafnauer elmondása szerint a vezetőségben sokan nem a csapat teljesítményével, hanem a saját karrierjükkel vannak-voltak elfoglalva, de úgy érzi, ő az utolsó munkanapjáig azért dolgozott, hogy előrevigye az istállót. Ez a nap pedig a 2023-as Belga Nagydíj péntekjén jött el.
Reggel volt az F1-es bizottsági ülés, aztán ebédidőben érkezett a bejelentés, hogy Alan Permane és én is távozunk – mondta Szafnauer, aki hozzátette, sosem derült ki számára a kirúgása pontos oka. – Voltak olyan utalások, hogy meg kell változtatnom a vállalati kultúrát olyan módon, amit én nem tartottam helyesnek. Tudom, hogy miként változtassam meg a vállalati kultúrát olyanná, amelyben ott a győztes mentalitás és a pszichológiai biztonság. Ezt építettem, efelé tartottunk, de ők másmilyen változtatást akartak. Például, hogy szabaduljak meg néhány embertől, akik jó munkát végeztek, és már jó ideje a csapat tagjai voltak. Én úgy voltam ezzel, hogy ha olyanoktól szabadulunk meg, akik jó munkát végeznek, azzal azt az üzenetet közvetítjük, hogy ha jó munkát végzel, akkor kirúgnak. Ez nem az a kultúra, amit az ember meg akar honosítani” – magyarázta a román-amerikai szakember.

Szafnauer hozzátette, arra kérték, hogy úgy változtassa meg a kultúrát, ahogyan ők mondják, de erre nem volt hajlandó. Akárcsak néhány más alkalmazott, akik közül jó néhányan szintén távoztak az elmúlt évben. Többek között utódja, Bruno Famin is távozott már a csapatfőnöki posztról, a nyári szünetben az ő helyét Oliver Oakes vette át az egyre borzalmasabb helyzetben lévő istállónál.

  • Kapcsolódó cikkek
Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!