„Sehol sem vagyunk, láthatatlanná váltunk” - így indokolta a Renault vezérigazgatója a Forma-1-es kivonulást

Vágólapra másolva!
Luca de Meo, a Renault vezérigazgatója lesújtó véleményt mondott arról, hogy a francia motorgyártó közel 50 évnyi részvétel után kivonul a Forma-1-ból.

Hónapokig tartó látszólagos mérlegelést követően a Renault a héten úgy döntött, hogy a 2025-ös lesz az utolsó szezonja az F1-ben, pedig gyárban már évek óta dolgoznak az új 2026-ra bevezetett erőforrásokon. A döntést többen kritizálták, nem utolsósorban a Renault Viry-Chatillon-i gyárának több mint 300 dolgozója részéről, akiknek legalább a munkahelye megmaradt más projektekben való részvétellel.

De Meo elmondta, hogy ő és az igazgatótanács az Alpine istálló siralmas formája miatt döntött a befejezésről. 

„A szurkolók és a szponzorok egy csapatért jönnek, nem egy motorért. Az F1-es közönség megváltozott. Kibővült a fiatalokkal, nőkkel. Ez az új ügyfélkör másképp értelmezi ezt a sportot”mondta De Meo a a francia L'Equipe-nek.

Mi egy versenyzőt, egy színt, egy márkát támogatunk. Nem egy motort. Az Alpine bónuszokat veszít a helyezése miatt, a szponzorok pedig ritkák. A részvényeseim tudják, hogyan kell számolni. Az Alpine-nak pénzt kell keresnie”

 – folytatta a Renault vezérigazgatója, aki kiemelte, hogy a helyezéséket tekintve az Alpine sehol sincs a Forma-1-es mezőnyben. 

Luca de Meo (balra) és Flavio Briatore a Forma-1-es Spanyol Nagydíjon
Fotó: AFP/Thomas Coex

De Meo elmondta, hogy a végső döntés szívszorító volt, és hogy együtt érez a Viry-Chatillon összes érintettjével. De hangsúlyozta, hogy a szélesebb vállalat felé gondossági kötelezettsége volt, és most már valószínű, hogy az Alpine 2026-ban a Mercedes partnerévé válik.

„Ez egy szívszaggató döntés, több hónap elemzés eredménye. Becsülöm a Viry-Chatillonban dolgozó emberek elkötelezettségét és kitartását, és tudom, hogy ugyanilyen szemlélettel vágnak bele a rájuk váró projektekbe is. 

Fájó látni, hogy ennyire csalódottak a döntés miatt, de sajnos én a pozíciómban nem gondolkodhatok úgy, mint egy szurkoló. Én egy vezető vagyok. Egy tőzsdén jegyzett céget vezetek, és újra kell gondolnom az F1-es projektet, hogy végre nyerjek, ezért keresem a rövidebb utakat, hogy ezt elérjem. Láthatatlanná váltunk.

 Még két ilyen év, és a projekt teljesen leengedett volna. Három szezon óta lejtmenetben vagyunk. Mindezt fel kellett ráznunk, ezzel párhuzamosan a pénzügyi logikát is követnünk kell” – tette hozzá Luca de Meo.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!