Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Azeri Nagydíj három piros zászlós fázist hozó első szabadedzésén a Red Bull holland pilótája, Max Verstappen teljesítette a leggyorsabb kört.

A 2024-es F1-szezon utolsó harmada Bakuban kezdődött el, a szűk utcai pályán a tavalyitól eltérően nem sprintfutamos, hanem normál versenyhétvégével. Első alkalommal rendezik meg az Azeri Nagydíjat ősszel, ám így is az egész hétvégére napos, száraz időt jósolnak, és az első szabadedzésen ez így is történt. Az eltiltott Kevin Magnussen helyén Oliver Bearman vezetett a Haas csapatában, ahogyan ez a bakui folytatásban is lesz. Már az első négy percben a teljes mezőny a pályára hajtott, szinte mindenki közepes keverékű gumikat választott kezdésnek. Bő tíz perc után Max Verstappen állt az élen, amikor egy, a 12-es kanyarnál a pályára került fém törmelék miatt rövid időre piros zászlóval félbeszakadt az edzés.

Forma-1, F1, Azeri Nagydíj, 2024, Baku, szabadedzés
Az első szabadedzéssel kezdődött meg az F1-es Azeri Nagydíj
Fotó: Andrej ISAKOVIC / AFP

Háromszor is piros zászlóval szakadt félbe az F1-es Azeri Nagydíj első szabadedzése

A folytatás után az egyre jobban felgumizódott pályán tovább javítottak a pilóták, kivéve a 150. Forma-1-es versenyhétvégéjén szereplő Esteban Ocon, akinek motorproblémái voltak. Javított Charles Leclerc is, aki 1:46,608 perces idővel az élre is állt. Ám szűk harminc perc elteltével éppen a Ferrari monacói versenyzője volt az, aki a 15-ös kanyarban a gumifalnak ütközött, így ismét félbeszakadt a szabadedzés.

Jött a folytatás, ahol a lágy keverékű gumik is előkerültek már, Lewis Hamilton pedig 1:46 alá is bement. Ám szűk húsz perccel az edzés vége előtt jött egy újabb piros zászló: ezúttal Franco Colapinto csapta falnak a Williamst.

A hajrában tíz percük volt még a pilótáknak körözésre, de Hamilton idejénél úgy tűnt, már nem lesz senki gyorsabb. Ám már a leintés után 

jött Max Verstappen, és a holland pilóta 1:45,546-tal megnyerte az edzést Lewis Hamilton és Sergio Pérez előtt.

Az F1-es Azeri Nagydíj hétvégéje pénteken, magyar idő szerint 15 órától a második szabadedzéssel folytatódik. Szombaton 10:30-tól a harmadik szabadedzést, 14 órától az időmérőt rendezik meg, míg az 51 körös bakui futamra vasárnap 13 órától kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!