Vágólapra másolva!
Megható gesztust tett a múlt hét végén tragikus körülmények között meghalt Luca Salvadori bajnoki ellenfele. A rivális motorversenyző csapata visszalépett a versenysorozattól, ezzel bebiztosította a futamon eredetileg elindulni sem szándékozó Luca Salvadori (posztumusz) bajnoki címét.

A Supersport-világbajnokság és a MotoE-világbajnokság korábbi versenyzője, az influenszerként is népszerű Luca Salvadori hétvégén az olaszországi National Trophy 1000 sorozat németországi futamán vett részt. Az olasz motoros szombaton itt keveredett bele egy hatalmas balesetbe: összeütközött Didier Gramsszel, és később, a kórházban belehalt a sérüléseibe.

Luca Salvadori
Versenybalesetben, 32 éves korában halt meg az olasz motorversenyző, Luca Salvadori
Fotó: Instagram/lucasalvadoriofficial

A tragédia ellenére a szervezők úgy döntöttek, hogy nem szakítják meg a versenyhétvégét és a bajnokságot sem, de minden pilótának megadták a lehetőséget a visszalépésre. Két fordulóval a vége előtt Salvadori áll a National Trophy 1000 sorozat bajnoki pontversenyének élén, 29 ponttal vezet Filippo Rovelli előtt. Rovelli csapata, a Pistard pedig úgy döntött, hogy az utolsó két versenytől visszalép, ezzel a döntéssel pedig bebizonyosodott, hogy Luca Salvadori posztumusz bajnoka lesz a szériának.

Luca Salvadori, aki eleinte nem is akart elindulni a versenyen, a National Trophy 1000 sorozat posztumusz bajnoka lesz

„Valami nagyon rossz történt, amit alig tudok elhinni. Az ember, aki négy éven át volt csapatunk, azaz [Roberto] Tamburininek, [Gabriele] Giannininek és idén Filippo Rovellinek a riválisa, meghalt. Luca nagyszerű srác volt, jó fej, kedves, aranyos, derűs. Az olyanok, mint én, akiknek volt szerencséjük találkozni vele, tudják, milyen volt Luca. Amikor utoljára találkoztunk, erről a németországi versenyről is beszélgettünk, ahol rajthoz állt. 

Nem volt benne biztos, hogy elinduljon-e, mondván, így óvná a motort. Végül azonban elment, és soha nem tért vissza" 

– idézte a P1 Race a Pistard vezetője, Gianluca Galesi Milella szavait.

„Filippo Rovellivel beszéltünk róla, hogy elinduljon-e Imolában. Ott és Cervesinában sem leszünk jelen versenyzés céljából. Csak azért leszünk ott, hogy lerójuk a tiszteletünket Luca előtt – folytatta Milella. – 

Ezzel a gesztussal szeretnénk biztossá tenni, hogy Luca, habár már nincs itt, odafentről ünnepelhesse a National Traophy 1000 bajnoki címét, amelyet oly sok éven át üldözött, és nagyon közel került hozzá. 

Idén megnyerhette volna, mert hatból négy győzelmet aratott, de sajnos nem fogja tudni megünnepelni. Az egyetlen módja annak, hogy elbúcsúzzunk tőle, hogy nem veszünk részt az utolsó két fordulón, hogy megnyerje a bajnoki címet.”

A posztumusz bajnoki cím meglehetősen ritka az autó- és motorsportban, a legismertebb ilyen eset 1970-es, amikor az osztrák Jochen Rindt a szezon közben bekövetkezett halála után posztumusz világbajnok lett a Forma-1-ben.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!