Régi kedvencek nyomában: Meg Ryan új szerepkörben próbálja visszahozni az egykori sikereit

Vágólapra másolva!
Amekkora sztár volt egykor, olyan rég hallottunk bármit is Meg Ryanről – már ha a filmszerepekről, és nem az arcplasztikákról van szó. A romantikus filmek egykori üdvöskéje hosszú szüneteket tartott a karrierjében, és jelenleg is kérdéses a folytatás.
Vágólapra másolva!

Amikor még sztár volt: Meghan Ryan fiatalon

meg, ryan, 2008 - My Mom's New Boyfriend - Movie Setview more
Volt, amikor Meg Ryan volt Hollywood kedvence - Fotó: ZUMA Press / ZUMA Press/© 2007 by Sony Pictures

Akadt olyan bő évtized, amikor Hollywood egyik vezető színésznőjének és állandó közönségkedvencnek számított Meg Ryan. Főként a romantikus filmjei révén, amelyekben olyan jól tudta kamatoztatni a bájos kisugárzását és szomszédlány imidzsét, miközben a komikai képességei is ki tudtak domborodni. A mozifilmes élvonalba a Harry és Sally repítette, aminek éttermi jelenete azóta is ott szerepel minden idők leghíresebb filmes pillanatai között. A kilencvenes években a Meg Ryan-Tom Hanks páros jelentette a tuti receptet a szerelmes filmek terén, ezt bizonyította a Joe és a vulkán, A szerelem hullámhosszán és A szerelem hálójában is. Az Angyalok városa és a Kate és Leopold jelentették a nagy sikerkorszak utolsó dobásait. 

Mi mindent tudunk Meg Ryan-ról?

A néhány hét múlva a 63. születésnapját ünneplő Meg Ryan pedagógus szülők gyerekeként született az amerikai Fairfield városában. Az eredeti neve Margaret Mary Emily Anne Hyra, a családneve ruszin eredetű, de lengyel, ír és német ősökkel is rendelkezik. A New York University hallgatójaként újságírást tanult, és az egyetem mellett keresetkiegészítésként kezdett el színészkedni, ekkor vette fel a Meg Ryan művésznevet is (a Ryan az egyik nagymamája lánykori neve). A színészet pedig olyannyira bevált neki, hogy az egyetemet is félbehagyta a hollywoodi karrier érdekében, miután debütált a mozivásznon az 1981-es Gazdagok és híresekben. 

Emlékezetes Meg Ryan filmek 

Néhány tévés munka után az első igazi sikerfilmje a Top Gun lett, de még csak mellékszereplőként. A forgatáson a hazánkban leginkább a Vészhelyzet Greene dokijaként ismert Anthony Edwards feleségét játszotta, és a való életben is kapcsolatot kezdtek. Egészen addig, míg a Vérbeli hajsza munkálatai közben Meg Ryan bele nem szeretett Dennis Quaid-be, aki aztán a férje lett egy évtizeden át, egy közös gyerekkel. (A színésznő később még egy kínai kislányt is örökbe fogadott.) 

  

Hová tűnt Meg Ryan 2024-ben?

A nyolcvanas évek végétől a kétezres évek elejéig tartó sikerkorszak után, a cuki romantikus mozik kikopásával Meg Ryan nem igazán tudta megtalálni azt a szerep- és filmtípust, amivel az élvonalban maradhatott volna. Jellemző adat, hogy magyar mozikban 2008-ban forgalmaztak utoljára olyan filmet (Nők), amiben láthattuk őt. A 2010-es évek elején már tartott egy rövidebb szünetet a karrierjében, de az évtized közepén újra próbálkozott, jórészt tévés szerepekkel. 

 

meg ryan
Meg Ryan 2023-ban állt újra kamerák elé - Fotó: ZUMAPRESS.com / Represented by ZUMA Press, Inc./

2015-ben a rendezésbe is belevágott az Ithaca című filmmel, de nem aratott nagy sikert. Nyolc év szünet következett, ami alatt filmszerepek híján leginkább csak az arcplasztikái miatt került be a hírekbe. 2023-ban újra kamerák elé állt, és újra egy saját rendezésben: a Mi lesz később című filmben David Duchovny oldalán próbálta meg feleleveníteni azt a zsánert, ami egykor a specialitása volt. Ma már azonban más idők járnak más közönségigényekkel, és hát nem is sikerült olyan jóra az a próbálkozás. A jövőre nézve egyelőre nincs tervben egyetlen Meg Ryan-film, se színészként, se rendezőként.  

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!