Daniel Day-Lewis váratlan bejelentést tett

Vágólapra másolva!
Váratlan döntéssel lepte meg a filmvilágot a háromszoros Oscar-díjas színészóriás. Daniel Day-Lewis már hét éve a nyugdíjba vonult, azonban olyan lépésre szánta el magát, amire még talán a legnagyobb rajongói sem számítottak.
Vágólapra másolva!

Megszakítja távolmaradását a színészkedéstől, és szerepet vállal egy új filmben! Nem ez az első alkalom, hogy Daniel Day-Lewis meghúzza a váratlant, az angol színész karriere ugyanis hemzseg a meglepetésektől. Ezekből szemezgetünk a továbbiakban.

Daniel Day-Lewis, A lét elviselhetetlen könnyűsége
Daniel Day-Lewis és Juliette Binoche A lét elviselhetetlen könnyűségében
Fotó: KPA Honorar und Belege / KPA Honorar und Belege/KPA / Heritage-Images

Daniel Day-Lewis a cseh forradalmár

Híres arról, hogy mennyire szereti beleélni magát a szerepeibe, nem véletlen jár kéz a kézben a neve a „method acting” fogalmával. Az utolsó mohikán forgatása előtt hónapokig egy erdőben élt, elzárva a civilizációtól, vagy A bal lábam – Christy Brown története című mozi készítése során szinte végig nem volt hajlandó felállni a tolószékéből. Utóbbiért Daniel Day-Lewis Oscart is kapott, három díja közül az elsőt. Ezek közül mégis kiemelkedik talán az az eset, amikor a prágai tavaszt feldolgozó A lét elviselhetetlen könnyűsége miatt megtanult csehül, holott a teljesen angolul forgatott film egyáltalán nem követelte meg ezt tőle.

Daniel Day-Lewis, Apám nevében
Daniel Day-Lewis az Apám nevében
Fotó: KPA Honorar & Belege / KPA Honorar & Belege/KPA / Heritage-Images

Az apja szelleme

Mindössze 15 éves volt, mikor elveszítette apját, a költő Cecil Day-Lewis-t. Ez a haláleset meghatározó volt az életében, egy alkalommal a karrierére is hatással volt, mikor 1989-ben a Londoni Nemzeti Színházban a Hamletet játszották. Olyasmi történt egy este, ami után soha többé nem tért vissza abba színházba. Később egy interjúban azt mondta, a darab közben az apja szellemét látta a színpadon, amint épp őt bámulja. Évekkel később azonban tisztázta, hogy csak rettentően kimerült volt, és ez is azt bizonyította, hogy szünetet kell tartania.

A bunyó, Daniel Day-Lewis
A bunyó című film után vonult vissza először
Fotó: T.C.D / VISUAL Press Agency / Prod DB © Hell's Kitchen Films - Universal Pictures

A firenzei cipész

A színész nemcsak munkája iránt eltökélt, hanem a hobbijai felé is. 1997-ben, A bunyós című filmje után, tartott egy nagyobb szünetet, s a pihenésre, a családjára és önmagára koncentrált elsősorban. Ekkor kitanulta a cipész mesterséget, amihez először egy londoni ismerősét kereste fel, aki egy firenzei mesterhez, Stefano Bernerhez irányította őt. Így a családjával együtt Olaszországba költözött, és tíz hónapot töltött tanulással a cipészmester szárnyai alatt.

Fantomszál, Daniel Day-Lewis
A Fantomszál után ismét visszavonulót fújt
Fotó: Focus Features / NORTHFOTO/© 2018 by Entertainment Pictures

Második visszavonulás

Villámcsapásként érte az embereket, amikor 2017-ben a Fantomszál befejezése után bejelentette, hogy végleg visszavonul a színészettől. Elmondása szerint, nem volt tervben, hogy abbahagyja, de Paul Thomas Anderson filmjének munkálatai közben mégis meghozta ezt a döntést, és úgy tűnt, Daniel Day-Lewis filmekkel való kapcsolata megszakadt. Háromszor nyerte el a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat – ami teljesen egyedülálló a mai napig –, így lehet azt mondani, érthető, ha újbóli, ezúttal végleges pihenőre szánta el magát.

EXCLUSIVE Daniel Day-Lewis is Nearly Unrecognizable as He and Wife Rebecca Miller are Spotted out in West Village of New York
Daniel Day-Lewis nyugdíjas évei
Fotó: TheImageDirect.com 

A várva várt visszatérés

És amikor már talán nem is gondoltuk volna, azzal állt elő a több évnyi csöndet megtörve , hogy visszatér a kamera elé. De mégis mi, vagy ki mozdíthatta ki a nyugalmi állapotából a színészlegendát? A válasz a családján belül rejlik, ugyanis a fia, Ronan döntött úgy, hogy filmet rendez, és Day-Lewis abban vállalt szerepet. Az Anemone címet viselő alkotást jelenleg is forgatják Manchesterben, és egyelőre sokkal többet nem lehet tudni annál, mint hogy az apa-fia páros együtt írták a forgatókönyvet. De vajon hány csavart tartogat még Daniel Day-Lewis pályafutása még? Csak egyszeri alkalomról van szó, vagy hosszabb időre tér vissza? Remélhetőleg idővel válaszokat kapunk ezekre a kérdésekre.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!