A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
4
Ezüstérem
5
Bronzérem
5
HUNMárton Viviana
21:19TekvondoViviana Marton-Aleksandra Perisic

Több száz vágóhidat zárhatnak be

Vágólapra másolva!
Mintegy 100 magyarországi vágóhíd bezárását rendelték el, és további 150 szűnhet meg márciusig az egészségügyi és az állattartási előírások szigorítása miatt. Az intézkedések a májusi uniós csatlakozás előkészületei - írja összeállításában a BBC News Online.
Vágólapra másolva!

Az szigorú uniós ellenőrzések várhatóan nem csak Magyarországon, de a többi csatlakozásra váró kelet-európai országban is komoly gondokat okoznak. A magyar gazdáknak ugyanakkor nem jelent meglepetést, hogy állattartási szokásaik, az állatok szállítása és feldolgozása nem egyezik az EU szabványaival. A gazdák egy része fokozatosan készíti fel létesítményeit a csatlakozásra, mások azonban nem hajtják végre a fejlesztéseket.

Forrás: ORIGO
Forrás: ORIGO

Az uniós előírások egyik sarkalatos pontja a vágóhidak működtetése. Brüsszel szigorú fejlesztéseket vár el a létesítmények egészségügyi feltételeiben, az élő állatok elhelyezésében, illetve levágásuk technikájában. Ezeken kívül állatorvosi létesítmények, laboratóriumok építését is előírják a csatlakozó országok számára.

A vágóhidak első csoportját azért kell bezárni, mert a tulajdonosaik nem akarnak az EU kritériumoknak megfelelni, a létesítmények nagyobb csoportjánál pedig márciusig kell végrehajtani a szükséges fejlesztéseket. A magyar vágóhidak csupán egyötöde felel jelenleg is az uniós szabványoknak.

A disznóhús a legkedveltebb és a legnagyobb mértékben exportált húsfajta Magyarországon, de az alacsony termelői árak miatt sok állattartó a vágóhidak bezárására kényszerült. Az állatvédő szervezetek üdvözölték a szigorúbb előírásokat, ugyanakkor kifogásolták, hogy a vágóállatoknak nagyobb távolságot kell utazniuk a fennmaradó vágóhidakhoz - írja a BBC News Online.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!