Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Örökre megváltozik a magyarok egyik kedvelt üdülőhelye

Vágólapra másolva!
Hatalmas projekt zajlik Athénban: ennek keretében egy olyan nagyszabású városrehabilitációs program valósul meg, amely örökre megváltoztatja a görög főváros arculatát.
Vágólapra másolva!

Zöld és emberbarát városrész épül a magyarok által gyakran látogatott Görögország fővárosában, Athénban, ahol „Ellinikon” néven Európa legnagyobb városi regenerációs projektje zajlik jelenleg. A „tizenöt perces” városnak titulált, mintegy 8 milliárd eurós projektet a LAMDA Development nevű cég valósítja meg.

Az Ellinikon lakóövezeteket, boltokat, munkahelyeket, irodákat, szórakozási és kulturális lehetőségeket foglal majd magában, és a közepén egy kétmillió négyzetméteres park lesz.

Az alapvetően környezetbarát projekt örökre átalakítaná Európa egyik népszerű turistaközpontját.

A beruházás első nagy mérföldköve az volt, amikor az Ellinikon Park első része, az úgynevezett Ellinikon Élménypark teljesen elkészült, amely az egykori athéni repülőtér területén, a volt hangárok területén kapott helyet. Ugyanezen a helyen még lesz egy interaktív, fény- és zenejátékkal működő szökőkút, egy sportpálya és egy játszótér is. A terv az, hogy a „Zen Kertnek” is nevezett rész összesen 31.000-nél is több fának, valamint 1 milliónál is több növénynek adjon otthont. 

A LAMDA szerint az Ellinikon már 2026-ra elkészülhet, egyik látványossága pedig az 50 emeletesre tervezett Riviéra-torony lehet, amely Görögország első felhőkarcolója lesz. A tervek szerint a felhőkarcolóban egyebek mellett külföldi tervezők butikjait, divatboltokat, elegáns kávézókat, díjnyertes séfek éttermeit és különböző bisztrókat lehet majd látogatni.

A Promotions.hu arról is beszámolt, hogy Görögország legnagyobb és Dél-Európa egyik legnagyobb kereskedelmi, szórakoztatási és üzleti komplexuma lehet az úgynevezett „Ellinikon Kereskedelmi Központ”, amely a tervek szerint egy 185 ezer négyzetméteres területen elterülő, kereskedelmi központnak, vegyes használatú toronynak és Görögország legnagyobb bevásárlóközpontjának adna otthont. 

Számos más elemből, például különböző lakóövezetekből, kertekből és egyéb szórakoztatási komplexumból fog összetevődni a környezetbarát városrész, amely teljesen megváltoztathatja a nyaralási élményt mindenkinek, aki Görögországban jár. Ha minden a tervek szerint halad, 2026-ra elkészülhet a komplexum.

Canicule en Grèce: l'Acropole d'Athènes fermée aux visiteurs mercredi aux heures les plus chaudes (ministère) yap/pz
Athénban kontinensünk legnagyobb városregenerációs porjektje zajlik
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Ahogy az Origo is beszámolt róla, Athént nemrégiben megválasztották a világ legfinomabb illatú városának: a HAYPP tanulmánya a világ 30 nagyvárosát elemezte ebből a szempontból.

A kutatók olyan tényezőket vizsgáltak, mint a

  • tisztaság
  • virágüzletek száma
  • pékségek száma
  • illatszerüzletek aránya.

Ezeknek az elemzését követően végül minden város kapott egy úgynevezett „szagpontszámot”. A tízes toplista élére pedig a görög főváros, miután 10-ből 8,3 pontot kapott. 

Athén egyben egy virágparadicsom is, ugyanis 10 négyzetkilométerenként 31 virágbolttal és 22 parfümériával büszkélkedhet, ami azt jelenti, hogy a finom illat a város minden szegletében ott honol. A város tisztaság iránti elkötelezettségét a Környezeti Teljesítmény Index (EPI) is tükrözi, amely 56,2 pontra értékeli Athént. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről