Következő mérkőzések
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Vágólapra másolva!
A 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokság negyedik nyolcaddöntőjében Georgia 4-1-es vereséget szenvedett Spanyolországtól Kölnben, így Luis de la Fuente együttese játszik a házigazda Németországgal a legjobb nyolc között.

A spanyolok hibátlan teljesítménnyel, kapott gól nélkül jutottak a nyolcaddöntőbe; míg az újonc georgiaiak Portugália legyőzésével és egy Csehország elleni pontszerzéssel kerültek a legjobb 16 közé németországi Európa-bajnokságon. A 2024-es foci-Eb negyedik nyolcaddöntőjére a spanyol válogatott U. Simón – Carvajal, Le Normand, Laporte, Cucurella – Pedri, Rodri, Fabián Ruiz – Yamal, Morata, N. Williams; míg Willy Sagnol együttese Mamardasvili – Kakabadze, Gvelesiani, Kasia, Dvali, Lohosvili – Csakvetadze, Kiteisvili, Kohorasvili – Mikautadze, Kvarachelia felállásban lépett pályára. A két csapat a közelmúltból jól ismerte egymást, hiszen a legutóbbi vb- és Eb-selejtezőkön is egy csoportban voltak – az ottani meccseket egyaránt Spanyolország nyerte.

spanyol, válogatott, Eb, 2024, grúz, Georgia, öngól, Robin Le Normand
Robin Le Normand öngóljával Georgia szerzett vezetést a spanyol válogatott elleni Eb-nyolcaddöntőben
Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP

Meglepetéssel indult a spanyol-georgiai Eb-meccs

Húsz perc után a következőt lehetett elmondani a találkozóról: Spanyolország 7 lövésnél és 82 százalékos labdabirtoklásnál járt, miközben Georgia egyszer sem járt az ellenfél tizenhatosán belül. 

Az állás? 1-0 Georgiának. 

Ugyanis miután Giorgi Mamardasvili és a védői sorra helytálltak a spanyol helyzeteknél, egy ellentámadás végén egy jobb oldali beadás Robin Le Normand testéről védhetetlenül a saját kapujába pattant. Az öngól és az egyre hevesebb esőzés nem változtatott a játék képén: Spanyolország nagy nyomást helyezett az ellenfelére, Georgia pedig legfeljebb egy-egy kontrával próbálkozhatott, ám ezekből elvétve jutottak el az ellenfél kapujának közelébe – akkor viszont nem voltak veszélytelenek a támadások.

Georgia a 39. percig és a 15. kapura lövésig bírta a spanyol rohamokat, ekkor 

Rodri kapott labdát középen, és a tizenhatos vonaláról a bal alsó sarokba lőtt 

– a videózás pedig azt állapította meg, hogy a Mamardasvili előtt lesen álló Álvaro Morata nem zavarta a georgiai kapust. Az első félidő végén sokat állt a játék szabálytalanságok és ápolások miatt, így aztán újabb ziccer már nem volt: az állás 1-1 volt, a spanyolok 16:2-es kapura lövési- és 73:27-es labdabirtoklási aránya mellett.

spanyol, válogatott, Eb, 2024, grúz, Georgia, gól, Rodri
Rodri lövése a kapuban kötött ki, ezzel egyenlített Spanyolország
Fotó: Tobias SCHWARZ / AFP

A második félidőben megfordította a mérkőzést Spanyolország

A szünet után is úgy folytatódott a játék, hogy a spanyol fölényt néha megszakította egy-egy georgiai kontra – Hvicsa Kvarachelia a 49. percben a félpályáról ívelt a kapura, de a kint álló Unai Simón szerencséjére mellé ment a lövés. Ez az apró hiba pedig megbosszulta magát, két perccel később ugyanis megfordította a meccset Spanyolország: Lamine Yamal jobb oldali beadásából 

Fabián Ruiz senkitől sem zavartatva, közvetlen közelről fejelte a labdát a kapuba.

Georgia hátrányban aktívabb próbált lenni, volt is egy-két kisebb egyenlítési lehetősége, de a nagyobb helyzetek továbbra is Luis de la Fuente együttese előtt adódtak. A 73. percben egy öngólt még egy korábbi les miatt visszafújt a játékvezető, két percre rá viszont eldőlt a mérkőzés: 

Nico Williams szép csellel jutott be a büntetőterületen belülre, majd az ötös jobb sarkától a rövid felsőbe bombázott.

spanyol, válogatott, Eb, 2024, grúz, Georgia, gól,
Nico Williams végleg eldöntötte a meccset
Fotó: Alberto PIZZOLI / AFP

A 83. percben aztán a csereként beállt Dani Olmo is betalált, ő a tizenhatos vonaláról gurított a jobb alsó sarokba, ezzel beállította a 4-1-es végeredményt a hősi halált halt Georgia ellen. A győzelmével a 36 kapura lövéssel záró spanyol válogatott bejutott a negyeddöntőbe, ahol a házigazda német válogatott lesz az ellenfele, pénteken 18 órától, Stuttgartban.

Eredmény, Európa-bajnokság, nyolcaddöntő:

Spanyolország – Georgia 4-1 (1-1)
gól: Rodri (39.), F. Ruiz (51.), N. Williams (75.), Olmo (83.), illetve Le Normand (18. - öngól)

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről