Bőröndökben, repülőgéppel hordják a dollármilliókat egy országba

Vágólapra másolva!
Elektronikus pénzügyi szolgáltatók szállítanak nagy mennyiségben rendszeresen dollárt Zimbabwébe, mert a helyiek továbbra is csak az amerikai dollárban bíznak fizetőeszközként. A pénz a külföldön dolgozó zimbabweiek hazaküldött keresetét jelenti.
Vágólapra másolva!

Havonta egyszer biztosan, de előfordul, hogy heti több alkalommal magángép száll le Zimbabwe fővárosának, Hararénak a nemzetközi repülőterén. Az elkülönített biztonsági zónába érkező repülőgépen alkalmanként több millió amerikai dollár érkezik. A rengeteg pénzt a helyszínen szinte porciózzák, becsomagolják, és útnak indítják az ország több pontjára, ahol majd a címzettek megkapják abból az őket megillető összeget.

Törvényes szolgáltatást nyújtanak

Bár az egész jelenség meghökkentő és számos kérdést felvet, teljesen legális. Mögötte az ország legnagyobb mobilfizetési szolgáltatója, a Mukuru áll. Nem nehéz észrevenni az iróniát a helyzetben: egy digitális technológiát használó, készpénzmentes szolgáltatásokat kínáló fizetési szolgáltató szállítja a készpénzt a zimbabweieknek, akik nem akarnak lemondani annak, pontosabban az amerikai dollárnak a használatáról.

Ennek a paradox helyzetnek az előzményei hosszú időre nyúlnak vissza: a történelem egyik legsúlyosabb hiperinflációja a Mugabe-rezsim ideje alatt a helyi pénz elértéktelenedéséhez vezetett. A zimbabwei lakosság lényegében csak az amerikai dollárban bízik, és ahogy az Origo bemutatta, még a használhatatlanságig rongyolódott bankjegyeket is inkább megragasztják, minthogy megváljanak azoktól. A kormányzat többször nekifutott annak, hogy a lakosságot és a cégeket átterelje a nemrég aranypénz formájában megújított helyi pénz használatára, de átütő sikerrel sosem járt.

S mivel a zimbabweiek ragaszkodnak az amerikai dollárhoz, ezért kedvelt mobilfizetési szolgáltatójuk ellátja őket azzal: a külföldön dolgozók hazautalt jövedelmeit nem digitális tranzakcióval, hanem készpénzben kifizetve teljesíti.

dollár, táska, illusztráció, MI kép
Képünk illusztráció
Fotó: Freepik / Freepik

Csak a dollárban bíznak a hiperinfláció országában

Az afrikai elektronikus, illetve mobilhasználathoz rendelt pénzügyi szektor nagyon gyorsan fejlődik, évente mintegy 912 milliárd dollár értékben bonyolítanak így tranzakciókat a kontinensen az iparági elemzőcsoport, a GSMA szerint. A készpénzhasználat persze a legtöbb országban továbbra is általános, de a mobilfizetési rendszerek azért is tudnak gyorsan terjedni, mert azokhoz nem kell kiépíteni olyan komoly infrastruktúrát, mint például az ATM-ekhez. A fizetések egyszerűsítésére pedig különösen az energiahiányos vidéki térségekben lehet jó alternatíva a mobilfizetés.

A dollár iránti kereslet Zimbabwében nagyon jelentős

– jelzi ugyanakkor Ross Martin, az egyik legnagyobb valutaváltó csoport, az Africa for Travelex kereskedelmi vezetője. A zimbabwei jegybank adatai szerint az idei év első öt hónapjában 

a külföldön dolgozó zimbabweiek 16 százalékkal több pénzt küldtek haza, mint az előző év azonos időszakában, összesen 823 millió dollárt.

Ebből az összegből jelentős arány viszont nem digitálisan, hanem az imént leírtak szerint, készpénzben érkezett az afrikai országba. Beszédes adat, hogy még az ország statisztikai hivatala szerint is a pénzügyi tranzakciók 80-85 százaléka dolláralapon bonyolódott idén áprilisban, amikor bemutatták az aranyból készült új helyi pénzt.

Az elmúlt hetek tapasztalatai alapján azonban a zimbabwei jegybank ezen lépése sem győzte meg a helyieket arról, hogy az amerikai dollár helyet saját pénzüket használják, hiába próbálja ezt kikényszeríteni a kormányzat. A Bloomberg által megkérdezett helyiek elmondták: amióta külföldi devizát hasznának, azóta nem tartanak a pénz értékvesztésétől.

harare, zimbabwe, Emberek állnak sorban Hararéban egy banknál, hogy amerikai dollárhoz jussanak a korábbi készpénzhiány idején (illusztráció)
Emberek állnak sorban Hararéban egy banknál, hogy amerikai dollárhoz jussanak a korábbi készpénzhiány idején (illusztráció)
Fotó: dpa Picture-Alliance/AFP/Watson Ofumeli

Az adatok szerint a tavaly Zimbabwébe küldött külföldön szerzett 1,9 milliárd jövedelem jelentős részét a Mukurun és a rivális Mama Moneyn keresztül küldték haza rokonaiknak a más országokban dolgozók. A Mukurut egyébként 2008-ban, a csúcsra járó infláció időszakában alapították Londonban, és bár fintech cégként működik, végez készpénzes és bankkártyás szolgáltatásokat is az ügyfeleknek. 

A repülőgéppel szállított több millió dollár készpénz azonban kétség kívül unikális a fintech cégek világában.

A Mama Money képviselője ennek kapcsán megjegyzi: a digitális pénzügyi szolgáltatást nyújtó vállalatok Afrikában sokkal rugalmasabbak, és könnyebben reagálnak az ügyfelek igényeire, mint a nyugati országokban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!