A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Népszerű a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgáló program

Vágólapra másolva!
Népszerű az otthonfelújítási program, a kormány folyamatosan vizsgálja, hogyan teheti még egyszerűbbé a pályázati folyamatot.
Vágólapra másolva!

A kormány demográfiai célja világos: segíteni kell, hogy minden vágyott gyermek megszülethessen, ennek érdekében meg kell védeni a családokat, a lakhatás és az energiaellátás biztonságát. A 108 milliárd forint keretösszegű otthonfelújítási program a családi házak energiahatékonyságának javítását szolgálja - olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.

A program keretében elérhető kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kézzel fogható segítséget nyújt a magyar családok számára, amit a program elindítása óta tapasztalható pozitív visszajelzések és eredmények is mutatnak. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Bankszövetség érintett bankjainak részvételével 2024. augusztus 12-én került sor az Otthonfelújítási Program első hat hetének értékelésére, a fejlesztési lehetőségek áttekintésére. A július 1-jén indult program eddigi eredményeinek ismertetése, és a felmerült kérdések megvitatása során a Nemzetgazdasági Minisztériumot Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár képviselte. A megbeszélésen részt vettek továbbá a Magyar Fejlesztési Bank, az OTP Bank, az MBH Bank és a Gránit Bank képviselői is. 

A felek kiemelték, az Otthonfelújítási Program már a rövid indulási időszak során is jelentős eredményeket ért el. Fábián Gergely elmondta: 

már több mint 8000 energetikai tanúsítványt állítottak ki, míg az MFB közvetítő hálózatában eddig közel 15 ezer érdeklődő folytatott egyeztetést otthona felújításáról. 

Lakásfelújítás
Az Otthonfelújítási Program keretében elérhető kamatmentes kölcsön és vissza nem térítendő támogatás kézzel fogható segítséget nyújt a magyar családok számára
Fotó: Getty Images

A bankok megosztották tapasztalataikat, különösen a pályázatok magas hiánypótlási arányával, az otthonokba bejelentett vállalkozásokkal és a kivitelezőket érintő kihívásokkal kapcsolatban. Az államtitkár hangsúlyozta, a program adminisztrációjáának egyszerűsítése kiemelt cél a jövőben, hisz a pályázati feltételek átláthatóbbá válásával még több család számára válhat elérhetővé a támogatás. 

Az ÉMI minősítés fontos gazdaságpolitikai és környezetvédelmi cél, melynek egyensúlyba kell kerülnie a hatékonyabb szerződéskötési folyamatokkal, hogy a bankfiókokban ne a részletes ellenőrzések vegyék el az időt. 

A közüzemi számlák benyújtását illetően is sor kerülhet hatékonyságnövelő intézkedésekre, melynek lehetséges vizsgálatát a bankok kezdeményezték. 

Az Otthonfelújítási Program fontos lépés a lakosság életkörülményeinek javítása terén, hogy mindenki számára elérhetővé váljon egy biztonságosabb, kényelmesebb és energiahatékonyabb otthon. A program hatékonyságának fenntartása és növelése érdekében a résztvevők elkötelezettek a rendszeres egyeztetések fenntartása mellett a jövőben is.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!