A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Már 100 millió palackot váltottak vissza Magyarországon

Vágólapra másolva!
A vártnál is sikeresebb Magyarország legnagyobb szemléletformáló programja, a kötelező visszaváltási rendszer. A 100 milliónál is több visszaváltott palack kimagasló eredménynek számít, az pedig tévedés, hogy a kereskedőknek vagy a rendszerért felelős MOHU-nak nem érdeke, hogy a csomagolást visszavigyék a vásárlók.
Vágólapra másolva!

Az augusztus 5-i héten megtörtént a százmilliomodik egyszer használatos palack visszaváltása Magyarországon, ezzel mérföldkőhöz érkezett a nemrégiben indult rendszer működése. A hazai vásárlók egyre több palackot illetve alumíniumdobozt visznek el a visszaváltó pontokra, így a nyári hőségben jól fogyó italok csomagolását mind nagyobb arányban váltják vissza. Ezzel pedig nem csak a környezetet óvják, hanem további környezetterhelés nélkül előálló alapanyagokat biztosítanak az italgyártók számára. A MOL-csoporthoz tartozó MOHU különleges sajtóeseményen beszélt a minden várakozást felülmúlóan sikeres visszaváltási rendszer tapasztalatairól.

LB_20240813_REpont_0099
Egy REpont automata használata a MOHU augusztus 13-i sajtótájékoztatóján a biatorbágyi CBA Príma üzleténél
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

4-5 millió italcsomagolást viszünk vissza naponta

Kiemelkedően tudatosak a hazai fogyasztók az idén január 1-jén indult új, kötelező visszaváltási rendszer használatában, melyben a visszaváltható palack illetve doboz űrtartalmától függetlenül 50 forintos betétdíjat kap (vissza) a vásárló leadott palackonként. A visszaváltási megoldás több mint fél éve működik, de a vásárlók megkérdezése nélkül is alighanem kijelenthető: 

sokak számára július 1-jén "élesedett", azzal, hogy a boltok polcain már csak a visszaváltó rendszerbe kötelezően befogadandó italcsomagolásokat árulhatnak.

A rendszer indulása nem minden visszaváltási ponton volt zökkenőmentes, de ez egy ekkora, országos lefedettségű, komplex logisztikát igénylő, közszolgáltatás jellegű feladatnál nem is csoda, és a MOHU-nál sem állítottak erről soha mást. Ez egy tanulási folyamat, melyben minden érintettnek – a gyártóknak, a kereskedőknek, vásárlóknak, a MOHU-nak – feladata van.

LB_20240813_REpont_0034
(b-j) Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője, Szabó Szilvia, a MOHU gyártói felelősségvállalási rendszerek vezetője, Ozoli Gábor, a MOHU szóvivője, Till Attila, MOHU nagykövet a sajtótájékoztatón
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A lényeg azonban az eredményekben rejlik, azok között pedig a 100 millió visszaváltott palack mellett az is beszédes, hogy

naponta most már 4-5 millió italcsomagolást visznek vissza Magyarországon a REpont-automatákba illetve a kézi visszaváltási pontokra. 

Viszonyításként: Magyarországon évente 3-3,3 milliárd italcsomagolás kerül kereskedelmi forgalomba, ennek a korábbi újrahasznosítási aránya 40 százalék körül mozgott – az eddigi tapasztalatok alapján a kötelező visszaváltási rendszer ennél jóval nagyobb aránnyal fogja zárni már az első teljes évét is.

LB_20240813_REpont_0073
Már 100 millió italcsomagolást váltottak vissza az új kötelező visszaváltási rendszeren belül
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

"Mindannyiunk érdeke az, hogy minél több palackot és dobozt váltsunk vissza. Szlovákiában a visszaváltási rendszer elindulása után egy év alatt 70 százalékot ért el ez az arány, a balti államokban három év alatt jutottak el 90 százalékig.

Magyarországon ez utóbbi elérése a cél, és ha az eddigi tapasztalatokat nézzük, akkor erre valós esély van

– mondta Ozoli Gábor, a MOHU szóvivője a biatorbágyi CBA Príma üzletnél megrendezett eseményen. A nem is olyan távlati cél az, hogy 2030-ig a teljes magyarországi hulladék 65 százaléka bekerüljön az újrahasznosítása.

A kötelező visszaváltás magyarországi bevezetése igazolta a korábbi nemzetközi tapasztalatokat: ez a megoldás az egyik leghatékonyabb módszer a szelektív gyűjtési és újrahasznosítási arányok növelésére. Mindez elengedhetetlen az európai uniós célszámok eléréséhez, illetve a környezeti és gazdasági szempontból fenntartható, körforgásos, hulladékmentes gazdaság megvalósításához.

LB_20240813_REpont_0089
A MOHU és a CBA képviselői szerint a magyar vásárlók rendkívül tudatosan használják a rendszert
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Azonos az érdeke mindenkinek

"Az egész gazdaság számára fontos a kötelező visszaváltási rendszer, a magyar vásárlók pedig nagyon tudatosan vették használatba a rendszert. A legutóbbi szombaton, augusztus 10-én összesen 5 millió italcsomagolást vittek vissza a fogyasztók az országban" – ismertette Szabó Szilvia, a MOHU gyártói felelősségi rendszerekért felelős vezetője, a visszaváltási rendszer irányítója

Ha a visszaváltási rendszert ilyen ütemben használják a vásárlók, akkor 2025-re elérhető az uniós célkitűzés Magyarországon, mely a PET-palackok 77 százalékos visszaváltási arányára vonatkozik 

– mondta Szabó Szilvia. Elárulta azt is: a MOHU célja, hogy minden vásárló számára elérhető és kényelmes megoldást kínáljanak, ennek érdekében fejlesztik és bővítik a visszaváltási hálózatot. Jelenleg közel 3300 automata üzemel országszerte 2200 visszaváltási, főként forgalmas pontokon, ezeket nagyjából 1000 kézi visszaváltó hely egészíti ki, de jelenleg is több százan várnak arra, hogy visszaváltási pontokként bekerüljenek a rendszerbe.

A cél, hogy a következő években elérjük a napi 6-7 milliós visszaváltási mennyiséget. El kell hagyni az eddigi "tapossuk laposra" gyakorlatot a PET-palackoknál és az alumínium dobozoknál is

–  mondta a MOHU visszaváltási rendszerért felelős vezetője.

LB_20240813_REpont_0003
Szabó Szilvia a sajtótájékoztatón
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ez a legelterjedtebb tévhit a kötelező visszaváltásról

Mint szinte minden új, a társadalom egészét érintő, szemléletformáló rendszer bevezetésekor, a kötelező visszaváltás kapcsán is néhány tévedés. Ozoli Gábor az Origónak elmondta, hogy a MOHU-nál is találkoztak azzal a megalapozatlan vélekedéssel, hogy a cégnek az az érdeke, hogy a vásárlók ne használják a REpont automatákat. Ez teljes tévedés, mert a MOHU-nak alapvető feladatát jelenti a körforgásos gazdaság kialakításának elősegítése, a hulladék hasznosítása, egyáltalán, "a magyarországi újrahasznosítási ipar beindítása", mint fogalmazott.

Ezzel együtt érdemes azt is szem előtt tartani, hogy bár az automatákat közösen üzemeltetik az áruházakkal, azok beszerzése és telepítése összesen 55 milliárd forintot emésztett fel, amit a MOHU lényegében előfinanszírozott partnereinek. Az áruházak közvetlenül is érdekeltek a rendszer működtetésében, így mind a MOHU-nak, mind a nagy boltláncoknak alapvető érdeke, hogy minél nagyobb arányban valósuljon meg az italcsomagolások visszaváltása – foglalta össze Ozoli Gábor.

"A rendszer működik, és várakozásokon felül teljesít, így már csak finomítani kell. Ezért növeljük a helpdesk támogatást és a gépek szervizhálózatát is bővítjük."

Szerencsére a kezdeti tapasztalatok azt mutatják, hogy a felmerülő problémák 90 százaléka telefonos segítséggel megoldható az automaták működtetésében

 – foglalta össze Szabó Szilvia.

LB_20240813_REpont_0053
Munkavállalók készülnek a hulladékszállítást végző autóra tenni a REpont automata által összenyomott palackokat tartalmazó hulladékzsákot
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ez történhet a csomagolásonkénti 50 forinttal - Európában egyedülálló dolgot kínál a MOHU applikációja

A sajtóeseményen Till Attila "Tilla", a MOHU nagykövete mutatta be a CBA egyik REpont automatájának használatát, és azt, mi történhet a palackonkénti 50 forintos betétdíjjal, miután a vásárló visszakapta:

1. A visszaváltásnál jelentkező összeg jótékony célra felajánlható.

2. A visszaváltási összeg kerülhet a vásárló bankszámlájára is, ennek feltétele, hogy az előzetesen telepített okostelefonos applikációban meg kell adni annak a bankszámlának az adatait, ahová a felhasználó a díjmentes visszautalást kéri. Ez egész Európában egyedülálló megoldás. Az applikációt nagyjából 700 ezren használják jelenleg, az térképes segítséget nyújt a visszaváltási pontok megtalálásában is. A bankszámlára való visszatérítést a felhasználók 10-15 százaléka választja.

3. A legnépszerűbb az utalvány, melynek értéke az üzletben akár azonnal fel is használható vásárláskor, vagy a kasszánál készpénzre váltható. Fontos, hogy az utalványokat annál az üzletláncnál lehet felhasználni, ahonnan az automatába visszavitt termékeket vásároltuk (de egy üzletlánc bármely más boltjában is használhatók). Mivel az üzleteknek ez forgalomnövekedést jelent, valamint ennek üzletek közötti átjárhatósága rendkívül bonyolult számviteli feladatokkal járna, ezért ebben – az utalványok boltokhoz rendelésében – nem is várható változás.

 

LB_20240813_REpont_0067
Till Attila az eseményen a teljes visszaváltási folyamatot bemutatta: a visszavitt palackok utalványát azonnal levásárolta az üzletben
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Kényelmi szolgáltatás, ami jó a vásárlónak és az üzletnek is

Sok kereskedőt meglepett az a felfutás, ami a kötelező visszaváltási rendszernél jelentkezett. A CBA-nál is nagyon hamar, tudatosan vették azt használatba a vásárlók – ismertette Fodor Attila, az üzletlánc kommunikációs igazgatója. Fodor Attila elmondta: a heti rekord egy hét alatt 35 ezer palack, ezt a mennyiséget egy nagyobb üzletükben érték el. Náluk is általános tapasztalat, hogy a vásárlók döntő többsége utalványt kér a visszaváltáskor, amit azonnal le is vásárolják.

"Célunk, hogy a vevőknek minél több helyen rendelkezésére álljon a visszaváltás lehetősége, hiszen a vásárlók kiszolgálása számunkra elsődleges szempont. 

Tapasztalataink szerint a forgalomnövelő kényelmi szolgáltatás alapvetően jól vizsgázott, és már a bevezető szakaszban is kiugróan magas érdeklődés övezte a visszaváltást

– fogalmazott Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója.

Egyelőre nincsenek pontos számok arról, hogy a kereskedelem egészét tekintve milyen arányban váltják vissza a vásárlók a július 1-je után forgalomba került italok csomagolásait, de ez azért van így, mert a nemzetközi tapasztalatok alapján egy palack életciklusa átlagosan két hónap – mondta az Origo kérdésére válaszolva Szabó Szilvia. Sok üdítő, sör vagy ásványvíz, melyet visszaváltható palackban forgalmaznak, még ott pihen a kereskedőknél, a boltokban, vagy a raktárakban. Szabó Szilvia szerint jövőre lesz majd lehetőség átfogóan értékelni a forgalmazási adatok fényében a visszaváltási arányokat.

LB_20240813_REpont_0028
Már napi 4-5 millió italcsomagolás kerül be a kötelező visszaváltás rendszerébe
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

A MOHU folyamatos edukációval támogatja a boltokat feladataik hatékonyabb elvégzésében, emellett az automaták gyártóitól is újbóli oktatást kért a boltok részére. Az automatába tett palackok kezelését onnantól maga a berendezés (a szállítás gazdaságossága miatt összepréseli a palackokat), illetve a boltok munkatársai végzik, hogy visszavett italcsomagolások eljussanak a hulladékfeldolgozásba.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!