A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
1
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaKína-Magyarország
HUNMagyarország
20:30VívásHungary-Japan
NyílNyíl

Támogatás házfelújításra: itt vannak az új szabályok!

Vágólapra másolva!
Nemrég indult el a több mint 100 milliárd forintos otthonfelújítási támogatási program, amelynek célja, hogy korszerűbbé, energiatakarékosabbá és komfortosabbá váljanak az 1990 előtt épül házak Magyarországon. Ez a lehetőség nagyon sokak számára vonzó lehet annak ellenére is, hogy a pályázati folyamat és a szükséges dokumentáció összegyűjtése bonyolultnak tűnhet, ráadásul 2024. július 24-től változtak a támogatás feltételei.
Vágólapra másolva!

Az Újház szakértői csapata segítségével az alábbiakban összefoglaljuk a legfontosabb változásokat, és bemutatjuk, hogy milyen segíthet kaphatunk, ha el akarunk eligazodni a támogatás útvesztőjében. 2024. július 24-től módosultak az otthonfelújítási támogatás feltételei. 

Az egyik legnagyobb változás, hogy a korábbiakban csak a magas hatásfokú gázkazánnal végzett fűtéskorszerűsítés volt támogatható, mostantól azonban a földgázzal működő melegvíz-rendszerek korszerűsítése is belekerült a támogatható tevékenységek közé. 

Ez azt jelenti, hogy ha valaki például korszerű, energiatakarékos gázbojlerre cseréli a régit, akkor erre is igénybe veheti az állami támogatást. Pontosították a vissza nem térítendő támogatás mértékének kiszámításakor figyelembe vehető gyermekek körét is. Azoknál a családoknak van ennek jelentősége, akik több gyermeket nevelnek, vagy ahol eltérő a szülők családi állapota, például elváltak. A pontosított szabályok segíthetnek tisztázni, hogy mely gyermekek után jár többlettámogatás.

Változott a kizárt energetikai célú programok listája is. Most már azok is részt vehetnek az Otthonfelújítási Programban, akik korábban a Napenergia Plusz Programban is nyertek támogatást, így azok a háztartások is pályázhatnak, akik korábban már tettek lépéseket az energiahatékonyság növelése érdekében, de szeretnék tovább fejleszteni az házukat.

Mostantól online is lehet igényelni az otthonfelújítási támogatást, amely jelenleg a legjobb lehetőség a házak korszerűsítésére, azaz arra, hogy otthonok energiatakarékosabbá és komfortosabbá váljanak.

A pályázati folyamat és a szükséges dokumentáció összegyűjtése sokak számára ijesztőnek tűnhet, ezért az Újház vállalta, hogy kereskedéseikben pályázatíró, pénzügyi és energetikus szakértőkkel együttműködve segítséget nyújtanak a szükséges dokumentáció összeállításában és benyújtásában, hogy az igénylők biztosan megkapják a jogosultságuknak megfelelő összeget.

A támogatás többek között szigetelésre, nyílászárók cseréjére, fűtéskorszerűsítésre és melegvíz-rendszerek korszerűsítésére is felhasználható. A pályázaton elnyert összeg akár több millió forint is lehet, így jelentős segítséget jelenthet a felújítási költségek fedezésében.

Óriási segítség és lehetőség a magyar családok számára az Otthonfelújítási támogatás, hiszen több millióan élnek 1990 előtt épült, korszerűtlen és emiatt drágán fenntartható házakban Magyarországon. Úgy gondolom, nekünk, szakértőknek nagy felelősségünk van abban, hogy a tanácsadással és ügyintézéssel hozzásegítsük a családokat a támogatás megszerzéséhez a házak felújításához.

 – mondta Szórády Csilla, az Újház vezérigazgatója.

A pályázat benyújtásához és a támogatás igénybevételéhez energetikai nyilatkozatokra van szükség, amelyek igazolják az elvégzett munkálatok energiamegtakarítását. Minimum harminc százalékos hatékonyság-növekedés elérése a pályázat feltétele, amely egyébként a legtöbb esetben könnyedén, akár csak a szigeteléssel elérhető. A szakértők szerint viszont célszerű komplex megoldásban gondolkodni és kicserélni az elavult nyílászárókat, már csak a hőhidak és a belső páralecsapódás megelőzése érdekében is.

További feltételek vonatkoznak például a lakás hasznos alapterületére, a felújításra fordítható összegre és a támogatás maximális összegére. Szükség van még többek között adóazonosító jel igazolásra, érvényes személyazonosító igazolványra, lakcímkártyára, házassági anyakönyvi kivonatra, gyermekek születési anyakönyvi kivonatára (ha gyermeket nevel az igénylő) és számlákra a felújítási munkálatokról és anyagköltségekről. Fontos, hogy a számlák tartalmazzák a felújításhoz kapcsolódó összes költséget. A támogatás utólagos elszámolású, azaz a felújítási munkálatok elvégzése és kifizetése után igényelhető. Az elszámoláshoz be kell nyújtani a számlákat és egyéb dokumentumokat a Magyar Államkincstárnak. Korábban arról si beszámoltunk, hogy fontos bejelentés érkezett az Otthonfelújítási Programról.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!