Varrónőkkel jutna értékes valutához Észak-Korea

Vágólapra másolva!
Észak-Korea szakképzett varrónőket küldött Kínába az elmúlt hónapokban, és most azt tervezi, hogy tovább növeli az ott dolgozó szakmunkásai számát. A rezsim ezen a módon is devizatartalékát növelné a világ értékes valutáiból.
Vágólapra másolva!

A phenjani kormány nemrég megvizsgálta annak lehetőségét, hogy külföldre, akár más kontinensre is dolgozókat küld annak érdekében, hogy az állam devizabevételei növekedjenek. A külföldön dolgozó észak-koreai munkavállalók bérüket készpénzben, a sehol a világon nem forgó észak-korai wonnál jóval értékesebb valutában kapnák, például kínai jüanban, amit – vélhetően – hazaküldenének.

A rezsim így akar értékes valutához jutni, amire az ország ellen érvényben lévő nemzetközi szankciók miatt szinte semmilyen törvényes lehetősége nincs.

Az országnak ugyanakkor nem ez az egyetlen módszere erre, miként az Origo megírta, a külföldiek – jelenleg legfeljebb kínai, orosz látogatók fordulhatnak meg ott – szintén "devizaforrásnak" számítanak az állam szemében.

Az Észak-Korea ügyeivel foglalkozó dél-koreai portál, a Daily NK arról számol be, hogy egy ruhagyár nemrég munkásokat küldött egy kínai üzembe, Hunchun városába. 

Az értesülés szerint a Kínába küldött munkások száma eléri vagy meg is haladja a 10 főt. Mindegyikük legalább ötéves munkatapasztalattal rendelkező varrónő illetve ruhaipari technikus. A külföldre küldött munkásoktól észak-koreai munkáltatójuk azt kérte, illeszkedjenek be Kínába, és számítsanak arra, hogy munkavégzésüket rendszeresen felülvizsgálják.

A 2017-es felvételen észak-koreai textilipari dolgozók:

image

Az észak-koreai ruhagyár szeptember folyamán további kettő vagy három csoportot helyez ki kínai ruhagyárakba, csoportonként tíz fővel. A kiküldött munkavállalókat a legalább három éves munkatapasztalattal rendelkezők közül választják ki.

Phenjan előírta az észak-koreai ruhagyár számára, hogy a vendégmunkásokat útnak indításuk előtt "megfelelő ideológiai képzésben" kell részesíteni, egyúttal olyan együttműködési kereteket kell kialakítania a kínai partnergyárral, hogy a vendégmunkások kapcsán felmerülő problémákat gyorsan meg tudják oldani.

A forrás szerint a vendégmunkások kiküldésének célja, hogy nőjön szakértelmük és javuljon teljesítményük. Továbbá a nyilatkozó azt is mondta, hogy a ruhaipari dolgozók kiküldése előnyös a gazdaság egészére is, mert erősíti 

az Észak-Korea és Kína közötti technológiai transzfereket.

Az egyáltalán nem szokatlan vagy újdonság, hogy Észak-Korea munkaerejének egy része külföldön dolgozik. Miként az Origo megírta, az országnak korábban külön építőipari vállalata volt külföldi megbízások teljesítésére, így például észak-koreai munkások építettek számos köztéri szobrot, installációt Afrikában. Ezeknek a vállalkozásoknak egyik célja szintén az ország devizabevételeinek növelése volt.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!