A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMárton Anna
15:55VívásOlha Kharlan-Anna Marton
HUNSzűcs Luca
15:55VívásSara Balzer-Luca Szucs
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Három érmet nyertek a magyar diákok az Európai Lány Informatikai Diákolimpián

Vágólapra másolva!
A hollandiai Veldhovenben rendezték meg a 2024-es Európai Lány Informatikai Diákolimpiát július 21. és 27. között, amelyről a magyar diákok két ezüst- és egy bronzéremmel, illetve egy dicsérettel tértek haza. A verseny célja, hogy bátorítsa a női tehetségeket az informatikai pályán.
Vágólapra másolva!

A hollandiai Veldhovenben rendezték meg július 21. és 27. között a 2024-es Európai Lány Informatikai Diákolimpiát. A versenyre a világ 57 országából érkeztek tanulók, versenyprogramozási feladatokat kell megoldaniuk. Az idei megmérettetésen is hatalmas sikere volt a magyaroknak. 

A négyfős delegációból ketten, Keresztély Zsófia, a budapesti Szent István Gimnázium diákja és Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákja is ezüstérmet szereztek.

 Horváth Dóra, a Győri SZC Baksa Kálmán Két Tanítási Nyelvű Gimnázium diákja bronzéremmel tért haza, míg Nguyen Kim Dorka, a Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium diákja a verseny közel kétszáz versenyzője közül a második napi eredményéért dicséretet kapott.

diákolimpia,informatika
Erdősné dr. Németh Ágnes, Keresztély Zsófia, Nagy Korina, Horváth Dóra, Nguyen Kim Dorka és Dr. Németh Zsolt

A szervezők célja, hogy lehetőséget biztosítson a lányoknak a nemzetközi szintű versenyzéshez, a megmérettetésen női példaképekkel ismerkedhetnek meg. Ez azért is különösen fontos, mert még mindig azt gondolják sokan, hogy a számítástechnika férfias szakma, emiatt sok tehetséges lány még csak nem is gondolkozik ebben a területben. 

A diákok a Neumann Társaság tehetséggondozási programjának keretében készültek fel a versenyre, az ELTE Informatikai Karával szoros közreműködésben, a Nemzeti Tehetség Program és a Belügyminisztérium támogatásával.

Erdősné dr. Németh Ágnes (a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke) és dr. Németh Zsolt (ELTE IK) vezetésével vettek részt az EGOI-n.

Az esemény nemcsak versenyzés, hanem lehetőség a kapcsolatteremtésre.

 Az idei versenyen részt vevő lányok megfogalmazták, hogy a legnagyobb felismerésük az volt, hogy a világ minden táján ugyanazokkal a problémákkal küzdünk és ugyanazoknak a dolgoknak örülünk, azaz sokkal több az egyezőség, mint a különbség az egyes földrészekről érkezők közt. Az EGOI lehetőséget ad a jó gyakorlatok cseréjére, a tapasztalatok megosztására és a női példaképek megismerésére is.” - kommentálta az idei eredményeket Erdősné dr. Németh Ágnes, a Neumann Társaság tehetséggondozásért felelős alelnöke, aki dr. Németh Zsolttal közösen vezette a csapatot az EGOI-n.

A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság 1968-as megalapítása óta kiemelkedő szerepet vállal a digitális esélyegyenlőség megteremtésében.

 Tevékenységei között kiemelt az informatikai tehetséggondozás, melynek jegyében évtizedek óta főszervezője a Nemes Tihamér Versenyeknek és a Kovács Mihály Országos Grafikus Programozási Versenynek, illetve felkészítője a diákolimpiákra utazó csapatoknak (IOI, CEOI, EGOI, eJOI, IIOT). 

Tavaly két ezüstéremmel tért haza a csapat Svédországból. A 2023-as EGOI-n a négyfős magyar delegációból ketten, Fülöp Csilla, a Szegedi Radnóti Miklós Gimnázium diákja és Keresztély Zsófia, a budapesti Szent István Gimnázium diákja is ezüstérmet szereztek. A diákolimpia 185 versenyzője közül Nagy Korina, a kecskeméti Bányai Júlia Gimnázium diákja és Nagy Boglárka, a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnázium diákja a 115. és 131. helyen végeztek.

2022-ben, a törökországi megmérettetésen három bronzérmet szerzett a csapat. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!