A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1
HUNMagyarország
20:05VízilabdaMagyarország-Kanada
HUNMagyarország
21:00KézilabdaArgentína-Magyarország
NyílNyíl

Tudja-e, hogy a macskák is izzadnak?

Vágólapra másolva!
A kutyák nem izzadnak, mert nincsenek izzadságmirigyeik és ezért könnyen hőgutát kaphatnak. De mi a helyzet a macskákkal? Ők is túlhevülhetnek-e? Közismert, hogy a testhőmérséklet szabályozás hatékony módja az izzadás. Ilyenkor meleg nedvesség kerül a bőrfelszínre, ami elpárolog és eközben hűti a testet. Az ember teste tele van verejtékmirigyekkel, így mi az izzadással hatékonyan tudjuk hűteni magunkat a hőség idején. A kutyáknál és macskáknál azonban más a helyzet.
Vágólapra másolva!

A kutyák még a nagy melegben sem izzadnak, hanem lihegnek. A lihegésnek hasonló a funkciója mint az izzadásnak, amellyel a kutyák a nyelvükön át  meleg nedvességet párologtatanak, hogy lehűtsék a testüket. Velük szemben a macskák nem lihegnek. Ha a macska liheg, ez súlyos problémát jelez, ami egyaránt utalhat betegségre (például asztmára vagy légúti gyulladásra), vagy hőgutára, ezért minden ilyen tünetnél sürgős állatorvosi segítségre van szükség. Ritkán ugyan, de a macskáknál is előfordulhat a hőség miatti lihegés, ám akár a forróság, akár a stressz miatt  alakul ki ez a tünet, ez csak időszakos és átmeneti lehet. Ha a macskánk tartósan liheg, állatorvosra van szükség. Hőség idején a lihegés pedig veszélyközeli állapotot jelez.

Fotó: Szomor Anikó


A macskák is izzadnak, de magasabb hőmérsékleten, mint az emberek, mivel a macskáknak jóval nagyobb a hőtűrésük. Az ő normál testhőmérsékletük körülbelül 39 Celsius-fok, míg az emberé 36.5. Nekik is vannak izzadságmirigyeik, de csak a tappancsukon, a szőrmentes részen. Ezzel azonban nem tudják hatékonyan hűteni magukat, mert ez csak nagyon kis testfelület. A cicák, ha melegük van árnyékba vonulnak és hevernek. Ilyenkor nem vadásznak és nem tesznek semmilyen más erőfeszítést sem, csak pihennek és nyalogatják magukat. Nyalogatáskor nyálat juttatnak a szőrükre, ami elpárolog és ez hűti a macskát.

 

Nagyon jó az önszabályozó képességük, csak általuk kontrollálhatatlan helyzetben hevülhetnek túl

 

A macskák stressz esetén is szoktak izzadni. Például az állatorvosnál előfordulhat, hogy az ideges macska elkezd izzadni, ami miatt nedvességnyomok láthatók a vizsgálóasztalon, vagy a padlón.

A macskáknál nem számít gyakorinak a túlhevülés, ez általában csak akkor következhet be, ha olyan helyzetbe kerülnek, amit nem tudnak kontrollálni. Ilyen például, ha bezárják őket a napon álló felforrósodott autóba, vagy egy meleg nyári napon véletlenül bentrekednek vagy a padláson, vagy egy fészerben. A macskák sohasem hozzák magukat olyan helyzetbe, hogy túlhevüljenek, mint például a kutyák, akik a hőségben is kergetik a labdát, vagy futnak a gazdi után. A macskák ilyet nem csinálnak. Normál körülmények között ösztönösen érzik,  hogy mennyi hőséget képesek elviselni és mikor kell lehűlniük; nagyon jó önszabályozók. Ha érzik, hogy testhőmérsékletük 40 Celsius-fok fölé kúszik, hűvösebb helyre mennek.
 

A túlhevülés macskák számára is élteveszélyes lehet

 

Noha a macskáknál nem gyakori, de ők is túlhevülhetnek. Ha a hűs padlón hevernek,az  annak a csalhatatlan jele, hogy hűteni szeretnék magukat. Ha az ínyük piros, továbbá a fülük nagyon rózsaszín és meleg, az a túlhevülés jele egyértelmű jele.

Simba szeret pancsikolni.
Fotó: Szomor Anikó / Szomor Anikó

 

A hőguta jelei a letargia, a dezorientáció, a felfokozott légzés, koordináció probléma (például imbolygó járás), remegés, nyáladzás, hányás, hasmenés, ájulás. A túlhevülés dehidratációt és agykárosodást okozhat. A hőguta tünetei esetén sürgősen forduljunk állatorvoshoz. A túlhevült cicát vizezzük be, csavarjuk vizes törülközőbe, de ne jegeljük. Helyezzük nyugodt és hűvös helyre.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!