Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Megérkezett Orbán Viktor Kijevbe, hogy a békéről tárgyaljon

Vágólapra másolva!
Volodimir Zelenszkij elnökkel egyeztet az ukrán fővárosban az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke.
Vágólapra másolva!

Kijevbe érkezett kedd reggel Orbán Viktor, az Európai Tanács soros elnökségét betöltő Magyarország miniszterelnöke, ahol Volodimir Zelenszkijjel, Ukrajna elnökével folytat tárgyalásokat – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke az ukrán fővárosból.

A megbeszélés legfontosabb témája a béke megteremtésének lehetősége. Orbán Viktor és Volodimir Zelenszkij megtárgyalja a magyar–ukrán kétoldalú kapcsolatok aktuális kérdéseit is

– közölte a sajtófőnök.

A találkozót megelőzően Zelenszkij Magyarországnak üzent. Az ukrán elnök a közösségi oldalán írt a magyar EU-elnökség kapcsán. 

„Gratulálunk Magyarországnak az EU elnökségének átvételéhez” – így kezdte a közösségi oldalán közzétett bejegyzését Volodimir Zelenszkij. Az ukrán államfő hatékonyságot kívánt a magyar uniós elnökségnek – mint fogalmazott – „a közös európai értékeink, céljaink és érdekeink előmozdításában”.

Az ukrán vezető hozzátette:

Miközben az EU felé vezető úton halad előre, Ukrajna kész hozzájárulni ezekhez az erőfeszítésekhez és megerősíteni Európát.

 

Zelenszkij és Orbán találkozója régóta várat magára

Magyar Levente külügyminiszter-helyettes a Magyar Nemzetnek egy tavaly év végén adott interjúban azt mondta, a megbeszélés előkészítéseként azt a feltételt szabta Magyarország, hogy az asztalon lévő vitás ügyek rendezésének módjáról előbb egyezzenek meg a felek. 

"Eddig még nem jutottunk el, ezért a találkozó most sem lenne időszerű, de dolgozunk rajta. Az ukránok most tettek néhány lépést, hogy orvosolják sérelmeinket" – nyilatkozta ezzel kapcsolatban még decemberben Magyar Levente külügyminiszter-helyettes.

Előrelépést jelenthet, hogy végre a kárpátaljai magyarság jogvédelme hivatalosan is Ukrajna csatlakozási folyamatának részévé vált, Magyarország kormánya elérte, hogy a kárpátaljai magyarság védelmére európai szintű garancia legyen.

Szijjártó Péter a közelmúltban közölte, az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült - írta a Magyar Nemzet

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről