Kiadták a piros figyelmeztetést, fullasztó hőség várható két vármegyében is

Vágólapra másolva!
A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére szerdára: a két vármegyében a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.
Vágólapra másolva!

A meteorológiai szolgálat veszélyjelzésében hétfőre Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok és Hajdú-Bihar vármegyére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. 

Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

Kedden további vármegyékben alakulhat 27 fok felett a középhőmérséklet: erre a napra már Fejér és Pest vármegyére is másodfokú figyelmeztetés van érvényben magas középhőmérséklet miatt, az ország többi részén pedig 25 fok felett alakulhat a napi középhőmérséklet, így azokon a részeken elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

Óriási hőség várható a hét elején - Fotó: Szabó Gábor/Origo

Szerdára a legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyére, mert a két vármegyében a napi középhőmérséklet 29 fok felett alakulhat. 

Az ország többi részére - Nógrád és Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye kivételével - másodfokú figyelmeztetést adtak ki magas középhőmérséklet miatt. A két észak-magyarországi vármegyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki szerdára.

Ahogy az Origo is beszámolt róla, az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján 

legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az ország egész területére július 7-én, vasárnap nulla órától, péntek 24 óráig.

Ebben a nagy melegben gyerekeket és háziállatokat ne hagyjunk egy percre sem a kocsiban – hívta fel a figyelmet az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A melegben megnő a szabadtéri tüzek kockázata, jelenleg hat vármegyében van tűzgyújtási tilalom. A hőségriasztás ideje alatt ott sem tanácsos elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol ezt az önkormányzat egyébként engedélyezi. A bográcsozók, grillezők egyetlen percre se hagyják felügyelet nélkül a tüzet.

Milyen idő várható?

Hétfő

Napos, északon gomolyfelhős idő lesz - itt előfordulhat néhol zivatar. Az északias szél megélénkülhet. 30 és 37 fok között változik a hőmérséklet.

Kedd és szerda

Országos hőség, igazi strandidő valószínű. Az ÉK-i szél csak néha élénkül meg, csapadékra kicsi az esély. 35 és 40 (!) fok közé fokozódik a kánikula.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!