Szijjártó Péter: a Hungaroringnek továbbra is Forma-1-es versenyhelyszínnek kell maradnia

Szijjártó Péter
Szijjártó Péter
Vágólapra másolva!
A külgazdasági és külügyminiszter azt követően nyilatkozott, hogy Stefano Domenicalival, a Forma-1 elnök-vezérigazgatójával, valamint Mohammed Ben Sulayemmel, a Nemzetközi Automobil Szövetség elnökével folytatott tárgyalást a Hungaroringen szombaton.
Vágólapra másolva!

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető elmondta, jó hír, hogy Magyarországgal, a magyarországi rendezéssel, a magyarországi versennyel mindenki messzemenően elégedett. 

Mindenki azt az álláspontot képviseli, hogy Budapestnek, illetve a Hungaroringnek továbbra is Forma-1-es versenyhelyszínnek kell lennie.

Hozzátette: "A vezetők értékelik azt a 39 évet, amely eltelt azóta, hogy először itt a száguldó cirkuszt Magyarország vendégül látta, és egyértelműen úgy ítélik meg, hogy bár a világ rohan előre -  a digitalizáció, a modern kultúra, az elképesztő technológiai színvonal egyre nagyobb teret nyer magának -, a tradíciókra, ennek a sportágnak az örökségére igenis szükség van. És mivel a magyarországi futam a második leghosszabb megszakítás nélküli, a versenynaptárban szereplő futam, ezért aztán úgy is tekintenek erre a versenyhétvégére, mint ami a horgonyt jelenti a Formula-1 örökségéhez, a régi hagyományokhoz, úgyhogy ezért is, gyakorlatilag azzal számolnak, hogy Magyarország hosszú távon a Forma-1 egyik helyszíne lesz".

Most 2032-ig van szerződésünk. 

A Forma-1 menedzsmentje több újítást, beruházást, felújítást kért. Ezeket két részletben hajtották, illetve hajtják végre, a felújításnak az első szakasza lezárult, célfotóval a rendezvény előtt, hiszen világos volt, hogy egy ilyen presztízsű eseményen félbemaradt építkezés nem lehet, tehát úgy kellett a felújítást tervezni, hogy az első rész végénél úgy tűnjön, mintha már mindennek vége lenne - fejtette ki, majd arról beszélt, hogy ez most így is tűnik, de ez nincsen így, ugyanis ahogy itt a motorhome-okat elviszik, gyakorlatilag minden, ami itt látszik, az lebontásra kerül, és a Forma-1 sztenderdjeinek megfelelően, mind a főlelátó, mind a főépület, mind a versenyigazgatóság, mind a paddock rész teljes mértékben megújul, kibővül.

Elmondta, 

több ezer négyzetméterrel meg fog nőni az épület hasznos területe, és amikor jövő évben a Forma-1 ide visszatér, akkor egy teljesen megújult főlelátóval, főépülettel, paddockkal, versenyirányítási központtal fognak találkozni.

A miniszter közölte: "Az eddig végrehajtott felújításokkal mind a Nemzetközi Automobil Szövetség, mind a Forma-1 menedzsment vezetői abszolút mértékben elégedettek, és úgy tekintenek a következő beruházások elé, mint ahogy már mindent leegyeztettünk, és hogyha úgy hajtjuk végre, ahogy a megállapodások megtörténnek, márpedig úgy hajtjuk végre, akkor a Forma-1 hosszú távon számol Magyarországgal versenyhelyszínként".

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!