A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Augusztus 20-i hosszú hétvége: ma kezdődik a Mesterségek Ünnepe

Mesterségek Ünnepe 2019
Mesterségek Ünnepe 2019
Vágólapra másolva!
Ma kezdődik a 38. Mesterségek Ünnepe, amelyen a kézművesek portékái mellett gyerekprogramok, koncertek, divatbemutató, táncház és táncelőadások is várják a látogatókat augusztus 17. és 20. között a budai várban.
Vágólapra másolva!

A magyar-török kulturális évad alkalmából az idei rendezvény díszvendége Törökország, kiemelt témája pedig a magyar népművészetben megjelenő török hatások.

Törökországból mintegy húsz alkotóművész érkezik, és bemutatják egyebek mellett az ebru festést, amely során egy edénybe töltött víz tetejére öntött festék segítségével jelenítenek meg mintákat a papíron. Érkezik a fesztiválra török kalligráfus, nemez- és bábkészítőmester, valamint szövő-, rézműves- és üvegfújómesterek, népzenészek és néptáncosok is. Több látványműhelyben és mesterségbemutatón a török és a magyar népi díszítőművészetben fellelhető hasonlóságokat ismerhetik meg az érdeklődők.

A Népművészeti Egyesületek Szövetsége (NESZ) által szervezett eseményen mintegy ezer népművész és népi iparművész portékáiból válogathatnak a látogatók, és több mint száz látványműhelyben ismerkedhetnek meg az ősi szakmák rejtelmeivel és a Kárpát-medence kézműves közösségeinek munkájával.

Az Asszonyműhelyben a Galgamente népi kézimunkáit, díszítményeit, hímzéseit, mutatják be. A Székkötő műhelyben az érdeklődők láthatják, hogyan készül hagyományos baranyai sváb kötéssel egy szék ülőkéje, de megismerhetik a hetési, letenyei vagy a zalai fehér hímzés technikáit és a Pannónia csipke történetét.

A Dísz téren, a Hagyományok Háza Fabatka porta népi játszóterén sok más mellett gyerekjátszó, kézműves-foglalkozások, koncertek, táncház, mesemondók és régi idők játékai várják a családokat. A Bihari Népművészeti Egyesület Góré népi játszóháza és a Bodorka népmesei kiskonyhája szintén programokkal készül az eseményre.

A Szentháromság téri nagyszínpadon fellép többek között Pál István Szalonna és Bandája, a Balogh Kálmán Gipsy Cimbalom Band, Petrás Mária és Zenekara, Tímár Sára és Zenekara, a Fitos Dezső Társulat és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes. FolkTREND címmel népi ihletésű ruhákból álló divatbemutatón vehet részt a közönség.

Augusztus 20-án aratófelvonulással és kenyéráldással köszöntik a szervezők Szent István napját és az új kenyér ünnepét.

A fesztiválra üzbég, kazah, koreai, mongol, türkmén, kínai, angol és lengyel mesterek is érkeznek. Kínából kalligráfus, Üzbegisztánból szőnyegszövő, miniatűrfestő, ékszerkészítő és harangkészítő mester a rendezvény vendége, Koreából a hagyományos handzsi készítését ismerheti meg a közönség. Az Egyesült Királyságból egy mester történelmi és kortárs nemezkalapok hagyományos kézi készítését mutatja be.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!