Rétvári Bence: 13 millió tankönyvet osztanak ki ingyenesen az idei tanévkezdésre

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Vitályos Eszter kormányszóvivő a tanévkezdésről tartott sajtótájékoztatón.
Fotó: MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
Az idén csaknem 13 millió tankönyv jut el ingyenesen a köznevelésben és a szakképzésben tanuló diákokhoz a tanévkezdésre - közölte a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kedden Budapesten.
Vágólapra másolva!

Rétvári Bence az Újbudai Gárdonyi Géza Általános Iskolában tartott sajtótájékoztatón kiemelte: a korábbi fizetős és egyre drágább tankönyvek helyett a kormányzat intézkedése nyomán a diákok ingyen kapják meg a tankönyveket, amire családtámogatási intézkedésként tekintenek.

Emlékeztetett arra, hogy 2010 előtt évről évre, nyolc év alatt 71 százalékkal drágultak a tankönyvcsomagok, vagyis egyre többet kellett fizetniük a családoknak.

Ebben a helyzetben döntöttek úgy 2010 után, hogy az állami tankönyvfejlesztési rendszerben mindenki ingyenesen kapja meg a tankönyveket, amelyek egy-egy családnak 20-40 ezer forint kiadást jelentenének. 

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Vitályos Eszter kormányszóvivő a tanévkezdésről tartott sajtótájékoztatón.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

A rászoruló családok részére 80 ezer ingyenes tanszercsomagot is kiosztanak.

A papíralapú tananyagok mellett folyamatosan bővülnek a digitális tananyagok is: 200 új digitális tananyag tekinthető meg a Nemzeti Köznevelési Portálon, amelyről már 193 millió letöltés történt.

Továbbá az elmúlt években kiosztott 450 ezer laptop mellé 2025 végéig további százezer újabb laptop érkezik a magyar tanulókhoz 

- mondta az államtitkár.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és Vitályos Eszter kormányszóvivő a tanévkezdésről tartott sajtótájékoztatón.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Vitályos Eszter kormányszóvivő a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a kormány döntése nyomán az érintett 1,1 millió család már a múlt héten, a tanévkezdés előtt megkapta a gyes, a gyed és családi pótlék szeptemberben esedékes összegét, illetve 1,2 millió diák jut ingyenes tankönyvhöz, ezzel az állam 15 milliárd forint terhet vesz le a magyar családok válláról.

A nagycsaládosok és a több gyermeket nevelők részére az önkormányzatokon keresztül biztosítják a kedvezményes vagy ingyenes gyermekétkeztetést.

Továbbá szeptember 1-jétől valamennyi, a köznevelésben és a szakképzésben tanuló fiatal számára segítséget nyújtanak a B kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges KRESZ-vizsga költségtérítésével - fűzte hozzá.

Vitályos Eszter kormányszóvivő a tanévkezdésről tartott sajtótájékoztatón.
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Arról is beszámolt, hogy a kormány múlt heti ülésén áttekintették a pedagógusok béremelésének helyzetét. Megállapították, hogy az idén egy 32 százalékos átlagbéremelés nyomán 670-680 ezer forintot keresnek a tanárok. 

Ugyanakkor január 1-jével további, mintegy 21 százalékos emelés várható, ami után 820 ezer forintra nő majd a tanári átlagkereset.

Közlése szerint 2030-ig kívánja a béremeléseket folytatni a kormány, ami azt jelenti, hogy 2027-re akár az egymillió forintot is meg fogja haladni a tanárok átlagkeresete.

Fontosnak tartja a kormány, hogy ne csak anyagilag, hanem erkölcsileg is megbecsülje a pedagógusokat, mert a gyermekeink által az ő kezükben van a jövő

- mondta Vitályos Eszter.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy érezhető, nagy léptékű pedagógus-béremelés zajlik annak érdekében, hogy a tanári pálya minél vonzóbb legyen és növekedjen annak megtartóereje.

Arról is írtunk, hogy májusban jelentek meg azok a jogszabályváltozások, amelyek jelentősen átalakíthatják a jogosítványszerzés folyamatát Magyarországon: a jogszabálymódosítás értelmében már az idei tanévtől kezdve lehetőség nyílik arra, hogy a középiskolákban is oktassák a KRESZ-t és egyéb járművezetéshez kapcsolódó elméleti tudnivalókat.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!