Harmadfokú árvízriasztás lép életbe Budapesten

Vágólapra másolva!
Hétfőtől harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség szintje Budapesten.
Vágólapra másolva!

A főpolgármesteri hivatal tájékoztatása szerint a legfrissebb előrejelzések alapján hétfőtől napi egy méterrel emelkedik a Duna vízállása Budapestnél, ahol a folyó várhatóan a jövő hét második felében, nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik. 

Emiatt a főpolgármester szeptember 16-án, hétfőn nulla órától minden budapesti szakaszon harmadfokúra emeli az árvízvédelmi készültséget

 - tették hozzá. 

A védekezésért felelős Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hétfőn megkezdi a Nánási-Királyok útja védvonal kulissza átjáróinak lezárását és egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltés kiépítését. Az ideiglenes védmű építése miatt hétfőtől a Királyok útját lezárják - olvasható a közleményben. 

A Margit-sziget alacsonyabban fekvő részeinek védelmét homokzsákokkal erősítik meg, melyek töltéséhez. Az árvízi helyzet függvényében a jövő hét közepén lezárhatják a Margit-szigetet az autósok és a gyalogosok elől is - jelezték. 

Az alsó rakpartot várhatóan szeptember 17-én, kedden önti el a Duna.

 A rendezvény miatt a hétvégére egyébként is lezárt, belső pesti rakpartszakaszokat az árvíz levonulásáig nem nyitják meg újra. A pesti alsó rakpart többi részét, valamint a budai alsó rakpartot szeptember 16-án, hétfőn 20 órától teljesen lezárják. A rakpartokon szombat 0 órától már tilos megállni, az ott parkoló autókat a rendúrság hétfőn elszállítja - hívták fel a figyelmet. 

Budapest és a környező települések ivóvízellátásának zavartalansága érdekében a Fővárosi Vízművek megkezdte az üzemeltetésben lévő kutak, gépházak és szivattyúk fokozott ellenőrzését. Az ivóvíz minőségét a társaság laboratóriuma folyamatosan ellenőrzi - közölték. A folyó menti területek közösségi közlekedésében a jövő hét közepén szükség lesz korlátozásokra, melyek részleteit a szakemberek a jövő hét elején tudják meghatározni - közölte a főpolgármesteri hivatal.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a Magyar Honvédség szintén készen áll arra, hogy szükség esetén segítséget nyújtson az árvízi vészhelyzetben.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!