Gyanúsítottként hallgatta ki az ügyészség Donáth Annát

Vágólapra másolva!
A Fővárosi Nyomozó Ügyészség a sajtóközleményében arról tájékoztat, hogy a volt európai parlamenti képviselőt csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatti hallgatta ki gyanúsítottként.
Vágólapra másolva!

Az ügyészség ismertette, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága előtt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytatott büntetőeljárásban (alapügy) a nyomozó hatóság tagjai 2022. február 21-én Budapesten, a VIII. kerületben, egy egyesület központjaként működő ingatlanban kutatást és lefoglalást végeztek. A büntetőeljárásról szóló törvény értelmében az eljáró pénzügyőrök tájékoztatták Iványi Gábort, mint a szervezet vezetőjét, hogy ő maga illetve a jogi képviselő jelen lehet a kutatáson, újságírók és más személyek viszont nem. 

Iványi Gábor ennek ellenére azt akarta elérni, hogy a nyomozati cselekményen a vele lévő tömeg is jelen lehessen.

 A tömeg egy része és a sajtó munkatársai egy az épületben tartózkodó személy segítségével az ablakon keresztül bemásztak az épületbe, míg 

Donáth Anna több személy kíséretében, a hátsó bejáraton keresztül jutott be az ingatlanba. 

A pénzügyőrök, akiknek hivatali feladatuk volt annak biztosítása, hogy illetéktelen személy ne avatkozhasson bele a kutatásba, sorfalat alkottak a helyszín biztosítása érdekében. A megalapozott gyanú szerint Iványi Gábor felhívására a jelenlévők elkezdték őt tolni a helyszínt biztosító pénzügyőrök felé, hogy a sorfalat Iványi Gábor testével áttörjék. Ennek során 

Donáth Anna – akit még akkori európai parlamenti képviselői mandátuma sem hatalmazott fel nyomozati cselekményen való részvételre – két kézzel tolta a közvetlenül előtte álló Iványi Gábort a mögötte elhelyezkedő pénzügyőröknek. 

- írták. Hozzátették, hogy bár az erőszakos magatartás jogszerű eljárásukban akadályozta a pénzügyőröket, de a kutatást nem tudta meghiúsítani. 

Az ügyészség szerint az alapügyben az eredményes kutatás során beszerzett bizonyítékok megerősítették a költségvetési csalás gyanúját, így a bíróság később elrendelte az egyesület közszereplőnek nem minősülő egyik gazdasági vezetőjének letartóztatását. 

Donáth Anna
Donáth Anna
Fotó: Facebook

Augusztus elején írta meg a Magyar Nemzet, hogy a volt politikust az ügyészség beidézte, mely indoklásában azt írták, hogy Donáth Anna megalapozottan gyanúsítható csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszakkal, amiért a büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés lehet.

A sajtóközleményükből pedig kiderül, hogy 

a nyomozó ügyészség ma gyanúsítottként hallgatta ki Donáth Annát, aki – a többi gyanúsítotthoz hasonlóan – tagadta a bűncselekmény elkövetését és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Mint ismert, a hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt indult ügynek összesen 5 gyanúsítottja van, köztük a korábban kihallgatott Iványi Gábor és dr. Gurmai Zita akinek a mentelmi jogát februárban az Országgyűlés már felfüggesztette.

Korábban az Origo arról írt, hogy mára szinte mindennapossá vált, hogy a baloldali politikusok durva és erőszakos módon lépnek fel. Emlékezetes, hogy korábban Donáth párttársát, Fekete-Győr Andrást bűnösnek mondta ki a bíróság, amiért egy tüntetésen pirotechnikai eszközt dobott a rendőrök közé. A DK-s Varju Lászlót szintén elítélte a bíróság garázdaság vétsége miatt. Nemrég pedig Magyar Péter volt az, aki agresszívan viselkedett, és a Dunába dobta egy férfi telefonját, míg alelnöke, Radnai Márk ujjak eltörésével fenyegetett egy újságírót – írta a Magyar Nemzet. 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!