A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
Tucatnál is több heavy metal-zenészt és rajongót hurcoltak meg és börtönöztek be Marokkóban, erkölcsi és vallási bűnökkel vádolva őket. Az eljárás során világosan kiderült, hogy az ország igazságszolgáltatásának fogalma sincs arról, hogyan viselkedik és mivel tölti idejét az ifjúság.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Halford - Marokkóban öltönybe bújtatnák

Tizennégy, huszonkét és harmincöt év közötti férfit börtönöztek be a marokkói hatóságok, miután azok szerintük olyan tetteket hajtottak végre, melyek "alááshatják egy muszlim hitét" és olyan tárgyakat birtokoltak, melyek "sértik a jó erkölcsöt". Az eljárás során, melyben végül mindannyiukat bűnösnek mondták ki, s melyet a sajtó is végig megkülönböztetett figyelemmel kísért, az ország igazságszolgáltatásának számtalan hiányosságára és visszásságára derült fény.

A férfiakat ugyanis olyan vádpontokban találták bűnösnek, mint "sátánizmus" és " szervezett nemzetközi ördögimádat", s végül átlagosan egy év letöltendő börtönbüntetésre ítélték őket. A valóságban az elítéltek mindannyian heavy metal-zenészek és rajongók, és soha még csak nem is énekeltek sátánizmusról, és rajongóiknak is legfeljebb a műfajban megszokott fekete póló és bőrdzseki viselése róható fel bűnül. Tizennégyükből kilencen közepesen népszerű csapatok zenészei, a helyi Nekros, Infected Brain és Reborn együttesek tagjai.

A haladó helyi újságok végig figyelemmel kísérték az ügyet, kiemelve a bíróság kínos kijelentéseit, borzalmas tárgyi és megközelítésbeli tévedéseit. A szerkesztők rámutattak arra, hogy az igazságszolgáltatásának fogalma sincs róla, mivel tölti idejét és hogyan gondolkozik az ország ifjúsága, ráadásul elmaradott és érzéktelen a fiatalok gondjai iránt. A lapok többek között olyan kijelentéseket tettek nevetségessé, mint hogy a "normális emberek öltönyben és nyakkendőben járnak koncertre" és rámutattak arra is, hogy milyen következményekkel járhat az, ha a bíróság szerint angolul dalszöveget írni "eredendően gyanús és elitélendő".

A TelQuel magazin, az iszlám megerősödésétől tartó haladó helyi lap főszerkesztője, aki vezércikkben foglalkozott az üggyel, úgy vélte, hogy "Marokkó ifjúsága hamarosan nem fogja otthon érezni magát saját hazájában." Driss Ksikes szerint "Igazságszolgáltatásunk ugyancsak rászorulna egy pszichológus segítségére, ha még nem sikerült felismernie, hogy az ifjúság eredendően ellentmondásos és szeret konfrontálódni és a határokat feszegetni."

A tizennégy férfi már megkezdte börtönbüntetését, a kiemelt figyelemnek hála azonban elképzelhető, hogy perújrafelvételre kerül sor.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!