Rendhagyó előadáson mutatták be az Egri csillagokat az MVM Dome-ban

Vágólapra másolva!
Mintegy kétszáz táncos, csaknem száz művész fellépésével mutatták be a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes közös produkciójában az Egri csillagok című előadást a budapesti MVM Dome-ban pénteken. A darabot szombaton is láthatja a közönség.
Vágólapra másolva!

A Honvédelmi Minisztérium, a Nemzeti Színház és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes pénteki közös rendezvényén 6300, a Honvéd Kadét Programban részt vevő diák nézte meg a darabot. 

A középiskolás diákok a Dobó István várkapitányt alakító Trill Zsolt színművésszel közösen szavalták el a várvédők esküjét.

Böröndi Gábor László vezérezredes, a Honvéd Vezérkar Főnöke az előadás előtt mondott beszédében kiemelte: ebben a gyorsan változó, bizonytalanságokkal teli világban különösen fontos, hogy megtaláljuk a példaképeket. Az Egri csillagok hősei ilyen példaképek, olyan emberek, akik a legnehezebb időben is hűek maradtak eszméikhez, elveikhez, és akik számára a haza védelme mindennél fontosabb volt - mondta.

Ti, fiatalok, akik ma itt ültök, az ország jövőjének vagytok a zálogai. Rajtatok áll Magyarország jövője, rajtatok áll Magyarország védelme

- fogalmazott, kiemelve: mindannyian elindultatok egy olyan úton, amely a hazaszeretetre, az elkötelezettségre és a közösség szolgálatára épül, ami nem könnyű a mai világban.

Kitért arra, hogy a Magyar Honvédség megújulási fázisba lépett. Új technika, új repülők, új harckocsik, új lövegek, új elgondolások és kiképzés, de ami a legfontosabb, új gondolkodású katonák szükségesek egy elkötelezett nemzeti hadsereg felépítéséhez - fogalmazott.

Mi, idősebbek elkezdjük ezt a munkát, de ti fogjátok befejezni

- hangsúlyozta, köszönetet mondva a rendezvény fővédnökének, Sulyok Tamás köztársasági elnöknek, és gratulálva a Nemzeti Színháznak, a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek és minden közreműködő szervezetnek az előadáshoz.

Őszintén kívánom, hogy az előadás ne csak szórakoztasson, hanem inspiráljon is benneteket

- szólt a diákokhoz, emlékeztetve őket arra, hogy a hűség, a bátorság és a közösségért való áldozatvállalás mindig fontos marad. 

Nincs drágább ajándék a bizalomnál. Ez az, ami minket, egyenruhásokat összeköt. Egy a jelszó, a hazáért mindhalálig

- zárta szavait.

Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház vezérigazgatója kiemelte, megtisztelő a jelen lévő közönségnek játszani. Gárdonyi Géza művéről szólva úgy fogalmazott, egy olyan világban, ahol nem egyértelműek az értékrendek, ez a csodálatos regény tele van olyan mondattal, amely egy egész életre szóló útmutató.

Emberfeletti munka volt tízszer akkora teret, mint a Nemzeti Színház bedolgozni, de készülünk egy ünnepre. Ma délután itt győzni akarunk, és önökkel, veletek biztos sikerülni fog. Egy kicsit mindnyájan egri vitézekké válunk

- fogalmazott.

Zsuráfszky Zoltán társrendező-koreográfus, a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészeti vezetője elmondta: az együttes tagjai mellett további táncosokat is bevontak az MVM Dome-beli produkcióba. Arról beszélt, hogy mindig nagy ünnep, óriási élmény az előadás, amelyet mintegy kétszáz táncos, csaknem száz művész fellépésével mutatnak be.

Az eseményen részt vettek a Magyar Honvédség Sportszázadának olimpikonjai is, akiknek a színpadról gratuláltak a párizsi olimpián elért példaértékű teljesítményükhöz.

Az előadás csütörtöki főpróbáját a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság gyermek és felnőtt, időskorú ellátottjai közül 1500-an nézhették meg. A szombati előadásra 6000 diák és pedagógus érkezik olyan településekről, mint például Békéscsaba, Balassagyarmat, Eger, Hódmezővásárhely, Keszthely, Miskolc, Orosháza, Sopron, Várpalota és Veszprém. A nagyszabású produkcióra külhoni magyar nézőket is várnak többek között Temesvárról, Fülekről és Somorjáról.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!