Anglia
18:002024. június 30.
Szlovákia
Spanyolország
21:002024. június 30.
Grúzia

Oroszország rakétákkal hatalmas pusztítást mért ukrán repterekre, a légvédelem tehetetlen

Események

Ukrajna, háború, katona
Ukrán katonák Toretszk térségében
Fotó: AFP/Roman Pilipey
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül30 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 856. napjáról.

 

04:31
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt csütörtökön

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

04:41
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. június 27-én az ukrán-magyar határszakaszon 7138 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 6721 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.
A beléptetettek közül a rendőrség 57 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:47
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Izraelből leszerelt Patriotok Ukrajnába

A Financial Times szerint az Egyesült Államok, Izrael és Ukrajna tárgyalásokat folytat arról, hogy Ukrajnának nyolc Patriot légvédelmi rendszert biztosítson.
Volodimir Zelenszkij többször is felszólította a NATO-tagokat, hogy küldjék el országába az Egyesült Államokban gyártott Patriot rendszereket, miközben az egyre erősödő orosz támadásokkal küzd.
Az FT szerint az üzlet valószínűleg azzal jár, hogy Izrael először az Egyesült Államokba küldi a kiöregedő, leszerelt rendszereket, mielőtt azokat átadják Kijevnek.
Zelenszkij májusban kijelentette, hogy Kijevnek sürgősen szüksége van még legalább hét Patriot rakétarendszerre, hogy kivédje az oroszországi csapásokat az áramhálózat, a polgári területek és a katonai célpontok ellen.

06:08
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán siker Csasziv Jarnál

Az ukrán katonák visszaverték az orosz erőket a fronton lévő Csasziv Jar város szomszédságából – közölte egy ukrán katonai tisztviselő. Nazar Volosin, a Hortyszija hadműveleti-stratégiai csoport szóvivője az Interfax-Ukraine hírügynökségnek elmondta, hogy az orosz erőket kiszorították a város keleti részén fekvő Kanal negyedből.

Volosin azt állította, hogy Moszkva erői nem lassítanak, de az ukrán védők megbízhatóan tartják a védelmet ezen a területen.
 

07:40
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Havi 25-30 ezer orosz katona

Amerikai tisztviselők szerint Moszkva havi 25-30 ezer új katonát toboroz, nagyságrendileg annyit, mint amennyit havonta elveszít az ukrán fronton, így lényegében nem változik az orosz erők létszáma.
Nyugati hírszerzési források szerint a múlt hónapban naponta több mint 1000 orosz katona sebesült vagy halt meg a harcok során.

08:25
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz vezető: A fegyverszünet nem opció

Egy orosz tisztviselő, aki jelenleg a megszállt Zaporizzsja régióért felelős, azt mondja, itt az ideje, hogy "mindent a gyökeréig felégessünk, ami ukrán, amíg nem marad nyoma".
Rogozin, aki korábban az orosz űrügynökség vezetője volt, Telegram-csatornáján azt írta, hogy Ukrajnával "nem lehet fegyverszünet", mivel az "gyermekeink és unokáink számára biztos halált jelent".
"Ezúttal mindent a gyökeréig kell elégetnünk, ami ukrán. Együtt a barom irodalmukkal, a téveszmés történelemmel, az "ős ukránok" kannibalizmusával, a fasiszta "esztétika" iránti szenvedéllyel és a Nyugat felé való szolgalelkűséggel" - írta.

09:25
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

40 új orosz hadihajó készül

Vlagyimir Putyin szerint az orosz haditengerészet legalább 40 új hajóval bővül 2024-ben. A TASS állami hírügynökség jelentése szerint az orosz elnök azt mondta, hogy az ország egyik fő célja a haditengerészeti képességek "átfogó fejlesztése". Ebbe beletartoznak a „hajók, repülőgépek és part menti komponensek”, miközben a tervek között szerepel a haditengerészeti bázisok infrastruktúrájának fejlesztése is, hogy „megerősítse pozícióit a világóceán stratégiailag kulcsfontosságú területein, és drasztikusan javítsa harci potenciálját”.

10:09
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Moszkva a nyugati kapcsolatok megszakítását tervezi

Oroszország fontolgatja a nyugathoz fűződő kapcsolatok esetleges leépítését az Egyesült Államok és szövetségeseinek az ukrajnai háborúban való mélyebb részvétele miatt, de döntés még nem született - közölte a Kreml.
A kapcsolatok leépítése – vagy akár megszakítása – jól illusztrálná Oroszország és a Nyugat Ukrajnával kapcsolatos konfrontációjának súlyosságát, miután a háború miatt az elmúlt hónapokban fokozódott a feszültség.
A kapcsolatokat az 1962-es kubai rakétaválság idején is fenntartották, amikor a hidegháborúról úgy gondolták, hogy a legközelebb állt az atomháborúhoz.

11:02
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Francia ígéret Ukrajna támogatására

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Tömörülés (RN) nem engedi, hogy Oroszország felszívja Ukrajnát, ha hatalomra kerül a törvényhozási választásokon - mondta csütörtökön Jordan Bardella, a párt vezetője.
„Nem hagyom, hogy az orosz imperializmus felszívjon egy olyan szövetséges államot, mint Ukrajna” – mondta Bardella egy televíziós vitában, és ígéretet tett „Ukrajna támogatására és az Oroszországgal való eszkaláció elkerülésére”.
Az RN korábbi parlamenti vezetője, Marine Le Pen ugyanakkor azt mondta, elvárja, hogy a párt megszerezze az abszolút többséget a francia általános választásokon, kormányt alakítson, és átvegye legalább a védelmi és fegyveres erők döntéshozatalának egy részét, beleértve Ukrajna kérdését is.
Le Pen korábban baráti kapcsolatokat ápolt Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és a Moszkvával való szorosabb kapcsolatok mellett érvelt.

11:54
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok csaptak le egy olajraktárra

Drón csapódott be a Tambov megyei olajraktár területére – jelentette Makszim Jegorov regionális kormányzó. A kormányzó szerint a drón hajnali 4:35-kor érte el a létesítményt, és kisebb tüzet okozott.
 

12:55
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Problémák a zaporizzsjai atomerőműben

Támadás érte az atomerőművet. A NAÜ jelentése szerint lövedékek semmisítették meg a zaporizzsjai atomerőmű sugárzásfigyelő állomását. Az állomás elvesztése tovább korlátozza az oroszok által megszállt atomerőmű külső kapacitását a sugárzás észlelésére vészhelyzetben.

13:58
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Támadás érte Kurakhove települést

Oroszország Kurakhove települését támadta. A támadásban két ember meghalt – közölte Vadim Filaskin regionális kormányzó.

14:31
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna 25 drónt indított öt oroszországi régió ellen

Az elmúlt éjszaka a légvédelmi rendszerek az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) 25 drónját lőtték le öt orosz régióban – számolt be az orosz védelmi minisztérium a Telegramon.

A minisztérium tájékoztatása szerint a szolgálatot teljesítő katonák 12 drónt tartóztattak fel és semmisítettek meg a brjanszki régióban, kilencet a szmolenszki régióban, kettőt a kurszki régióban, valamint egy-egy drónt a voronyezsi és a rosztovi régióban.

15:01
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Kamikaze drónok támadtak Szmolenszkben

Ukrán kamikaze drónok próbáltak megtámadni egy katonai létesítményt a szmolenszki régióban. Amint a régió kormányzója, Vaszilij Anokhin elmondta, a légvédelmi és elektronikus hadviselési rendszerek (EW) kilenc drónt semmisítettek meg a Pocsinkovszkij körzet felett. Az előzetes adatok szerint személyi sérülés nem történt.

15:32
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

1,9 milliárd eurós EU-s támogatás

Ukrajna megkapta a következő 1,9 milliárd eurós (1,6 milliárd font) pénzügyi támogatási részletet az Európai Uniótól. A pénz az Ukrajna Facility terven keresztül érkezik, amelynek célja, hogy támogassa Ukrajnát helyreállítási, újjáépítési és modernizációs erőfeszítéseiben.

A támogatás megszerzéséhez Ukrajnának végre kell hajtania a reformtervét és fenn kell tartania a demokratikus mechanizmusokat, a jogállamiságot és az emberi jogokat.

Amint az Európai Bizottság ellenőrizni tudja ezeket a feltételeket, a kifizetések negyedévente rögzített ütemezés szerint történnek.

16:07
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz vadászgépet lőtt le Ukrajna

Újabb orosz Szu-25-ös zuhant le – közölte az ukrán nemzeti gárda. 

Ez a második orosz Szu-25-ös repülőgép, amelyet Ukrajna lelőtt ebben a hónapban.

16:45
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Finn támogatás

Finnország június 28-án bejelentette 24. katonai segélycsomagját Ukrajnának, amely mintegy 159 millió euró (170 millió dollár) értékű védelmi felszerelésekből áll.

17:24
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország rakétacsapásokat mért ukrán repülőterekre

Az orosz védelmi minisztérium azt állítja, hogy rakétacsapásokat hajtott végre Ukrajna olyan repülőterei ellen, amelyeket szerinte nyugati katonai repülőgépek fogadására jelöltek ki.

A támadásokhoz tengeri, nagy hatótávolságú Kinzhal hiperszonikus rakétákat és drónokat használtak.

Valamennyi kijelölt célpontot eltalálták – tette hozzá a minisztérium, a célpontok névsorának megnevezése nélkül.

18:02
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Fehéroroszország megerősíti az ukrajnai határát

A fehérorosz határőrség és védelmi minisztérium egy biztonsági incidens után megerősíti az ország Ukrajnával közös határát - tudatta pénteken közleményben a fehérorosz határőrség.

A határőrség közölte, hogy szerdán a Homeli terület Jelszki járásában a földre kényszerített egy úgynevezett kvadrokopter típusú, pilóta nélküli repülő szerkezetet, amely illegálisan repült át Ukrajna irányából az ország határán.

A drón SD-kártyáján videofelvételeket találtak, amelyeknek az elemzése alapján megállapítható, hogy a repülő szerkezet információkat gyűjtött a határőrizeti létesítményekről - közölték.

határ,határkerítés
Képünk illusztráció!
Fotó: NurPhoto via AFP / NurPhoto via AFP/Maciej Luczniewski/NurPhoto

Ezt megelőzően a héten a fehérorosz határőrség azt közölte, hogy pokolgépek készítéséhez szükséges alkatrészeket - két kilogramm plasztik robbanóanyagot és detonátorokat - találtak ugyanebben a térségben, és tudomásuk van arról, hogy ukránbarát orosz fegyveresek csoportja tartózkodik a Fehéroroszországgal határos ukrajnai térségben.

18:56
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Adománygyűjtő akciót hirdettek itthon a kárpátaljai templomok támogatására

Nagyszabású karitatív akciót indít a Johannita Rend Magyar Tagozata, amely megalapításának 100. évfordulóján száz kárpátaljai templom támogatásához keres támogatókat, mert az elhúzódó orosz-ukrán háború miatt a kárpátaljai gyülekezetek egyre nehezebben tudják biztosítani a templomok áramellátását és fűtését.

A közlemény szerint a "Szóljon 100 harang a békéért!" elnevezésű akció célja, hogy a templomok rezsiköltségét fedezni tudják a következő néhány évben, és "egy harang se némuljon el".

Az elhúzódó orosz-ukrán háború drasztikusan átalakította a kárpátaljai falvak és városok mindennapjait: a településeken alig maradtak férfiak, sok család Magyarországra vagy Nyugat-Európába menekült, otthon leginkább idősek, nyugdíjasok maradtak. Mindez a kárpátaljai gyülekezetek életére is hatással van.

19:30
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Az amerikai drónokkal szembeni fellépés kidolgozására kapott utasítást az orosz vezérkar

Arra utasította az orosz vezérkart Andrej Belouszov védelmi miniszter, hogy tegyen javaslatokat azonnali válaszintézkedésekre a Fekete-tenger feletti amerikai provokációkra - közölte pénteken az orosz katonai tárca.

A minisztérium rámutatott, hogy megnőtt a pilóta nélküli amerikai légi járművek repüléseinek intenzitása a Fekete-tenger vizei felett.

háború, oroszország, ukrajna, orosz-ukrán háború, konfliktus, 2024. 06.
Katonák a LELEKA 100 nevű titkosszolgálati drón repülésére készülnek.
Fotó: Photo by JOSE COLON / ANADOLU / Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

Ez arról tanúskodik, hogy az Egyesült Államok és a NATO-országok egyre nagyobb mértékben részesei az ukrajnai konfliktusnak a kijevi rezsim oldalán. Az ilyen repülések megsokszorozzák a légtérben az orosz légi- és űrerők repülőgépeivel való incidensek valószínűségét, ami növeli a katonai szövetség és az Oroszországi Föderáció közötti közvetlen konfrontáció kockázatát 

- közölte az orosz védelmi tárca, amely szerint mindezért a NATO-országok viselik a felelősséget.

19:57
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanásokról számoltak be Herszonban

Robbanások történtek pénteken az ukrán fegyveres erők által ellenőrzött Herszon városában – jelentette a "Public" ukrán tévécsatorna.

A károkról és sérültekről egyelőre nincs hivatalos információ. 

 

20:36
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Belgorod térségében rakétaveszélyt jelentettek be

A Belgorod régióban működő rendkívüli helyzetek minisztériumának Telegram csatornája szerint rakétafenyegetést jelentettek be az egész belgorodi régióban.

20:45
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Öt kocsi kigyulladt ukrán támadás miatt a belgorodi régióban

Öt autót támadtak az ukrán fegyveres erők drónjai. Az előzetes információk szerint Murom községben egy parkoló kocsi kigyulladt, egy magánház közelében lévő másik teljesen leégett – írta Gladkov a Telegram csatornáján.

A kormányzó hozzátette, hogy a belgorodi járásbeli Otradnoye faluban három autó égett le, miután egy drónból lőszert dobtak le. 

A Borisov járásbeli Striguny község területén egy másik FPV drón támadása következtében megsérült egy autó. A támadások következtében senki sem sérült meg.

21:08
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Horlivkát támadták az ukránok

Pénteken 13:30-kor az ukrán katonák bombákat dobtak le egy pilóta nélküli légi járműről Horlivkára – jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnöket Ellenőrző és Koordináló Központ (JCCC) DPR képviselete.

A jelentések szerint egy civil súlyosan megsérült.

Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, 2024.05.10., UkránOroszháború, összefoglaló galéria, összefoglalógaléria
Lakóépület lángol Ukrajnában.
Fotó: Szergej Kozlov / MTI/EPA/Szergej Kozlov

 

21:17
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajnában felismerték, hogy a Burstini hőerőmű nem állítható helyre

Súlyos károk miatt nem lehet helyreállítani a nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk régióban található Burstini hőerőművet - közölte Szvetlana Oniscsuk regionális államigazgatási vezető egy helyi rádióban.

Több mint 12 támadás irányult az energetikai létesítményünkre. Megvizsgáltuk az erőműben keletkezett károkat és arra jutottunk, hogy az nem állítható helyre

– hangsúlyozta.

 

21:48
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Rozdolivka település elfoglalásáról tett bejelentést az orosz védelmi minisztérium

Elfoglalta Rozdolivka települést a donyecki régióban az orosz hadsereg - jelentette be pénteken az orosz védelmi minisztérium.

A tárca beszámolója szerint a június 22-től 28-ig terjedő időszakban az orosz fegyveres erők 17 csoportos csapást hajtottak végre precíziós fegyverekkel és drónokkal

az ukrán hadiipari komplexumot ellátó energetikai létesítményekre, katonai repülőterekre, nyugati fegyvereket tároló logisztikai központokra, drónokat és személyzet nélküli hajókat összeszerelő üzemekre, valamint ukrán egységek és külföldi "zsoldosok" ideiglenes telepítési pontjaira.

21:57
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Az orosz fegyveres erők öt frontszakaszon nyomultak előre

A tárca szerint az orosz fegyveres erők a hatból öt frontszakaszon nyomultak előre Ukrajnában az elmúlt hét folyamán. Az orosz összegzés szerint az ukrán hadseregnek több mint 13 800 katonája esett el vagy sebesült meg súlyosan a frontvonalon. 

00:09
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Légiriadó több ukrán régióban

Légiriadót rendeltek el Ukrajnában Dnyipropetrovszk, Nyikolajev és Odessza régiókban, valamint az Ukrán Fegyveres Erők által ellenőrzött Herszoni és Zaporozsjei régiókban – írja a Ria.ru.

00:38
június 28, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrán drón miatt halt meg egy civil a Donyecki Népköztársaságban

Egy nő meghalt, amikor egy ukrán drónból robbanótárgyat dobtak Krasznij Partizan falura - jelentette az Ukrajnai Háborús Bűnökkel kapcsolatos Ügyek Ellenőrzési és Koordinációs Közös Központ (JCCC) DPR képviselete.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről