A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNMagyarország
20:35VízilabdaHungary-USA

Török segítség az afgán ellenzéki haderő kiképzéséhez

Vágólapra másolva!
Óvatosságra intette Ahmet Necdet Sezer török elnök pénteken az Egyesült Államokat a múlt heti terrortámadásokra adandó válaszlépések kapcsán, Bülent Ecevit török kormányfő egyidejűleg segítséget ajánlott fel afgán ellenzéki csoportok katonai kiképzéséhez.
Vágólapra másolva!

A török államfő George Bush amerikai elnökkel folytatott telefonbeszélgetése során intett óvatosságra a válaszlépéseket illetően. Arról biztosította Busht, hogy Ankara e nehéz időkben is Washington mellett áll, és élesen elítélte a terrortámadásokat is, de figyelmeztetett: elejét kell venni az olyan helyzeteknek, amikor utólag kétségbe vonnák egy akció jogosságát.

Bush elnök osztotta e nézeteket - közölte Sezer szóvivője. Bülent Ecevit török kormányfő a CNN Turk magántévében ugyanakkor segítséget ajánlott fel afgán ellenzéki csoportok kiképzéséhez. (Afganisztánban rejtőzködik a terrortámadások hátterében gyanított Oszama Bin Laden szaúdi születésű milliomos.)

Ecevit óva intett a Nyugat nagyszabású afganisztáni szerepvállalásától, szárazföldi erők odaküldésétől. Az afganisztáni szovjet megszállás és a vietnami háború tapasztalatait felemlítve úgy vélte, hogy ez évekig tartó háborúvá fajulhat, és közölte, hogy Ankara nem küldene katonákat.

Ecevit új stratégiát sürgetett, felvetve, hogy a külföldi bevonulás helyett egyesítsék a megosztott afgán ellenzéki csoportokat, amelyek a közép-ázsiai országot uraló tálibok ellen küzdenek. Törökország régóta kapcsolatot tartott fenn az afganisztáni ellenzéki csoportokkal - főként az üzbég nemzetiségű Rasid Dosztum hadúrral - és segíthet ütőképes katonai erővé fejleszteni ezeket a csapatokat. Ecevit nem közölte, hogy amerikai kérésre ajánlja-e fel e segítséget.

A török hadsereg 15 éven át harcolt kurd lázadókkal, és nagy tapasztalatokkal rendelkezik a hegyes-völgyes terepen folytatandó gerillahadviselés terén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!