A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2

12 év után újra megnyílik a szerelem ösvénye

Vágólapra másolva!
A romantikus történelméről híres Olaszország nyugati partján fekvő ösvényt 2012-ben egy földcsuszamlás tönkretette. Most 12 évvel később azonban újra megnyílik a látogatók előtt.
Vágólapra másolva!

Az olaszországi Liguriában található Via dell'Amore ösvény – ami magyarul a szerelem ösvénye – július 27-én nyílt meg újra a 23 millió eurós (több mint 10 milliárd forint) befektetést követően. Az ösvényt eredetileg 2012-ben lezárták egy földcsuszamlást követően, azonban 2022-ben megkezdődtek a helyreállítási munkálatok - számolt be a Mirror.

A tenger felett elhelyezkedő ösvény több mint 900 méteren keresztül húzódik, és Liguria ikonikus szimbólumává vált, mint a világ egyik leghíresebb ösvénye. Az ösvény összeköti a két kis festői falut, Riomaggiore-t és Manarola-t, amelyeket szintén érdemes meglátogatni.

Az ösvény Cinque Terre természeti paradicsomában található, amelyet 1997-ben az UNESCO Világörökség részévé nyilvánítottak .

A helyreállítási munkák elvégzése érdekében speciális cégek dolgoztak a helyszínen, ahová helikopterekkel szállították az anyagokat, miközben a kötelek és kábelek által felfüggesztett munkások gondoskodtak arról, hogy a sziklafal le ne omoljon.

A szerelem ösvénye Olaszországban. Fotó: AFP/Victor Sokolowicz

A jövőben Riomaggiore városa az ösvényt egyfajta szabadtéri múzeumként fogja kezelni, ugyanis díjat fognak szedni az ide látogatóktól, amiből finanszírozzák a megfelelő biztonsági intézkedéseket és az ösvény fenntartását.

Az ösvény egy sziklán keresztül vezet, ezért a sziklafal természetes formája mentén kanyarog.

 Úgy tartják, hogy az ösvény keletkezése egészen a 20. század elejére nyúlik vissza, amikor is a Genova–La Spezia vasútvonalat korszerűsítették.

A két falu közötti alagút építésekor a vasutasoknak gyalogútra volt szükségük, hogy Riomaggiore és Manarola között tudjanak közlekedni. 

A legenda szerint a gyalogút a két falu szerelmeseinek találkozóhelyévé vált.

A liguriai La Spezia a legközelebbi város a gyalogos útvonalhoz, ami körülbelül 25 perces autóútra található. Történelmileg La Spezia egy kikötőváros, gyönyörű tengerparttal és régészeti helyszínekkel egyaránt , valamint egy múzeum is található itt.

Alternatív megoldásként irány a Via dell'Amore Genovából , amely körülbelül másfél órát vesz igénybe vonattal vagy egy óra és 45 percet autóval. A keskeny utcáiról híres Genovában számos tér található, például a Piazza de Ferrari, ahol egy ikonikus bronz szökőkút is van.

Az újjáépítést a Liguria régió, a hidrogeológiai instabilitás kezeléséért felelős kormánybiztos, valamint a Riomaggiore-val, a Cinque Terre Nemzeti Parkkal, a Régészeti, Képzőművészeti és Tájvédelmi Felügyelőséggel, valamint a Kikötői Kapitányhivatallal együttműködve végezte.


 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!