A magyar békemissziót támadta az EP-ben elhangzott beszédében Ursula von der Leyen

weber ursula
A háborúpártiak támogatják egymást.
Fotó: AFP
Vágólapra másolva!
Az Európai Parlament titkos szavazáson ma dönt Ursula von der Leyen sorsáról. A botrányt botrányra halmozó politikus a második ciklusát kezdené meg az Európai Bizottság elnöki posztján. A vitában von der Leyen és Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője is Magyarországot támadta.
Vágólapra másolva!

A csütörtöki plenáris ülésen fog eldőlni Ursula von der Leyen sorsa, aki az Európai Bizottság vezető pozíciójára vágyik, és ez lenne a második mandátuma, de több tényező is beárnyékolja a szavazást, ugyanis a brüsszeli politikus botrányt botrányra halmoz, és még a leghűségesebb követői sem biztosak a győzelmében. 

Beszédében ismét csak ígérget

A Magyar Nemzet szerint a szavazás előtt a háborúpárti vezető beszédet mondott Strasbourgban az új Európai Parlament előtt, és ismertetett várható politikai prioritásait azzal a céllal, hogy a lehető legtöbb törvényhozót meggyőzze, hogy támogassa őt. A beszéde elején Ursula von der Leyen felelevenítette az elmúlt öt év kulcsfontosságú pillanatait, és szót ejtett a napjaink nehézségeiről is. 

Öt évvel ezelőtt álltam itt, és az önök bizalmát kértem. Példátlan öt év volt az unió történelmében. Nem fogom elfelejteni, amit David Sassoli mondott halála előtt: hogy egy egységes Európát szeretne.

Ursula von der Leyen úgy fogalmazott: első prioritás a jólét és a versenyképesség lesz. 

Azért lettem politikus, hogy változást tudjak elérni. Soha nem fogom ölbe tett kézzel nézni, hogy az Európát lerombolják kívül és belül. Itt állok, készen arra, hogy a demokratikus erőkkel a víziómat véghez vigyem.

Ursula von der Leyen most a második hivatali ciklusra való pályázása részeként egy sor politikai ígéretet sorolt fel. Ezek között szerepelnek az adminisztratív terhek csökkentésére vonatkozó kötelezettségvállalások, valamint egy tiszta ipari megállapodás, amely nyilvánvalóan az éghajlatváltozással kapcsolatos intézkedésekből álló, bár ellentmondásos Green Deal újragondolása. 

Ismét Magyarországot támadta

Biztosítani akarjuk, hogy az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőség korszaka egyszer és mindenkorra véget érjen

– mondta és Vlagyimir Putyin orosz elnök „zsarolásáról” is beszélt.

Ursula von der Leyen nem mulasztotta el ezúttal sem Magyarországot támadni. Orbán Viktor békemisszióját is megemlítette beszédében, amely keretén belül egyebek mellett nemrégiben Moszkvába és Kijevbe is elutazott a magyar miniszterelnök, hogy a háborúban levő mindkét féllel találkozzon és tárgyalást folytasson, a béke érdekében. 

Undorító módon szidta Orbán Viktor békemisszióját

A háborúpárti Ursula von der Leyen a békemisszióra megbékélési misszióként utalt. 

Ez az úgynevezett békemisszió nem volt más, mint egy megbékélési misszió! Ez egy egyszerű megbékélési misszió volt!

– mondta, majd hozzátette:

senki sem akarja jobban a békét, mint Ukrajna népe, egy igazságos és tartós békét, egy szabad és független ország számára.

OrbánViktor, Orbán, Viktor, Havasi, Bertalan,  HavasiBertalan,  EU-csúcs, Brüsszelben, Brüsszel, Belgium, 2024. június 27.,
Megint Orbán Viktort támadta Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Megint Ukrajnáról áradozott, és hogy még több pénzt kell adni

„Európa Ukrajna mellett fog állni, amíg csak szükséges, ez a mi üzenetünk”– adta mindenki tudtára a brüsszeli politikus. 

Az Európai Unió védelmi kilátásairól is beszélt a politikus. 

Európa kötelessége Európát megvédeni. Itt az ideje, hogy megteremtsük a valódi védelmi uniót. 

Ez eddig nem képezte az EU munkájának részét, és elmondása szerint továbbra is elkötelezett a NATO mellett, amelyet a védelem alappillérének nevezett, így a hangsúly a hadiipar egységes piacának kiépítésén és a közös európai projektek finanszírozásán van.

Meg kell teremtsük a védelem egységes piacát. 

Manfred Weber a beszédében Orbán Viktor és Marine Le Pen ellen hergelt

Beszéde után Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője szólalt fel. 

Ma Ursula von der Leyent kell megválasztanunk. Az ő programja a megfelelő program az elkövetkező évekre. Orbán Viktor, Marine Le Pen megosztja Európát, pedig az európaiak egységet akarnak. 

– mondta, majd hozzátette:

Erős üzenetet kell ma küldenünk, hogy egységesek és határozottak vagyunk Európában. 

ursula
A háborúpártiak őt éltetik
Fotó: AFP/ FREDERICK FLORIN

Nem mindenki támogatja az újraválasztását

Pérez Garcia Iratxe, az S&D részéről figyelmeztette Ursula von der Leyent, hogy támogatásuk több feltételhez kötött. 

A szélsőjobboldal erősödésével egyidejűleg fontos megvizsgálni a saját lelkiismeretünket... azt kérjük, hogy olyan tervet kínáljon, ami véget vet az egyenlőtlenségeknek. Csak így támogathatjuk Önt. 

– szögezte le a képviselő. 

Jordan Bardella, a Patrióták Európáért pártcsalád vezetője azt mondta, hogy ellenzi a „büntető ökológiát", és a tömeges migrációt, valamint azt is, hogy Ursula von der Leyenre szavazni annyi lenne, mint figyelmen kívül hagyni az uniós választási eredményeket, amelyek „megerősítették a hagyományok és az identitás iránt elkötelezett hazafias erőket”.

Alice Bah Kuhnke, a zöldek európai parlamenti képviselője úgy fogalmazott:

ha igennel szavazunk Ursulára, nem ígérjük meg, hogy a következő öt évben mindenre szavazunk. Ez attól függ, hogy követi-e azt, amit a programjába beépített.

Eközben a jobboldali Európai Konzervatívok és Reformerek, Georgia Meloni olasz miniszterelnök politikai családja megosztott von der Leyen támogatását illetően. Az ECR-rel való megállapodás ráadásul a liberálisok szavazatainak elvesztéséhez vezethet. Így még nehezebb dolga van a jelöltnek a megállapodásra.

Deutsch Tamás: Von der Leyen szónokol, háborúpárti, migránssimogató

Ursula von der Leyen beszédére Deutsch Tamás EP-képviselő is reagált Facebook-oldalán: 

Von der Leyen szónokol. Háborúpárti, migránssimogató, a nemzeti szuverenitást durván sértő beszéd. Ennyi.

Hozzátette:

Ursula von der Leyen bajban érzi magát. Rezeg a léc, hiányoznak a szavazatok.

ursula
Belebukhat a botrányába, vagy megússza?
Fotó: AFP / AFP or licensors/EU Commission president nominee Ursula von der Leyen delivers a speech during her statement for her candidacy at the European Parliament in Strasbourg, eastern France, on July 18, 2024. (Photo by FREDERICK FLORIN / AFP)

A Fidesz politikusa szerint ezért aztán már minden mindegy alapon kampányol. Igazi globalista meggyőződésű, háborúpárti brüsszeli bürokrataként a politikai túléléséért folytatott kampányában elő is vette az ilyenkor arrafelé használatos aduászt: vadul nekitámadt a szuverenista, patrióta és békepárti erőknek, politikusoknak. 

Frakciókon átívelő háborúpárti koalíciót szervez maga mögé, közben Orbánt gyalázza, Magyarországot támadja és hazánk ellen akar újabb büntetőintézkedéseket hozni

– húzta alá Deutsch Tamás.

Belebukhat a korrupciós vakcinabotrányba

A szavazást egyébként nemcsak az árnyékolja be, hogy a támogatói körében sem élvezi mindenki bizalmát Ursula von der Leyen, hanem az is, hogy az Európai Unió Bírósága szerdán úgy döntött, hogy az Európai Bizottság nem biztosított kellően széles körű hozzáférést a nyilvánosságnak a Covid–19-vakcinaszerződésekhez, és szabálytalanságokat talált a dokumentumok egyes részeinek szerkesztésére vonatkozó indoklásában. Így saját korrupciós botrányába fulladhat bele a háborúpárti politikus.

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!